Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « TETRA Tec 1200 zaczyna wyciekać spod głowicy po wyłączeniu
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: TETRA Tec 1200 zaczyna wyciekać spod głowicy po wyłączeniu  (Przeczytany 3079 razy)
andriejewicz
Nowy
*

« : Styczeń 04, 2012, 12:19:17 »

witam
moj tetra tec 1200 pracuje "szczelnie", ale zaczyna woda wyciekac w miejscu łączenia kubełka z głowicą w momencie wyłączenia filtra.
co moze by tego przyczyną? eneralnie do pracy nie mam zastrzezen, ale boje sie żeby mi całe akwa nie wyciekło podczas mojej nieobecności jak np prądu w mieszkaniu nie bedzie...

pozdrawiam i prosze o odpowiedź
andriejewicz
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 04, 2012, 12:34:19 »

Moze przesmaruj uszczelkę silikonem i sprawdź. A może trzeba juz uszczelkę wymienić.

pozdrawiam
asmi
Thomek
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 28, 2014, 12:17:54 »

Głowica jest już pęknięta. Spróbuj to co moderator, wcześniej dokładniej go umyj i obejrzyj, może spróbuj wazeliny technicznej, sprawdź uszczelki przyda się to przy odesłaniu na gwarancji. Przypomnij sobie co działało z użyciem siły. Pompa do zalewania u mnie przeciekała w starej głowicy i w nowej, lepiej jej nigdy nie używać. Kilka razy zdarzyło się że woda nalała się podczas mycia głowicy i na szczęście przestawało cieknąć po kilku godzinach. Zniszczyła mi nową szafkę. Pękła tuż przy króćcach, teraz wykręcam wężyki i króćce czyszczę szczotką na drucie razem z głowicą lub delikatnie otwieram na stole i wtedy to samo. Węże koniecznie przy pomocy drugiej osoby owijam taśmą mocną szeroką, przezroczystą, zwłaszcza (zawsze) te przy akwarium zwisające bo są ciężkie, a tam nie ma żadnego zabezpieczenia.
Jest to solidny filtr, działa bardzo poprawnie gdy jest wyczyszczony i media filtracyjne nie są przeładowane i wyczyszczone(ludzie mają różne pomysły, a i też media filtracyjne zdarzają się tandetne lub szkodliwe). Jest on wtedy nawet cichy, jak zaczyna buczeć i nie zasysa natychmiast wody po włączeniu, np. po karmieniu to jest już do czyszczenia. U mnie to jest około 3-4 tygodnie, ale z przyjemnością przez wiele lat czyściłem go co 2 tygodnie. Ostatnio chciałem go wyczyścić podniosłem jak zwykle za uchwyt i odpadł, kubełek walnął o ziemie, dzięki bogu nie pękł, teraz noszę go pod pachą. Polecam Tetra bo wkłady dość tanie i warte swojej ceny i starczają na długo. Polecam włókninę do nich oryginalną, szybko wyłapuje zanieczyszczenia, po czyszczeniu akwarium to bardzo pomaga lub gdy nabroimy coś z wodą lub podłożem. Zdarza się jednak że trzeba natychmiast zmienić wodę gdy jakiś specyfik ją zepsuje chemicznie, wtedy filtr nie pomoże, a nawet zaszkodzi. Trzeba pamiętać że jest mocny i źle dobrana moc lub ustawienie deszczownicy powoduje wirówkę w akwarium. Ja go miałem w akwarium 216 litrów i teraz w 375. Mam takie złudzenie że w 216 litrowym akwarium nie robił aż takiej wirówki jak w 375 litrach, tutaj bardziej uważam.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: