|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 23, 2012, 21:17:12 » |
|
karkonosz to co napisałeś to tylko prawda, cała prawda i święta prawda, zresztą ducze to już potwierdził. Ravena pytałaś o słodkowodne na dodatek odmiany ale odmiany u ryb są barwne, więc wymieniłem wszystkie znane na dzień dzisiejszy gatunki słodkowodne. Czy jest wśród nich Tetraodon nigroviridis ? Na stronie którą podałaś pisze wyraźnie że występuje w rzekach i tak dalej a zasiedla wody słodkie o zasoleniu czyli tak zwane wody brachiczne, estuaria gdzie rzeki czy strumienie wpadają do morza, oceanu. To gatunek ryby euryhalicznej czyli znoszący różny stopień zasolenia wody. Czyli na stałe żyje w wodach zasolonych, ale czasami wpływa głębiej w rzeki gdzie woda jest słodka, jednak wpływa tam zresztą jak i inne gatunki estuariowe tylko na krótki czas. Po czym wraca do soli, dlatego głąbom w sklepach nie zdychają od razu w wodzie słodkiej. Jednak to tylko i wyłącznie kwestia czasu kiedy pójdą na leczenie do doktora kibla jeżeli nie dostaną soli. Nie pisałem jeszcze o tej rybie na mojej stronie więc poczytaj sobie tego linka. http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/arashi-300l-slonawowodne-awaria!!!/ Nie wiem czemu nie działa wpisz w wyszukiwarkę na forum arashi-300l-slonawowodne-awaria!!!
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2012, 21:34:05 wysłane przez Drago »
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
karkonosz
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 23, 2012, 21:36:21 » |
|
Czy te zęby rosną tak wszystkim gatunkom kolcobrzuchów, czy też tylko niektóre są tak wyspecjalizowane? Te afrykańskie predatory jak miurus wolą rybę zeżreć, niż ślimaka i ciekawi mnie jak to z nimi jest.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ravena
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 23, 2012, 22:20:36 » |
|
W takim razie bardzo dziekuje Drago bo gdyby nie ty pewnie by zdechły w słodkiej wodzie a ja by nie wiedział dlaczego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 23, 2012, 23:43:11 » |
|
karkonosz dobre pytanie prawdopodobnie tak, tylko może trochę wolniej.
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
Ravena
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 24, 2012, 11:40:51 » |
|
Mam jeszcze jedno pytanie bo wiem ze mam im zaslolić wode od 3-6 łyżek stółowych soli na każde 10 litrów wody. Ale ja mam tak po prostu wsypać tą sól do akwarium czy wcześniej ja rozpuścic w wodzie i wlać ten roztwór ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 24, 2012, 12:40:24 » |
|
Dodawaj z wodą do podmian. Najpierw rozpuścić i potem do akwarium. Sól najlepiej od morskich akwariów, ewentualnie kamienna niejodowana.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
karkonosz
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 24, 2012, 12:50:27 » |
|
Drago, a ty miałeś, albo masz jakieś kolcobrzuchy? Całkiem sporo jest tych słodkowodnych, ale z dostępnością pewnie lipa. Ravena jak używałem soli w celach leczniczych, to najpierw ją rozpuszczałem w cieplejszej wodzie. Ty będziesz sypać całkiem sporo tej soli, a taka nagła zmiana parametrów może nie wyjść rybom na dobre i chyba lepiej będzie zasalać im wodę stopniowo. Jakiej soli zamierzasz użyć w tym celu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ravena
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 24, 2012, 14:49:55 » |
|
Zwykłej kamiennej tylko nie jodowanej. A właśnie dlaczego nie może być jodowana ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 24, 2012, 16:34:07 » |
|
karkonosz mam Tetraodon nigroviridis i Tetraodon biocellatus.
Ravena sól jodowana to czyszczona sól kamienna do której dodaje się jodek potasu, jest on uważany za szkodliwy dla ryb. Jednak wielu ludzi twierdzi że daje sól jodowaną do akwarium i nic się nie dzieje. Zapominają tylko dodać że sypią łyżkę soli na całe np. 100 l akwarium. Nie spotkałem się nigdy z kimś kto dawał sól jodowaną do akwarium słonawo wodnego, dlatego jeżeli chcesz zrób eksperyment i zobaczysz czy może być czy nie. Ja kiedyś stosowałem w swoim akwarium estuariowym sól kamienną, potem spróbowałem z morską i z tego co widzę na soli morskiej ryby lepiej się czują.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ravena
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 24, 2012, 18:35:16 » |
|
Nie wole już nie eksperymentować narazie dodoałam sól kamienną bez jodu i zauważyłam że rybki jakby były bardzie żwawe nież wcześinej  nastepnym razem kupie morską i zobacze czy bedzie jakaś zmiana  Pytanie tylko czy ślimaki mogą żyć w takiej wodzie? Bo jak do tej pory karmiłam je ochotką krewetkami i ślimakami które właściwie same sie wylęgly na roślince ktorą kupiłam kiedyś. Czy teraz nadal bedą sie mnożyć i nie zdechną?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #25 : Marzec 25, 2012, 05:22:52 » |
|
Nie znam się na mięczakach więc nie odpowiem na to pytanie. Ślimaki nie muszą być tylko wodne te lądowe też mogą być. To że się ożywiły to normalna rzecz dałaś im życie. A tu masz słodkowodnego kolcaka do nabycia. http://allegro.pl/kolcobrzuch-carinotetraodon-irrubesco-wroclaw-i2229825674.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
karkonosz
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #26 : Marzec 25, 2012, 15:32:11 » |
|
Ciekawy ten kolcobrzuch, a i cena przystępna  Drago kiedyś miałeś zamiar kupić 3 egzemplarze t. miurus. Rozmyśliłeś się, czy nadal masz zamiar je nabyć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ravena
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #27 : Marzec 25, 2012, 16:50:15 » |
|
Fajny ten kolobrzuch ale raczej nie bedzie mugł mieszkać z tymi co już nabyłam. no nie? A tak w ogóle to dziękuje wam za pomoc bo gdyby nie wy to pewnie niedługo moje kolobrzuchy by zdechly.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #28 : Marzec 25, 2012, 18:09:50 » |
|
karkonosz tak chciałem nabyć, ale cena wtedy zaporowa była no i poza tym inne ryby były dostępne, ale nie zrezygnowałem z nich. Ravena no niestety dla tego kolcaka osobne akwarium ze względu na wodę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
karkonosz
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #29 : Marzec 25, 2012, 20:19:37 » |
|
Ravena zawsze można drugie szkło postawić  Tetraodon miurus też jestem zainteresowany (chyba, że cena będzie zaporowa) tylko zastanawia mnie, czy da się go karmić filetami i krewetkami, czy też poluje on wyłącznie na żywe ryby. Jak mam mu kupować 5 mieczy tygodniowo po 5 zeta za sztukę to wychodzi stówa na miech na żarło dla jednej ryby, a to trochę drogo. Co do podawania ślimaków lądowych to dla miurusa odpowiednie były by winniczki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|