Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Mętna woda po restarcie. Pomocy!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mętna woda po restarcie. Pomocy!  (Przeczytany 4631 razy)
Grzemp
Nowy
*

« : Luty 02, 2012, 19:55:23 »

Witam! Było juz kilka tematów ale zakładam jeszcze jeden, dlatego że żaden nie jest dla mnie w 100% doskonały. A więc zrobiłem restart akwarium 60l. Wyczyściłem zbiornik, wymyłem rośliny filtr itp. Po zalaniu woda zrobiła się mętan. Po 3 dniach wpuściłem kilka rybe: mieczyk,molinezja, głupik (łącznie 12). Myślałem ze wszystko bd ok. Dzisiaj wyjeżdzajac w południe nie było jeszcze tak źle. Miałem nadzieje że woda sie wyklaruje. Przyjeżdżam do domku a tutaj... katastrofa. Woda-''mleko''. Dodam że dodałem uzdatniacz. Moje przepuszczenie jest takie, że męt jest z kamieni.(w czasie, gdy myłem akwa kamienie zalałem gorącą wodą na 10 minut i podejrzewam, że to wapń się z nich rozpuścił i dlatego takie ''mleko'').Czy mam rację? Czy mam teraz wymienić wodę a kamienie i inne rzeczy zostawić w spokoju?

Profilowane 60l
Kotnik 20l
Smiley
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 02, 2012, 20:17:22 »

Kamienie, o których wspominasz to wapienie czy jakieś podłoże? Napisz jakie.

Co do zmętnienia, jestem świeżo po zalaniu akwa (21/01). U mnie zmętnieni utrzymywało się 5 dni. Po czym praktycznie momentalnie ustąpiło i woda zrobiła się krystalicznie czysta. Weź jeszcze trochę "na wstrzymanie" Smiley Swego czasu znalazłem opinie, że taki stan rzeczy może się utrzymywać nawet do 10dni.
Wg mnie wrzucenie tej obsady po 3 dniach to trochę za wcześnie. Akwa na pewno nie dojrzało, tym bardziej, że masz mętną wodę. Poza tym nie masz pewności z czego wynikło to zmętnienie. Mogło to być naturalne zmętnienie wody, ale również coś mogło wejść w reakcję.
Grzemp
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 02, 2012, 20:21:09 »

Dzięki kolego za odpowiedź. Jeśli chodzi o podłoze to są to kamienie.

Profilowane 60l
Kotnik 20l
Smiley
bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 02, 2012, 23:04:56 »

Na pewno wsadziłeś coś do akwa ,nowy piasek kamień itd .Przyczyna powstania mleka to wysyp pierwotniaków.
adnet
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 03, 2012, 21:36:07 »

Miałem to samo!
Trzeba podnieść nie co temperaturę o 1 - 2 stopnie i poczekać kilka dni.
W nocy też można wziąć latarkę wyłączyć filtr i poczekać aż woda ustanie
Jak juz ustanie to latarką poświeć i powinieneś widzieć micro robaczki poruszające się w wodzie - jeśli są to pierwotniaki.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: