Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Założenie zbiornika 240 lotrów albo 300
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Założenie zbiornika 240 lotrów albo 300  (Przeczytany 2477 razy)
Maniek2406
Nowy
*

« : Luty 17, 2012, 17:16:19 »

Witam wszystkich serdecznie. Kiedyś się zalogowałem ale nie uczestniczyłem na forum, moje pytanie polega na tym, że chce założyć sobie zbiornik 240 litrów lub 300 co mi dokładnie będzie potrzebne do założenia takiego zbiornika. Nie wiem czy się zdecydować na roślinne czy jakieś kamienie i troszkę roślin, jeśli roślinne to jakie jest najlepsze oświetlenie i czy potrzebne jest co2? Czy nie może macie jakieś propozycje co do założenia zbiornika, a może zakładacie i sprzedajecie jesli tak to proszę o fotkę i cenę zbiornika. Może akurat się skuszę podobają mi się zbiorniki roślinne i takie inne co mało roślin ale za to jest śliczny wystrój. Mam pytanie jeszcze ile prądu ciągnie takie akwarium miesięcznie,myślę że mógłbym poświęcić na zbiornik z wyposażeniem koło 1500 do 2 tysięcy proszę o jakieś zdjęcia z propozycjami kupna
 jeśli wam nie sprawi problemu to proszę o jakieś odpowiedzi.
Pozdrawiam i Dziękuję
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 18, 2012, 23:05:51 »

Miałem nie odpowiadać na ten wątek, ale zrobię to gdyż mogło by Ci się udać z tym kupnem akwarium z całą zawartością a później tylko kłopoty byś miał.
Po pierwsze to jakiego biotypu ma być zbiornik wybiera się pod kątem ryb które będą w nim mieszkać a nie dla tego że jak to określiłeś wygląda ładnie.
Po drugie musisz się znać mniejwięcej na akwarystyce które ryby mogłyby pływać w danych warunkach i które mogą ze sobą pływać nie przeszkadzając sobie (np. zjadając się lub ranić) nawzajem.
Po trzecie kupno gotowego zbiornika nie wyjaśni Ci w żaden sposób punktów 1 i 2 skoro jak stwierdziłeś poprzedniemu właścicielowi znudziło by się niby akwarium w 90% jest to na przykład właśnie nie wiedza przyszłych akwarystów ich kłopoty i w związku z tym sprzedaż całego osprzętu włącznie z rybami.
Po czwarte nie przeniesiesz całego zbiornika 240l lub 300l z całą aranżacją w środku nie opróżniając zbiornika (waga minimum 300kg) i bez restartu co wiąże sie z dojrzewaniem zbiornika (około misiąc) zwłaszcza w zimie tak jak teraz.
Masz daną kasę to poczytaj jaką inni mają obsadę i sprzęt, rośliny lub głazy, BW. Nie piszę że nie możesz kupić zestawu zbiornika plus sprzęt, ale taki razem z aranżacją bo tego się nie da zrobić już łatwiej skopiować coś co już ktoś zrobił. Problemem w tym wypadku nie jest wydać te 1500 lub 2000zł tylko zrobić to z głową tak abyś za np. miesiąc nie sprzedawał właśnie takiemu jak teraz Ty co chce mieć gotowca i stracić z tych 2000zł połowę lub więcej. Poczytaj dokształć się i podaj wtedy przykłady np. danych ryb które chcesz aby mieszkały w Twoim przyszłym podwodnym świecie a wtedy napewno ktoś Ci pomoże gdzie i w jakich warunkach mogą pływać a to jak zbiornik będzie wyglądał to już wszystko będzie zależeć od tego jak dany zbiornik poprowadzisz i dopiero później będziesz wiedział że to nie taka prosta sprawa wydać ten tysiak czy dwa żeby mieć póżniej satysfakcję i hobby na lata.

« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2012, 23:42:50 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 19, 2012, 13:02:12 »

Tak jak pisze baniakmaniak zastanów się co chcesz mieć w akwarium i czy dasz radę sprostać temu wyzwaniu.Do utrzymania akwarium roslinnego potrzebna jest wiedza.Trzeba odpowiednio dobrać podłoże,rosliny,nawozy,oświetlenie,obsadę ,filtrację itd. Bez tej wiedzy wychodujesz glony a nie piekne rosliny.
Zachęcam do czytania forum,znajdziesz tu wiele odpowiedzi na twoje pytania.Powodzenia  Smiley

Maniek2406
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 26, 2012, 07:39:00 »

Witam postanowiłem założyć takie akwarium że jest piasek kwarcowy biały i do tego jakieś skałki tylko
Postada może ktoś takie akwarium? Jeśli tak to jak sie nazywa takie akwarium?
Pozdrawiam i Dziekuję
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #4 : Marzec 26, 2012, 14:39:51 »

Witam postanowiłem założyć takie akwarium że jest piasek kwarcowy biały i do tego jakieś skałki tylko
Postada może ktoś takie akwarium? Jeśli tak to jak sie nazywa takie akwarium?
Pozdrawiam i Dziekuję

Tobie chodzi po głowie pewnie Malawi lub tanganika??? Czy dobrze rozumuję?
Jeśli tak to poczytaj tu:
http://www.akwarium.net.pl/forum/malawi/podstawy-1821/
i tutaj:
http://www.akwarium.net.pl/forum/tanganika/podstawy/
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2012, 14:41:58 wysłane przez badrass » Zapisane

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Maniek2406
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 26, 2012, 17:51:19 »

Mam  fotke takiego akwarium ale nie wiem jak wstawić
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 26, 2012, 18:27:31 »

Mam  fotke takiego akwarium ale nie wiem jak wstawić

http://www.akwarium.net.pl/forum/komunikaty-i-uwagi/fotki-zamieszczane-w-wiadomosciach-zasady/

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: