Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Twardość wody z kranu a w akwarium...
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Twardość wody z kranu a w akwarium...  (Przeczytany 3891 razy)
falanga
Nowy
*

« : Czerwiec 08, 2005, 23:25:54 »

Czym może być spowodowana różnica (i to znaczna) w twardości wody (twardość ogólna) ?

Ta płynąca w kranie ma aż 20° ale już mierzona w akwarium ma 13°.

Co może mieć wpływ na tak dużą zmianę ? Nie mam ani korzeni, ani nie
filtruję przez torf, ani też nic nie dolewałem z chemikaliów....
W sumie to bardzo się cieszę że woda w akwarium "zmiękła"...
pytanie tylko - jak ?

Pozostałe parametry to:
pH -> 7,5
NO2 -> brak
NO3 - 12,5 mg/l
Bonzo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 10, 2005, 15:27:32 »

pod wpływem procesów zachodzących w akwa.

60l- ogólne
220l-in progress
falanga
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 10, 2005, 19:18:58 »

Tyle to i sam wiem
Pytanie - jakich procesów ? Bo Ph praktycznie się nie zmienia. A twardość węglanowa jest ta sama zarówno dla kranówy jak i wody z akwarium
Owl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 10, 2005, 19:28:22 »

Moze pytanie wyda Ci sie głupie ale jakie ryby i rosliny masz w akwa :?:
Pozdrawiam

200l
4*yellow
5*red red
4*maingano
4*pyszczak złocisty
2*MPanga
4*pyszczak wydłuzony
1*plektostomus
25l
1*bojownik(samiec)
3*bojownik(samica)
60l
10*neon innesa
5*neon czarny
5*kirysek
Bonzo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 10, 2005, 20:38:05 »

nie jestem biologiem, wiec nie powiem Ci dokuadnie jakich. po prostu procesów zwiazanych z zyciem ryb i roslin.  ale pewnie tyle to sam wiesz;) piszesz ze nia masz korzenia w akwa a jakies skałki, kamienie??

60l- ogólne
220l-in progress
Owl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 10, 2005, 21:21:37 »

Bonzo kamienie zasadniczo powiekszaja twardosc wody a nie zmniejszaja.  :wink: I to zgodnie ze wszelkimi zasadami logiki. :wink:

200l
4*yellow
5*red red
4*maingano
4*pyszczak złocisty
2*MPanga
4*pyszczak wydłuzony
1*plektostomus
25l
1*bojownik(samiec)
3*bojownik(samica)
60l
10*neon innesa
5*neon czarny
5*kirysek
falanga
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 10, 2005, 23:20:12 »

Pytań padło kilka. Więc:

1. Pytanie jakie mam rośliny i rybki - nie jest głupie - ale nie wiem czy ma znaczenie dla opisywanej sytuacji. Mam więc neony czerwone, "diamentowe", czarne, kiryski Juli i spiżowe
A roślinki to - Cabomba, Bacopa, jakiś Anubias i Echinodorus. Dość gęsto zarośnięte.
2. Żadnych kamieni

Zmierzyłem dziś także TwW i zarówno  w kranie i w akwarium jest tak samo czyli 7 stopni.
Owl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 10, 2005, 23:35:41 »

Neonki nie lubia twardej wody ale nie jest raczej mozliwe zeby one ja zmiekczały.Rosliny hmm Cabombe sam mam i nie zauwazyłem jakis zmian po jej posadzeniu a pomiary robie dośc często.Fakt przy gestej szacie roslinnej twardośc wody moze spaść o jeden dwa punkty ale nie o 7 :shock: Powiadasz ze nie filtrujesz biologicznie,a jak czesto czyscisz filtr mechaniczny i jaki masz w nim wkład?Gabke?Wiem, ze duzo pytam ale sprawa mnie bardzo zaciekawiła.Hmm jeszcze jedno pytanie jaki masz zwir?Zwykły,kwarcowy,barwiony(mam nadzieje ze nie).Nie uzywasz moze czasem jakis lamp Uv albo czegos w tym stylu?
Pozdrawiam

200l
4*yellow
5*red red
4*maingano
4*pyszczak złocisty
2*MPanga
4*pyszczak wydłuzony
1*plektostomus
25l
1*bojownik(samiec)
3*bojownik(samica)
60l
10*neon innesa
5*neon czarny
5*kirysek
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 10, 2005, 23:38:16 »

A ja mam inne, ale zasadnicze pytanie. Jakich testów używasz ?
falanga
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 11, 2005, 00:13:00 »

Cytat: Owl
: Powiadasz ze nie filtrujesz biologicznie,a jak czesto czyscisz filtr mechaniczny i jaki masz w nim wkład?Gabke?

Nic takiego nie powiadałem Smiley
Mam 2 filtry
Jeden wewnętrzny Fluval 3 + (tylko z gąbką) i zewnętrzny Sera Fil 900 (z wkładem ceramicznym JBL)
Czyszczę ten wewnętrzny co 2,5 tygodnia. Kubełka jeszcze nie ruszałem - chodzi dopiero niecały miesiąc.

Żwir nie jest barwiony. Kupiony w sklepie. Filtus. Wiem, że zawiera również śladowe ilości torfu. Ale zaznaczam - śladowe. Poza tym podczas płukania przed założeniem akwarium większość tych torfowych kamyczków po prostu się wylała (pływały dość łatwo po powierzchni wody w wiaderku). Raczej wykluczam wpływ tych dodatków...

Cytat: mdramski
A ja mam inne, ale zasadnicze pytanie. Jakich testów używasz ?

Sera

Ostatnio zmieniony przez Sebastian dnia 11.06.2005r   2:00 am
Owl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 11, 2005, 08:24:42 »

Hmm sadze że przyczyna tkwi własnie w zwirku.Przypuszczam ze przed zakupem kubełka wystapiły już zmiany twarościwody.Bo jak wystepuja dopiero od miesiąca to sądze ze nałozyło sie poprostu działanie torfu i wkładu z kubełka.
P.S torf wcale nie tak łatwo wypłukac ze zwiru :wink:
Pozdrawiam

200l
4*yellow
5*red red
4*maingano
4*pyszczak złocisty
2*MPanga
4*pyszczak wydłuzony
1*plektostomus
25l
1*bojownik(samiec)
3*bojownik(samica)
60l
10*neon innesa
5*neon czarny
5*kirysek
kafarski
Gość
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 11, 2005, 08:57:21 »

hej.dziwne to zjawisko z tym zmiekczeniem wody.ja kiedys bylem zbulwersowany rozbierznoscia w wynikach testow roznych firm.szczegolnie tych na paskach.jesli chcesz trzymac neonki w dobrym zdrowiu to zmniejsz jeszcze twardosc wody.w wodzie twardszej odkladaja im sie w nerkach krysztalki i czesto padaja bez specjalnych objawow.moga po prostu nie dozyc swoich 10 lat.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 11, 2005, 09:12:09 »

Ja bym jednak spróbował zmierzyć twardość innym testem. Sery nie wspominam dobrze. Ale w sumie i tak zmiana twardości powinna być zauważalna niezależnie od testu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: