Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Pytanie do posiadaczy filtrów jbl e700, e900, e1500
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie do posiadaczy filtrów jbl e700, e900, e1500  (Przeczytany 2838 razy)
Boomer
Zainteresowany
**

« : Styczeń 26, 2012, 16:31:44 »

Witam,

Reklamowałem filtr i po rozpatrzeniu reklamacji przysłano mi nowy filterek.
Po rozpakowaniu i zdjęciu głowicy i obracaniu nią coś wydaje dziwny dźwięk w środku, chciałem zapytać czy to normalne? Jakby dobrze potrząsnąć to będzie grzechotka bo coś w głowicy "lata" ?
Nie przypominam sobie żebym miał to w starym e900, ale pewien nie jestem.
Może występuje to w nowych modelach.
Dokładnie chodzi mi o e900, bo takowy posiadam. Nie wiem jak z innymi, może jest podobnie albo i nie ?

Co myślicie ?

proszę o odpowiedź
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #1 : Styczeń 26, 2012, 17:50:22 »

Mam e1500 - nic mi nie lata, dziś wieczorkiem go otworzę to szczegółowo to sprawdzę.
Kolega ma e900 - też mu nic nie lata.

Mam pewną ideę co to może być. Czy owy dźwięk jest taki jakby jakiś przedmiot był w środku i swobodnie latał czy bardziej jakby był element który przesuwa się z jednej pozycji do drugiej po tym samym torze ?

Pozdrawiam, R.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2012, 17:52:40 wysłane przez rodia » Zapisane
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 26, 2012, 17:55:10 »

ja tez mam e 1500 i nic mi nie lata. Działa non stop od 3 lat.

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 26, 2012, 21:52:17 »

Panowie lata, kolega ma rację to moim zdaniem chodzi o zawór zwrotny który jak odwrócisz głowicę do góry to klapie coś.Mój kubeł to JBL 901.A swoją drogą co to za pomysł aby potrząsać głowicą w ten sposób sprawdzasz solidność wykonania?,czy usiłujesz popsuć.Rodia jesteś wróżbitą ,a dziś to chyba przerosłeś siebie z swoim wywodem .Prorok he he.
Tobie kolego proponuje się nie bawić i nie grzebać w filtrze jak nie potrzeba.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2012, 22:05:29 wysłane przez bitter » Zapisane
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #4 : Styczeń 26, 2012, 22:15:25 »

A swoją drogą co to za pomysł aby potrząsać głowicą w ten sposób sprawdzasz solidność wykonania?,czy usiłujesz popsuć.
Boomer nie wspominał nic że potrząsa, tylko, że jakby potrząsnąć to by grzechotało. A odwrócenie głowicy choćby w celu dostania się do wirnika jest chyba normalną rzeczą przy obsłudze filtra.

Rodia jesteś wróżbitą ,a dziś to chyba przerosłeś siebie z swoim wywodem .Prorok he he.

O co Tobie znowu chodzi?
Boomer prosił o radę, nie ja.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2012, 22:18:24 wysłane przez rodia » Zapisane
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 27, 2012, 10:31:34 »

A swoją drogą co to za pomysł aby potrząsać głowicą w ten sposób sprawdzasz solidność wykonania?,czy usiłujesz popsuć.Rodia jesteś wróżbitą ,a dziś to chyba przerosłeś siebie z swoim wywodem .Prorok he he.

Bitter zanim wysnujesz jakąś swoją niestworzoną hipotezę , to bardzo proszę zastanów się. To chyba logiczne, że jak dostaję paczkę, to oglądam co jest w środku. Poza tym filtr był reklamowany, więc tym bardziej chciałem zobaczyć czy wszystko z nim w porządku.
"Usiłujesz popsuć", co to niby miało znaczyć ?
Odpiąłem głowicę od kubła i zajrzałem do wirnika, coś mi stuknęło, więc powtórzyłem czynność, stuknięcia się powtarzały, więc napisałem tutaj.

"Tobie kolego proponuje się nie bawić i nie grzebać w filtrze jak nie potrzeba"

Przepraszam już, więcej nie będę grzebał w "swoim" filtrze. Wybacz.

Ah i jeszcze jedno, okazało się że "Wróżbita Rodia" miał rację, jego rady pozwoliły mi rozwiać wszelkie wątpliwości. Więc na Twoim miejscu, nie szydziłbym tylko zgłosił się do niego na nauki. Może i Ty zostaniesz prorokiem.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2012, 10:40:43 wysłane przez Boomer » Zapisane
bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 27, 2012, 16:14:02 »

Ah i jeszcze jedno, okazało się że "Wróżbita Rodia" miał rację, jego rady pozwoliły mi rozwiać wszelkie wątpliwości. Więc na Twoim miejscu, nie szydziłbym tylko zgłosił się do niego na nauki. Może i Ty zostaniesz prorokiem.
O jakiej racji pisałeś .Ja podałem tobie co puka nie wierzysz zadzwoń do serwisu.Jeszcze raz napisze, to stuka zawór zwrotny.Może jestem nie miły i szorstki w swoich wypowiedziach ,ale nie zabieram przynajmniej głosu jak nie mam nic do powiedzenia mądrego.Jesli to ci nie odpowiada to możesz sobie wróżyć z fusów .Najlepiej oddaj filtr do serwisu ze coś się urwało i lata.
bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 27, 2012, 16:21:30 »

A swoją drogą co to za pomysł aby potrząsać głowicą w ten sposób sprawdzasz solidność wykonania?,czy usiłujesz popsuć.
Boomer nie wspominał nic że potrząsa, tylko, że jakby potrząsnąć to by grzechotało. A odwrócenie głowicy choćby w celu dostania się do wirnika jest chyba normalną rzeczą przy obsłudze filtra.

Rodia jesteś wróżbitą ,a dziś to chyba przerosłeś siebie z swoim wywodem .Prorok he he.

O co Tobie znowu chodzi?
Rodia  jeśli czegoś nie wiesz nie wymyślaj bo czytają to inni .Naprawdę idee twoje są śmieszne,i wprowadzają w błąd na szczęście nie wszystkich.Bo przy takich radach kolego gotów oddać do serwisu filtr i okaże się ze jest dobry .
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2012, 16:23:08 wysłane przez bitter » Zapisane
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #8 : Styczeń 27, 2012, 17:30:07 »

Rodia  jeśli czegoś nie wiesz nie wymyślaj bo czytają to inni .Naprawdę idee twoje są śmieszne,i wprowadzają w błąd na szczęście nie wszystkich.Bo przy takich radach kolego gotów oddać do serwisu filtr i okaże się ze jest dobry .
Widzisz, właśnie rzecz w tym, że wiem, stąd pytanie, które zadałem. I okazało się, że porusza się tam element stały zaczepiony czyli druga opcja z mojego pytania.

Teorie ty wygłaszasz, nie ja.

to moim zdaniem chodzi o zawór zwrotny

"moim zdaniem".... - to jest właśnie teoria niczym nie poparta.

Ja swoje opinie wstrzymałem do czasu rozkręcenia całej głowicy e1500tki obejrzenia budowy tego filtra od wewnątrz, na co Ty pewnie byś się nie odważył.
Bommer dostał odp. na priv. zaraz po twojej "gdybającej" wobec tematu i obraźliwej dla mnie i boomera wypowiedzi.

Pozdrawiam *1, R.

* (wszystkich oprócz bitter'a)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2012, 17:38:54 wysłane przez rodia » Zapisane
bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Styczeń 27, 2012, 18:00:18 »

Rodia nie chcesz zrozumieć to twoja sprawa,ja nie wygłaszam teorii Piszę co puka w głowicy nowej ,jak pisałem wyślijcie do serwisu potwierdza moje słowa. Uważasz ze  nie mam pojęcia, a wy się znacie lepiej.Proszę bardzo mi to wisi.Tylko ze ja mam taki filtr i wiem co w nim jest a ty gdybasz bo nie masz ani filtra ani pojęcia  co to może stukać.Więc nie pisz bzdur ze to ja snuje teorie bo mylisz pojęcia.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #10 : Styczeń 27, 2012, 18:25:12 »

Rodia nie chcesz zrozumieć to twoja sprawa,ja nie wygłaszam teorii Piszę co puka w głowicy nowej ,jak pisałem wyślijcie do serwisu potwierdza moje słowa. Uważasz ze  nie mam pojęcia, a wy się znacie lepiej.Proszę bardzo mi to wisi.Tylko ze ja mam taki filtr i wiem co w nim jest a ty gdybasz bo nie masz ani filtra ani pojęcia  co to może stukać.Więc nie pisz bzdur ze to ja snuje teorie bo mylisz pojęcia.

Nie napisałem, że nie masz racji, bo zgadzam się z tym. Różnica polega tylko na tym, że ja napisałem to boomerowi po oględzinach każdej pojedynczej części jaką dało się z głowicy wykręcić, a Ty pisałeś bo ... bo tak uważasz. Dalej utrzymuje, że rzetelniej podszedłem do udzielania odpowiedzi na postawione w wątku pytanie.

W drugim poście tego wątku pisałem, ze mam e1500 i mam również e900 u znajomka do dyspozycji (nie podłączony więc mógłbym do niego zajrzeć bez problemu). Jak zajrzysz na ostatnią stronę instrukcji obsługi tych filtrów na niemieckiej stronie JBL to dowiesz się, że budowa tych filtrów jest taka sama. Wystarczy rozkręcenie i oględziny jednego z nich. Gdyby tak nie było to pofatygowałbym się do kumpla do w.w. e900'tki, aby zaspokoić ciekawość.

Jeśli nie zgadzasz się z czyimś zdaniem to po prostu napisz to wprost zamiast robić wycieczki o wróżbiarstwie, teoriach itp. Jak? normalnie: cytujesz czyjąś wypowiedź i piszesz "nie zgadzam sie z tym ponieważ....". Mega proste, a nie obrazisz tym nikogo tylko zachęcisz do przedstawienia rzeczowych argumentów.

Twoje wypowiedzi oprócz tego, że obrażają rozmówców to rażą jeszcze jedna rzeczą: wybierasz pojedyncze słówka z wypowiedzi, czyli brak czytania ze zrozumieniem albo celowa złośliwość. Boomerowi zarzucasz trzęsienie filtrem i w ogóle, że do niego zajrzał, mi zarzucasz wróżbiarstwo. Nawet mogłoby to być śmieszne, w innych okolicznościach.
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Styczeń 27, 2012, 19:12:01 »

O jakiej racji pisałeś .Ja podałem tobie co puka nie wierzysz zadzwoń do serwisu.Jeszcze raz napisze, to stuka zawór zwrotny.Może jestem nie miły i szorstki w swoich wypowiedziach ,ale nie zabieram przynajmniej głosu jak nie mam nic do powiedzenia mądrego.Jesli to ci nie odpowiada to możesz sobie wróżyć z fusów .Najlepiej oddaj filtr do serwisu ze coś się urwało i lata.

Ty nadal nie rozumiesz ?
Rodia odpowiedział mi na pw i napisał dokładnie to samo co Ty ale dużo wcześniej. Poza tym specjalnie rozkręcił filtr żeby mieć pewność. Więc o jakim wróżeniu z fusów piszesz ?

Co do dzwonienie do serwisu, to uwierz mi że pierwsze co zrobiłem to do nich zadzwoniłem niestety odpowiedź nie była zbyt satysfakcjonująca.

Słuchaj skoro sam twierdzisz, że jesteś "nie miły" i szorstki w swoich wypowiedziach, to nie rozumiem po co zabierasz głos ? Chcesz obrazić, urazić lub zniechęcić kogoś do siebie ?
W tym wypadki idea zakładania konta na forum i bycia jak Ty to określasz "nie miłym" mija się dla mnie z celem.
Tutaj znajdzie się 1000 innych osób, którzy są chętni do pomocy i zachowają przy tym minimum kultury oraz nie insynuują  nieprawdy. Niestety Ty robisz to nagminnie.
Chociażby to, że zarzucasz mi trzęsienie filtrem w celu popsucia  Smiley

Ah i jeszcze jedno nie myśl, że tylko Ty potrafisz być szorstki i niemiły w swoich wypowiedziach, więc taka moja mała prośba do Ciebie.
Jak zobaczysz w przyszłości założony przeze mnie temat, to bardzo uprzejmie Cię proszę nie wchodź i nie odpisuj.
Wolę pozostać bez odpowiedzi, niż widzieć Twoje posty w założonym przez siebie temacie.
Buźka:*
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2012, 19:16:16 wysłane przez Boomer » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: