Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolejność świetlówek w akwarium  (Przeczytany 2367 razy)
pi3cho
Zainteresowany
**

« : Styczeń 31, 2012, 20:50:44 »

Witam
Jaką kolejność świetlówek zastosować? Mała charakterystyka zbiornika:
objętość: 112L
podłoże: JBL Manado
świetlówki: sylvania grolux 2x24W + sylvania aquastar 24W + jeszcze jedna świetlówka ale obecnie nie wiem jeszcze jaką dobrać. Jeszcze jeden aquastar?
Słyszałem, że świetlówki rozmieszcza się od najwyższej temp barwowej do najniższej (od tyłu akwarium) ale zastanawia mnie czy (przy wariancie z 2 aquastar'ami) nie będzie za czerwono?
Dzięki za ewentualne odpowiedzi.
Pozdrawiam
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 01, 2012, 08:06:41 »

Wybór dobry z tym aquastarem. Nie powinno być za czerwono bo przy groluxie aquastar świeci praktycznie na biało po za tym jego światło ma więcej widma niebieskiego niż czerwonego. Co do rozmieszczenia to są dwie możliwości równie dobre. Albo dając świetlówki na przemian zaczynajłc od aquastara z przodu, albo groluxy na brzegach a aquastary w środku. Co do metody jaką podałeś to tak daje się świetlówki o wyższej temperaturze z przodu ale tylko przy dwóch świetlówkach. Jak jest ich więcej to lepiej właśnie pomieszać naprzemiennie lub świecić tymi jaśniejszymi w środku tak aby baniak był równo oświetlony.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: