Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « [MIECZYKI] Białe plamki w okolicach skrzel.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: [MIECZYKI] Białe plamki w okolicach skrzel.  (Przeczytany 3590 razy)
SafdarAliChan
Początkujący :)
Nowy
*

« : Grudzień 21, 2011, 12:53:01 »

Witam,
  Kilka dni temu zaobserwowałem białe plamki w okolicach skrzel u moich 3 mieczyków. Linia naboczna u rybek również jest jasna i wyróżniona od reszty ciała. Myślę, że to nie jest normalne więc chce się Was poradzić co z tym zrobić. Zachowanie rybek jest normalne są energiczne, jedzą, kupa chyba też jest w porządku lecz się na tym nie znam, bo to moje pierwsze akwarium, a oto zdjęcia chorych rybek, a w szczególności jednej najbardziej dotkniętej opisanymi przeze mnie objawami:

http://imageshack.us/g/836/zdjcie0064a.jpg/

Posiadam akwarium 30 litrowe i na tą chwilę trzymam w nim tylko 3 mieczyki(samiec + 2 samice). Rybki karmione są zazwyczaj 3 razy dziennie(czasem 4) niewielkimi dawkami pokarmu płatkowego. Akwarium posiada filtracje za pomocą filtru zewnętrznego (Filtr: Hailea model ACO-2201, 220-240V, Frequency: 50Hz, Power: 1,8w, Air output: 1,3L/min, Pressure: 0,012 MPa) oraz grzałkę starej produkcji. Woda w akwarium jest średnio twarda, a jej PH niestety nie jestem w stanie w tej chwili podać.

Jeśli czujecie niedosyt informacji to proszę napisać, a postaram się je podać. Mam nadzieje, że mi pomorzecie.  Wink Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.  Wink
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1 : Grudzień 21, 2011, 23:04:57 »

Moge się mylić ale te miecze wyglądają zdrowo, owszem jest tam jakaś plamka ale jabym nie panikował może to kwestia ubarwienia... napewno je obserwuj i jeśli cokolwiek się zmieni pisz
I jest jeszcze druga kwestia, w takim zbiorniku nie powinnieneś trzymać mieczyków, dla tych ryb proponowałbym minimalnie 80 l dla takiego haremiku... pomijając kwestie wzrostu i miejsca do pływania w tak małym szkle ciężko jest utrzymać równowage biologiczną, co owocuje bardzo częstymi zatruciami ryb jak i ich chorobami, jeśli niemożesz pozwolić sobie na większy zbiornik, pomyś o wymianie ryb na krewetki
pzdr

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 22, 2011, 14:24:43 »

I jest jeszcze druga kwestia, w takim zbiorniku nie powinnieneś trzymać mieczyków, dla tych ryb proponowałbym minimalnie 80 l dla takiego haremiku... pomijając kwestie wzrostu i miejsca do pływania w tak małym szkle ciężko jest utrzymać równowage biologiczną,

Powiem tak, rację kolega ma ,że iście za małe, ale i 80 to było by mało.
Ja mam mieczyki w 200 litrach, gdzie te rybki dorastają do ponad 10cm i widzę, że i tam mają mało miejsca do pływania, moim zdaniem 200 litrów to na taki dobry początek dla tych rybek, a w 30 litrach to one się po prostu meczą i założę się, że od czasu do czasu jakaś sztuka tam pada, tylko kolega o tym nie napisał  Wink.

Ja już mam 40 nowych sztuk i już się zastanawiam, co z nimi zrobić Sad (oddam po 1zł za sztukę jeśli ktoś chce)

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #3 : Grudzień 22, 2011, 15:11:33 »

Mieczyk mieczykowi nie równy i nie wszystkie dortastają do takich rozmiarów, te pokrzyżowane z zmienniakami nie przekraczają zwykle 6 cm, pewnie że 80 l to mało ale jest to najbardziej racjonalne wyjście dla haremu mieczyków dla kogos kto nie może postawić sobie 200l> dla kogoś początkującego wole podać ten minimalny litraż aby nie straszyć, jak złapie bakcyla to sam dobrze będzie wiedział że do prawdziwej hodowli mieczyków potrzebne jest chociaż te 100cm długości;)
pzdr

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 22, 2011, 15:18:16 »

No ja to już bakcyla mam "jak bum, cyk cyk Tongue " ale większego szkła już chyba nie postawię, bo szykuję się w niedalekiej przyszłości do poszerzania grona rodzinnego Wink.
Pozdrawiam i wesołych świat wszystkim Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: