Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « na temat OSMOZA AKWARYSTYCZNA
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: na temat OSMOZA AKWARYSTYCZNA  (Przeczytany 7213 razy)
wąhol
Nowy
*

« : Marzec 28, 2012, 11:28:39 »

witam
coraz więcej osób używa RO możecie mi powiedzieć na czym to polega i jak zamontować??woda jest filtrowana z akwarium czy to służy tylko przy podmianie wody? proszę o wasze wypowiedzi i opinie
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Marzec 28, 2012, 11:43:02 »

witam
coraz więcej osób używa RO możecie mi powiedzieć na czym to polega i jak zamontować??woda jest filtrowana z akwarium czy to służy tylko przy podmianie wody? proszę o wasze wypowiedzi i opinie
Filtr montujesz np. pod zlewem w kuchni lub łazience.
Woda filtrowana przez RO skrapla się np. do wiadra do ktorego skierowałeś wąż.
Woda słży do podmiany.

wąhol
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 28, 2012, 11:59:21 »

to normalnie podłączam pod kran RO i dostaje przefiltrowaną wodę...a jak bym filtrował wodę z akwarium??
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Marzec 28, 2012, 16:44:11 »

to normalnie podłączam pod kran RO i dostaje przefiltrowaną wodę...a jak bym filtrował wodę z akwarium??
Nie pod kran.
Wpinasz się pod zlewem pod zasilanie w wode.
Woda płynąca przez RO skrapla się do pojemnika natomiast odpad spływa do kanalizacji.

2 pytania nie rozumiem. Wode w zbiorniku filtrujesz za pomocą filtrów akwarystycznych.

wąhol
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 28, 2012, 22:12:47 »

chodziło mi czy filtrowanie wody zbiornika coś daje??a nie prosto z kranu...
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Marzec 29, 2012, 07:38:09 »

Nie ma sensu, a poza tym musi być spore ciśnienie - filtr RO napędzany jest ciśnieniem wody wodociągowej, nie ma żadnej pompy itp. To teraz porównaj sobie ciśnienie wody w kranie z ciśnieniem jakiegoś filtra czy pompki wodnej. Poza tym nawet jakbyś przefiltrował wodę z akwarium jakimś wydumanym sposobem to pozbawiłbyś wodę wszelkich potrzebnych związków, substancji, minerałów itp. czyli wszystkiego co jest niezbędne do biologicznego życia w akwarium.

Więcej info: http://www.akwarium.net.pl/forum/sprzet-technika-akwarystyczna/filtr-ro-podlaczenie/  - To z czasów jak byłem zielony w tym temacie i uzyskałem wszystkie potrzebne mi informacje.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #6 : Marzec 29, 2012, 07:52:06 »

Słuchaj, stosowanie filtra RO ma jakikolwiek sens jeśli w kranie masz twardą wode, a Twoim celem jest uzyskanie wody miękkiej np. ze względu na planowany biotop.
Woda przefiltrowana przez RO ma twardość bliską 0, do tego jest wyjałowiona - jeśli można tu użyć takiego zwrotu. Dlatego wode RO miesza się z kranówką w proporcjach pozwalających uzyskać odpowiednie parametry. Chcąc uzyskać wode miększą stosujesz wiecej RO, a mniej kranu. Chcąc uzyskać wode twardszą, odwracasz proporcje. To ile należy dodać kranu zależy od tego jaką wode uzyskach po przefiltrowaniu przez RO. Tak jak pisałem wcześniej - twardość powinna być bliska 0, ale ja nie spotkałem jeszcze takiego filtra. Może membrany były slabe, może sam filtr był słaby, w każdym razie, zawsze twardość miała 1,2 lub nawet 3 stopnie niemieckie. Taka woda nie nadaje się raczej do akwarystyki. Zawsze na początku należy zrobić kilka eksperymentów z mieszaniem RO z kranem żeby znaleźć jakieś swoje proporcje. Należy też pamiętać o stałej kontroli parametrów wody w kranie. Czasami twardość wody ulega zmianie.

Zalewanie całego zbiornika tylko wodą z RO nie ma sensu - ale o tym pisał już frot.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 29, 2012, 08:13:19 »

Tak jak pisałem wcześniej - twardość powinna być bliska 0, ale ja nie spotkałem jeszcze takiego filtra. Może membrany były slabe, może sam filtr był słaby, w każdym razie, zawsze twardość miała 1,2 lub nawet 3 stopnie niemieckie.

To mało spotkałeś Wink Ja z najtańszego zestawu (membrana i 2 prefiltry) uzyskiwałem przez dość długi czas twardości bardzo bliskie zera (przewodność kilka - kilkanaście mikroS).

No ale to pewnie zależy głównie od tego jaką membrana się trafi i od jakości i ciśnienia wody w kranie.

A o filtrowaniu wody w akwarium przez RO można przeczytac tutaj:
http://www.akwarium.net.pl/forum/sprzet-technika-akwarystyczna/filtr-ro-i-zamkniety-obieg/
Jest tam link odsyłający do właściwej strony. Ogólnie to zabawa nie warta zachodu w akwariach domowej wielkości.
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2012, 08:20:11 wysłane przez ducze » Zapisane

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 29, 2012, 09:37:45 »

to ja się podepnę Smiley

Szukam taniego i w miarę dobrego filtra RO. Problem w tym, że nie mam bladego pojęcia ani o rodzaju membran, ani o tym jaki zestaw oferowany na alledrogo jest kompletny, a do jakiego trzeba coś dokupić. Próbowałem połapać się w tej kwestii na stronie jakiegoś sklepu z takimi filtrami, ale nie widziałem żadnej różnicy w opisie filtrów za 200 i 400zł Sad

Mógłby ktoś podrzucić link do aukcji, bądź sklepu z takim filtrem-kompletnym, w miarę dobrym i w rozsądnych pieniądzach?
Wiem, że to prośba na leniucha, ale na prawdę nie mogę ogarnąć sam tematu.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #9 : Marzec 29, 2012, 10:02:04 »

Mógłby ktoś podrzucić link do aukcji, bądź sklepu z takim filtrem-kompletnym, w miarę dobrym i w rozsądnych pieniądzach?
Wiem, że to prośba na leniucha, ale na prawdę nie mogę ogarnąć sam tematu.

Vento, gdybym miał brać dla siebie osmoze, to wziąłbym to: http://www.woda.com.pl/index.php?p399,ro5-h2oo-odwrocona-osmoza-kompletny-filtr-kuchenny-ro5
Nie jest to co prawda filtr akwarystyczny, ale jak już wydawać pieniądze to na coś, co przyniesie korzyść nie tylko w akwarystyce - przynajmniej wg mnie.
Filtr montujesz standardowo pod zlewem. Woda zbiera się w specjalnym baniaku dołączonym do zestawu - nie pamiętam, ale ma on chyba 10l.
Na zlewie montujesz kranik - też dołączony do zestawu - z którego czerpiesz wode.
Znajomy ma właśnie taki zestaw, ale nie jest on w stanie zmiękczyć wody do zera. Może tak jak pisze Ducze - winna jest membrana, a może ciśnienie wody.
Parametry nie są niższy niż 1kh i wyższe niż 3 kh.
Filtr ma jeden zasadniczy plus. Nie marnujesz wody.
Jeśli nie potrzebujesz wody zmiękczonej do zera to jest to chyba dobre rozwiązanie.

To mało spotkałeś Wink Ja z najtańszego zestawu (membrana i 2 prefiltry) uzyskiwałem przez dość długi czas twardości bardzo bliskie zera (przewodność kilka - kilkanaście mikroS).

Pewnie masz racje.
Pierwszy filtr RO spotkałem jeszcze na studiach i jak to w laboratoriach studenckich, filtr był zdrowo wysłużony.
Później miałem w rękach może ze 2 egzemplarze, w tym ten o którym pisze wyżej i żaden z nich nie dał rady zjechać z parametrami do zera.
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2012, 10:03:59 wysłane przez mrs » Zapisane

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 29, 2012, 13:46:56 »

Filtr ma jeden zasadniczy plus. Nie marnujesz wody.
Jak to nie marnujesz? Przecież ściek musi się gdzieś podziać. Przy każdym filtrze można go jakoś zagospodarować (to przecież woda sporo czystsza niż w kranie, po kilku stopniach oczyszczenia). Swoją droga ogranicznik ścieku tez niekoniecznie musi być dobrze dobrany i może "psuć" wodę.

Później miałem w rękach może ze 2 egzemplarze, w tym ten o którym pisze wyżej i żaden z nich nie dał rady zjechać z parametrami do zera.
Mi to się wydaje, że ciśnienie wody to jedno, a druga ważna sprawa to spasowanie samej membrany w obudowie i jakość konkretnej sztuki membrany. W końcu te wszystkie tańsze membrany i całe filtry to chińszczyzna jak się patrzy, więc egzemplarz egzemplarzowi pewnie mocno nie równy. A wystarczy jakieś małe niespasowanie się membrany i woda "zanieczyszcza się" wodą, która powinna iść do ścieku.

Ordon
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Maj 01, 2012, 19:25:29 »

kolega się pyta na czym RO polega a tu jakieś filozofie RO polega na przejściu wody przez membrany osmotyczne cała filozofja jest taka że z wady kranowej wychodzi woda demineralizowana taka sama jak sprzedawana teraz na stacjach paliw powszechnie nazywana destylowaną ale taka nie jest , a rożni się od niej prawie wcale.

Taką wodę też możesz pić , ponć rozpuszcza kamienie na nerkach a na pewno nie zostawia kamienia w czajniku po zmieszaniu z kranówą jest też smaczna, ale dla mnie najsmaczniejsza jest z dzbanka brita xD. ps PH około 6 z takie dzbanka. 

Możesz se taką wodę z filtra RO podłączyć odrazu do akwarium i niech se tam kapie oczywiście musisz mieć w nim spust do odpływu. Ale czy to opłacalne? ale to hobby nie musi być opłacalne. 
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: