Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Napowietrzanie non stop, sciema czy mus?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Napowietrzanie non stop, sciema czy mus?  (Przeczytany 4853 razy)
Parsifal
Nowy
*

« : Grudzień 26, 2011, 21:18:43 »

Co do napowietrzania jest juz chyba wszystko jasne i napisane na roznych forach.
ale jak to jest naprawde?
czy mozna wylaczyc napowietrzanie na dluzszy czas? np. na noc? czy moze wogole z niego zrezygnowac?
moim zdaniem mozna.
jest duzo zdan mowiacych ze rybki sie podusza, jak to?
w naturalnych warunkach nie maja napowietrzaczy tylko pobieraja tlen podplywajac do powierzchni wody i biorac "lyk" powietrza
w akwarium robia dokladnie to samo, instynktownie
wiec po co napowietrzacz? dla ladnego efektu?
w naturalnych warunkach to fale napowietrzaja wode, wiec moze wystarczy kilka razy dziennie zrobic delikatna fale i juz.jezeli jest to amatorskie
akwarium i stoi na meblach to zaden problem.
napowietrzacze sa glosne i w sumie drogie.
czy rybki sie naprawde podusza bez napowietrzania?
nie wydaje mi sie
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 26, 2011, 21:23:24 »

Napowietrzanie jest całkowicie zbedne. Rybki się nie poduszą. Jak zauważyłeś - fale natleniaja wodę. Wystarczy zamontować kaskadę lub ustawć wylot filtra tak aby poruszał taflą wody i masz natlenianie. Kilka ruchów wody na dzień to za mało.

Dużo zdrowych roślin też produkuje dużo tlenu rozbijając CO2 na węgiel i tlen, węgiel pobierają, tlen oddają - jak tlenu jest dużo to pęcherzyki zaczynają być widoczne (rośliny 'bąbelkują').

Wiedzę o konieczności napowietrzania pewnie wyniosłeś ze sklepu zoologicznego Wink
« Ostatnia zmiana: Grudzień 26, 2011, 21:25:27 wysłane przez gosieks83 » Zapisane
bastek500
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 26, 2011, 21:28:04 »

cześć
gosiek ma racje można zamontować kaskade, ale jak ktoś nie ma kaskady to wyjdzie go taniej kupić najtańszy napowietrzacz 

pozdrawiam wszystkich
Parsifal
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 26, 2011, 21:42:15 »

Wiedzę o konieczności napowietrzania pewnie wyniosłeś ze sklepu zoologicznego Wink

nie no, tez, nie powiem.
ale zastanawialo mnie to od poczatku.
ale jest tez duzo opinii na forach ze rybki sie podusza bez napowietrzacza, dla mnie bzdura kompletna
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Grudzień 26, 2011, 23:14:24 »

cześć
gosiek ma racje można zamontować kaskade, ale jak ktoś nie ma kaskady to wyjdzie go taniej kupić najtańszy napowietrzacz  

pozdrawiam wszystkich

Nie wiem czy taniej napowietrzacz bo kaskada HBL-301 kosztuje 10-11 zł, (większe HBL do 21zł) pracuje prawie za darmo i jest cicha Wink
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 27, 2011, 01:08:00 »

cześć

pozdrawiam wszystkich

Nie wiem czy taniej napowietrzacz bo kaskada HBL-301 kosztuje 10-11 zł, (większe HBL do 21zł) pracuje prawie za darmo i jest cicha Wink

Dokładnie poza tym napowietrzacz nie zastąpi filtrowania więc nie ma tu co porównywać moim zdaniem.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: