flozbi
Nowy

|
 |
« : Luty 17, 2012, 20:21:29 » |
|
Akwa już dwa tygodnie dojrzewa dolane bakterie startowe z tetry. A parametry wody słabe chodzi o no2. Pomimo podmiany wody ciągle jest na poziomie 0.05 (no co prawda spadło z 0.2) Na ścianach akwarium i na właściwie wszystkich plastikach od filtra i grzałki oraz na powierzchni zrobiła się biała narośl , wyczytałam w necie ze to kozuch bakteryjny i zaczęłam napowietrzać na noc akwarium aby go rozbić. No rano było normalnie ale wieczorem syf pływał na nowo. Dzisiaj biała narośl na szybach zaczęła zmieniać zabarwienie na zielono i brunatno. Dlatego zainstalowałam u wylocie z filtra lampę UVC jak myślicie upora się z glonami?
Akwarium 100L Światło 2X20w powerglo + sunglo Filtr JBL e700 crystalprofi + UVC Od dzisiaj
Parametry wody : ph 7 kh9 no2 00.5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kikoo83
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 23, 2012, 18:52:57 » |
|
parametry moga sie ustabilizowac dopiero po 3 tygodniach nie ma na to regoly ze 2 albo 3 tygodnie i juz jest ok badz cierpliwy a i jak chcesz chodowac jakies roslinki to troche za malo swiatla a z glonami sam musisz sobie dac rady takie chobby pozdrawiam i zycze wytrwalosci i moze kup sobie jakoms lekture to ci zabije czas potrzebny dojrzenie akwarium
a jaki poziom no3 jak jest wysoki to sprzyja rozwijaniu sie glonow
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2012, 20:43:40 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
Ordon
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 01, 2012, 12:36:56 » |
|
lux ze masz uvc , lampa zabije za dobę pierwotniaka zwiększy się zawartość tlenu w wodzie i no2 zniknie , bakterie po dwóch dniach powinny zaskoczyć . Żeby cykl azotowy się zamknął musisz tam wrzucić jaką rybę albo dwie.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2012, 12:38:58 wysłane przez Ordon »
|
|
|
|
|
|