Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « nenon inesa albo sie chowa albo szaleje problem...[film]
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: nenon inesa albo sie chowa albo szaleje problem...[film]  (Przeczytany 5378 razy)
lukasek
Zainteresowany
**

« : Styczeń 28, 2012, 15:12:46 »

wpuscilem dzis neonki do akwarium i jest taki problem praktycznie ich niewidać cały czas pochowane gdzies w katach, pływają przy dnie, a czasem odbije cos jednej, dwóch i pływają przy szybie bardzo energicznie w nia udezając przy ]podłożu przez co mi je rozgrzebują, niewem co moze byc prosze o rady:)
12 neonków/45l w akwarium jest jeszcze kolo 20 krewetek rc
załączam filmik :
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2012, 15:37:08 wysłane przez lukasek » Zapisane
Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 28, 2012, 15:40:24 »

Sprawiają wrażenie że czegoś im brakuje...nigdy nie widziałam takiego zachowania neonów a mam je od zawsze.....stres napewno ale aż tak Huh Może mało tlenu...ale to by pływały przy powierzchni...hmm ciekawa jestem co powiedza inni ....

lukasek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 28, 2012, 15:43:31 »

no właśnie pływały by przy powierzchni a one przy dnie i prawie caly czas pochowane lub szaleja, pierwszy raz sie z takim czyms spotkalem...
iroslaw
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 28, 2012, 16:54:47 »

No rzeczywiście potwornie to wygląda stres ale chyba chodzi o dużą ilość światła - niestety .
lukasek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 28, 2012, 16:58:00 »

mam 0,75 w na litr
iroslaw
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 28, 2012, 17:12:50 »

To nie jest mało jakie masz ph ? Może też być powodem , ale moim zdaniem to światło , wszystko się powinno unormować do rana . Jeśli wpuściłeś ryby za szybko po przyniesieniu ze sklepu to może to jest reakcja na wodę . Przy za niski ph ryby się tak zachowują , ale przy neonach było by to wielce dziwne . podaj parametry wody
lukasek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 28, 2012, 19:13:36 »

Ph 6.8
Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Styczeń 28, 2012, 19:23:24 »

Ja mam 110w na 128l i tez wpuszczałam rybcie dość szybko ale sorry nic takiego sie nie działo....wybaczcie ale myslę że to nie światło ....

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #8 : Styczeń 28, 2012, 19:51:18 »

ja jestem ciekawy jak masz zamontowane oświetlenie, czy przypadkiem nie dostała się wilgoć pomiędzy zasilanie świetlówki i czy przypadkiem to nie wina niewielkiego przebicia prądowego.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #9 : Styczeń 28, 2012, 20:13:59 »

Te ryby są bardzo przestraszone, widocznie masz jakiś czynnik który na to wpływa. Możliwe ze to tylko reakcja tymczasowa i się uspokoi.  Możesz pokazać cale akwarium i inne ryby?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #10 : Styczeń 28, 2012, 21:11:55 »

Ja stawiam na elektryczność, może być jakieś przebicie

Wyłącz wszystko w akwa i poobserwuj, jak się uspokoi to po kolei włączaj i dojdziesz czy coś ci przebija
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2012, 22:16:09 wysłane przez asagoth » Zapisane

lukasek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Styczeń 28, 2012, 22:43:14 »

przebicia być nie może bo elemnty oswietlenia nie stykają się w żaden sposób z akwarium, (wisząca belka)
mam tu filmik ale to pierwszy dzien akwarium, teraz ma juz dobrze ponad miesiąc
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #12 : Styczeń 28, 2012, 23:52:25 »

W takim raze przebicie może być w grzałce np albo filtrze wewnętrznym
Warto to sprawdzić bo aż tak zestresowane ryby to rzadkość

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Styczeń 29, 2012, 00:35:06 »

Lucasek podajesz może Co2? Przy niedostatecznej cyrkulacji gazu po akwarium może być w niektórych miejscach go za dużo przez co ryby zaczynają wariować. Przebicie na grzałce odpada powstaje układ zamknięty i rybom nic nie powinno być. U siebie tak miałem pęknięta grzałka i próbnik kontaktowy świecił jak go wsadziłem do wody więc w baniaku było napięcie ryby pływały jak gdyby nigdy nic. Ale ja władając rękę i dotykając się np. kaloryfera mógłbym czegoś takiego nie przeżyć.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2012, 00:39:51 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #14 : Styczeń 29, 2012, 00:46:56 »

Baniakmaniak, mialem raz sytuacje podbramkową z CO2 i wszystkie ryby pływaly juz przy powierzchni na boku (m.in skalary, kirysy)- myślałem, że ich już nie odratuje, a po neonach to spłynęło - zero reakcji.

Co do światła też mialem neony przy 216W/300l zbiornik i problemow nigdy nie było, nawet nie zaobserwowalem żeby preferowały ciemniejsze strefy akwarium.

Pierwsze co mi przyszło na myśl jak zobaczyłem filmik to speedowanie, ale u neonów ?? no i nie te okoliczności.

Tutaj można tylko powróżyć Cheesy Nie miałem takiego problemu i siebie i nie zdarzyło mi się nigdzie natknąć na taki problem u innych akwarystów. Wywróżyć tu można tylko szok spowodowany zmianą warunków : nowe akwa, co2 i silne swiatlo - czyli 2 ostatnie kwestie ktore są nowością dla tych ryb, a zaaplikowane zostały im praktycznie momentalnie.

Swoją drogą nie wiem jak aklimatuzujesz ryby, ale warto żeby mieszanie wody trwało z pół godziny i zgaszone światło przez kilka godzin. - to takie podstawy ze zmniejszania stresu nowych ryb.

Pozdrawiam, R.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: