Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: wymiana gabki w filtrze  (Przeczytany 4192 razy)
maksionek
Zainteresowany
**

« : Styczeń 02, 2012, 21:53:17 »

zbiornik 54 l, eheim filtr wewnętrzny z wkładem z gąbki, dość dużo roślin, leję EC + nawozy wedlug wskazan, parametry wody poprawne, wymieniam około 25-30% 3-4 razy w miesiącu, woda czysta, nigdy nie mętna,

zbiornik mam od 1,5 roku - kiedy czas na wymianę wkładu??

pozdrawiam
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 03, 2012, 21:13:24 »

Wg. mnie powinieneś już wymienić wkład,ale nie cały.Zostaw połowę starę gąbki aby nie zaburzać równowagi biologicznej.
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 08, 2012, 08:19:05 »

Jest inny sposób. Jeśli to tylko gąbka to najlepiej będzie jak odlejesz przy podmianie wody do gara lub wiadra i tam przez 1-2 tyg będziesz moczyć nową gąbkę aż zasiedlona zostanie przez bakterie. Jeszcze lepiej by było żeby tą nową gąbkę po prostu wrzucić na ten czas do akwarium. Bo ja nie widzę możliwości wymiany częściowej skoro  tam jest tylko gąbka Wink

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 08, 2012, 10:04:17 »

zbiornik mam od 1,5 roku - kiedy czas na wymianę wkładu??

Bez problemu możesz wymienić cały wkład na nowy, podłoże przez te 1,5 roku jest najważniejsze i to w nim jest najwięcej bakterii a nie w jakiejś śmiesznej gąbce czy innych wkładach biologicznych.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: