Mógłby ktoś podrzucić link do aukcji, bądź sklepu z takim filtrem-kompletnym, w miarę dobrym i w rozsądnych pieniądzach?
Wiem, że to prośba na leniucha, ale na prawdę nie mogę ogarnąć sam tematu.
Vento, gdybym miał brać dla siebie osmoze, to wziąłbym to:
http://www.woda.com.pl/index.php?p399,ro5-h2oo-odwrocona-osmoza-kompletny-filtr-kuchenny-ro5Nie jest to co prawda filtr akwarystyczny, ale jak już wydawać pieniądze to na coś, co przyniesie korzyść nie tylko w akwarystyce - przynajmniej wg mnie.
Filtr montujesz standardowo pod zlewem. Woda zbiera się w specjalnym baniaku dołączonym do zestawu - nie pamiętam, ale ma on chyba 10l.
Na zlewie montujesz kranik - też dołączony do zestawu - z którego czerpiesz wode.
Znajomy ma właśnie taki zestaw, ale nie jest on w stanie zmiękczyć wody do zera. Może tak jak pisze Ducze - winna jest membrana, a może ciśnienie wody.
Parametry nie są niższy niż 1kh i wyższe niż 3 kh.
Filtr ma jeden zasadniczy plus. Nie marnujesz wody.
Jeśli nie potrzebujesz wody zmiękczonej do zera to jest to chyba dobre rozwiązanie.
To mało spotkałeś

Ja z najtańszego zestawu (membrana i 2 prefiltry) uzyskiwałem przez dość długi czas twardości bardzo bliskie zera (przewodność kilka - kilkanaście mikroS).
Pewnie masz racje.
Pierwszy filtr RO spotkałem jeszcze na studiach i jak to w laboratoriach studenckich, filtr był zdrowo wysłużony.
Później miałem w rękach może ze 2 egzemplarze, w tym ten o którym pisze wyżej i żaden z nich nie dał rady zjechać z parametrami do zera.