Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Mineralizator akwanawozy żółty v3 prośba o pomoc
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mineralizator akwanawozy żółty v3 prośba o pomoc  (Przeczytany 1789 razy)
Boomer
Zainteresowany
**

« : Luty 06, 2012, 13:38:12 »

Witam,

Zakupiłem w/w mineralizator i mam z nim mały problem.
Mam zrobiony system półautomatycznej podmiany wody.
Przygotowuję sobie wodę RO w zbiorniku do podmian.
Wlałem przygotowaną zawiesinę tzn. 16 g specyfiku na 48 L wody
żeby osiągnąć kh- 6 gh - 10. Odpaliłem pompę i włączyłem grzałkę żeby podnieść temp.
Zostawiłem to na kilka godzin, niestety efekt mizerny. Po kilku godzinach przejrzystość praktycznie zerowa.
Po przepompowaniu wody do akwariów docelowych woda robi się mleczna. Jednak szybko zyskuje przejrzystość.
Problem polega na tym że w momencie jak przepompowuję wodę robi się ona praktycznie w całym akwarium biała, a ryby tj. zwinniki blehera oraz ukośniki głupieją rzucają się po całym akwa, dopływają do szyby jakby chciały przebić się do pokoju.
Obserwując zauważyłem, że szukają miejsca w akwarium gdzie zawiesina jeszcze nie dotarła, gdy zaczyna go brakować po prostu istny szał. Nie trwa to zbyt długo ale nie chciałbym żeby w tym czasie zrobiły sobie krzywdę.
Wiem, że dużo osób używa mineralizatora z akwanawozy.
Proszę o radę jak przed zrobieniem podmiany wyklarować sobie wodę w zbiorniku do podmian ?
Czy przygotowanie wody kilka dni wcześniej i sam czas mogą pomóc ?

z góry dzięki za pomoc
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: