Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: glony - okrzemki  (Przeczytany 2752 razy)
kivak
Zainteresowany
**

« : Styczeń 14, 2012, 16:03:18 »

Witam, chodzi o glony okrzemki. Ostatnio zmieniałem świetlówki w akwarium i chyba popełniłem błąd skracając czas oświetlania w wyniku czego najprawdopodobniej pojawiły się orzemki. Chciałem stopniowo z biegiem czasu wydłużać czas świecenia, ale to chyba nie było dobre wyjście.

Więc teraz proszę o radę, skoro okrzemki już się  pokazały to czy całkowicie wyłączyć światło na kilka dni, czy wręcz przeciwnie, nie wyłączać światła a nawet wydłużyć oświetlanie?

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 14, 2012, 16:16:13 »

wydluzyc.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 14, 2012, 17:35:49 »

Okrzemki się pojawiają jak masz za mało światła najczęściej a nie ma to nic wspólnego z czasem świecenia. Pytanie w jakich godzinach świecisz w akwarium? bo tu może być problem. Wyłączenie światła na kilka dni odbije się na kondycji roślin i ryby też mogą się stać nerwowe jak im po kilku dniach włączysz światło.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
kivak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 14, 2012, 18:30:39 »

ostatnio świecilem po 5godz od 11:00 do 16:00, po tygodniu wydluzylem o 1 godzine i tak co tydzien chciałem wydłużać o 1 godz

mam 54l i oswietlenie 2x 15W

p.s.
co do parametrow wody to znam jedynie PH - ok 7,5 ale wlasnie kupilem na allegro testy i po niedzieli bede znal wiecej szczegółów jak dojdą testy

mam juz testy wody:

CI2 - 0,8
NO3 - 100
NO2 - 0
GH - >21°d
KH - 15°d - 20°d (testy paski i trudno powiedziec dokladnie)
PH - 7,5
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2012, 17:47:54 wysłane przez kivak » Zapisane

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 18, 2012, 20:11:17 »

Masz poprzekraczane normy zwłaszcza NO3. Tylko NO2 i PH w normie (ale nie dla wszystkich ryb). Skąd u ciebie się bierze chlor robiłeś jakąś podmiankę ostatnio?.Powinno być 0. Powinieneś wg mnie zmierzyć kranówke bo tu może być problem.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
kivak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 18, 2012, 20:25:50 »

tak, co tydzien robie podmiane wody ok 30% (z tym że ostatnio bylo to w czwartek i do tej pory chloru juz nie powinno raczej byc?)
tez pomyslalem o tym aby zdbadac kranowke - jutro przy swietle dziennym to zrobie
A co do NO3 to poczytalem na forum i zgadzaloby się - rosliny zamiast rosnąć to tylko z dnia na dzien coraz bardziej marnieją.

No więc tak, wszystkie parametry kranówy i wody z akwa są podobne tylko:

NO3 (kranówa) - 10
NO3 (akwa) - 100

Co robić, może więcej i częściej wodę podmieniać?

p.s.
jakis czas temu trochę kulek glinianych nawładałem do akwarium? może to być przyczyną?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2012, 15:11:47 wysłane przez kivak » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: