Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: cieknie tetra 700 pomocy  (Przeczytany 2189 razy)
djalien
Nowy
*

« : Luty 18, 2012, 12:16:20 »

witam słuchajcie mam problem z filtrem tetra 700 a dokładniej nie z filtrem lecz kolankiem wlotowym w miejscu gdzie łączy sie z węzem łaczy sie za pomocą takiej plastikowej nakrętki. i tam własnie pojawia mi wsie woda :Sad nie jest to durzy wyciek ale raz na 10 15 min leci jedna kropelka. macie moze jakis pomysł jak to zatamowac??
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 18, 2012, 12:25:19 »

na początek wyjmij wąż z nakrętki, utnij go kilka cm powyżej śladów mocowania. Zakręć ponownie i sprawdź czy dalej cieknie. Możliwe, że po prostu wąż się rozciągnął w tym miejscu

djalien
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 18, 2012, 12:34:33 »

tak juz robiłem Sad na razie okręciłem miejsce szmatką  taka prowizorka Smiley po weżu nie cieknie a co za tym idzie nie kapie na podłoge Smiley ale na dłuższą metę lipa jak nic
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2012, 12:39:43 wysłane przez djalien » Zapisane
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 18, 2012, 13:08:26 »

sprawdź więc dokładnie czy plastikowy wlot (kolanko) nie jest nigdzie pęknięty. Jeśli jest, niestety trzeba będzie tą część wymienić-na szczęście w tetrach nie jest to zbyt drogie. Sprawdź też czy sama nakrętka dobrze trzyma. Zastępniki tej drugiej da się znaleźć w cartoramo-podobnych sklepach na dziale ogrodniczym

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 18, 2012, 23:29:05 »

Może być też wytarty gwint na kolanku i wiązenie szmatą pomoże ale na krótko.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #5 : Luty 19, 2012, 04:22:13 »

Polecam wywalenie tych plastikowych nakrętek i zaciśnięcie węża tego typu zaciskiem:

(zdjecie pochodzie ze strony http://alejka.pl/opaska-zaciskowa-metalowa-10-16-mm.html)

djalien
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 19, 2012, 10:32:39 »

dzieki chłopaki za pomoc faktycznie stawiałem tez na wytarty gwint jutro spróbuje patentu z metalową opaską jesli nie to na allegro widziałem za 39zł cały zestaw wydalający wodę do TETRA TEC EX 400/600/700 troche sporo ale trudno
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: