witam, właśnie zakupiłem zestaw soli i zamierzam rozwinąć temat nawożenia w swoim akwarium. do tej pory używałem gotowych preparatów i rezultaty są średnie, a po tetra mint miałem niezłą plagę zielenic. Więc baniak 45L ,oświetlenie to 2 x11W T5, 12 godzin dziennie, CO2 z bimbrowni 24h, kupiłem zestaw micro (kelamix copmlex żelazo 7,8% magnez 3,9% cynk 0,6% bor 0,7% molibden 0,2%) i siarczan potasu. czy przy takim zestawie potrzeba coś jeszcze (azot, fosfor)? mam też drugi zestaw - makro (azot 13%, potas 13% fosfor 40% żelazo 0,02% mangan 0,01% cynk 0,005% ) czy stosować je razem? chciałbym podawać to raz w tygodniu, po podmianie wody, czytałem że najlepiej kupić test na żelazo i tym się sugerować (między 0,1- 0,2 mg/l) jak rozrobić nawóz w butelce 150 ml domowym sposobem (nie posiadam wagi) żeby zachować stężenie?
rośliny
elodea densa - słabo rośnie, rzadkie liście
lysimachia aurea - słabo rośnie, zielenice, na dolnych partiach, małe liście
ceratopteris thalictroides - ta rośnie jak głupia
anubias nana golden - rośnie dobrze
hygrophila polysperma - rośnie dobrze, chodź początkowo gubiła liście,
ludwiga natans - dopiero dostałem
cryptocoryne balansae - rośnie dobrze
glossostigma elatinoides - rośnie słabo
samolus valerandi -rośnie słabo, małe liście, dolne partie w zielenicach
limnofila sessilifora - dopiero dostałem
wcześnie miałem też kabombę i czerwonego łodygowca i musiałem wywalić ( 2-3 tygodnie super i później zgon)
według tego kalkulatora
http://www.holendry.republika.pl/kalk_pmdd_prosty.html w butelce 150ml muszę rozpuścić 5g i podawać 2,5 ml żeby osiągnąć 0,14 ppm żelaza, zgadza się?
ile to jest 5g w łyżeczkach od herbaty ?

jeśli bym rozrobił wszystko (50g) to bym potrzebował butelki ok 2l i zanim bym to zużył chyba by zwietrzało, co?