Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Śmierdząca woda  (Przeczytany 7131 razy)
tiggi
Stały użytkownik

« : Marzec 16, 2012, 18:35:39 »

Słuchajcie, od jakiegoś czasu woda w akwarium strasznie śmierdzi.

Ryby normalnie pływają - 1+4 bojowniki, 3 kiryski, 3 kardynałki, 2 kosiarki, 2 samice gupików.
Nie mam pojęcia od czego to...
Parametrów nie znam. temperatura 26 *C.

Glony są, nitkowe i okrzemki...

Co zrobić ? i z czym może się to wiązać ?
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2012, 20:05:21 wysłane przez tiggi » Zapisane
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 16, 2012, 20:00:49 »

Link nie działa, za mało info o bniaku, wic wróżenie z fusów, ale bez prametrów wody to już graniczy z cudem. Nawet ni napisałś jak śmierdzi - woda w akwrium a różne zapachy, może jakbyś tooreśliuł  b y może dało jakąś wskazówkę. No i popraw link.

tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 16, 2012, 20:08:15 »

nie wiem jak wstawić poprawnie link  Roll Eyes
chciałam wstawić odnośnik do mojego wątku w dziale akwaria...

Woda śmierdzi...
trochę kwaśno, trochę ziemią chociaż ziemi tam nie ma.. .

Wiem że tak nie śmierdziała wcześniej...
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Marzec 17, 2012, 21:10:01 »

Nie wiedziałęm, że jesteś kobietą, dlatego pisałem (z założenia) w formie męskiej - przepraszam. Widzę też, że moja pisownia jest z deczka lipna - wina słabych baterii w mojej klawiaturze i takie cyrki są tego efektem. No ale do rzeczy... jak masz opis swojego akwarium tu na forum to po prostu wklej link do niego, nie musi nawet działać po kliknięcie.. dlaczego o tym mówie, bo nawet w wyszukiwaniu nie mogę znaleść Twojego opisu (może jestem leniwy i się nie starałem). No ale drążąc dalej Twój wątek to... puki co bez parametrów i opisu baniaka to nie wiele można powiedzieć. Pewne jest, że każda woda czymś/jakoś pachnie/śmierdzi. Jeżeli nie nawozisz i ryby są zdrowe to przez jeden może dwa dni możesz do filtra dodać węgiel aktywowany - usunie on mleczny osad z wody i zapach - ale to taki pierwszy pomysł - nie bierz tego jako rozwiązanie Twoich problemów. Bo coś Ci brudzi i zasmradza wodę - węgiel to usunie, ale tego nie wyleczy/temu nie zapobiegnie.

tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 18, 2012, 07:51:40 »

W żaden sposób nie mogę wstawić linka  Roll Eyes
 bo się link zmienia jak kopiuję...  Roll Eyes http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/(28100l)29-tiggis-aqua/ może wypatrzysz - tiggi's aqua.

Często mnie ,mylą z facetem Wink
Wsadzę węgiel i wyjmę łupinę kokosa bo może to to ...  Roll Eyes
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Marzec 18, 2012, 10:43:17 »

Mi jakoś działa:
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/(100l)-tiggis-aqua/

no ale do rzeczy. Tak jak napisałem w Twoim wątku - bez testów możesz iść tylko do wróżki. Zachwianie równowagi w akwarium=glony. Masz czegoś za dużo, albo za mało i dlatego takie efekty. Dla przykładu w mojej 18-to litrówce pojawiły się cyjanobakterie... dlaczego?! Otóż okazało się, że PO4 graniczyło z 0! Gdzie NO3 wynosiło około 10 - mało... no mało, ale w stosunku z PO4 to cholerny nadmiar i takie są tego efekty. Nie sprawdzałem PO4 bo nie przypuszczałem, że może tak spaść, roślinki ładne, wybarwione... ale nie rosły, stały w miejscu - kapnąłem się dopiero po kilku dniach. Jakbym nie zrobił testów to do dziś bym pewnie nie wiedział co się dzieje. Tymbardziej, że spadek PO4 do zera byłby u mnie ostatnim powodem.

Pozdrawiam
fr0t

tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 18, 2012, 15:21:28 »

Może na początku miesiąca kupię jakieś testy, bo na razie z kasą dupa wielka i nie dam rady.
Ordon
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Maj 01, 2012, 19:51:43 »

odmul dno wymieni 50% wody o później co tydzień 20%, śmierdzieć też może korzeń który gnije lub tym podobne.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: