skifbaca
Nowy

|
 |
« : Grudzień 11, 2011, 15:53:56 » |
|
Witam. temat chyba się powtarza . zbiornik 112 l pokrywa standart z ośw. 2x18 W - jedna świetlówka normalna , druga podobno na rośliny. akwarium po restarcie z problemem omawianym w innym poscie . napowietrzanie z turbiny + kubeł z dysza napowietrzajacą dość intensywna ,nawóz do roślin : maciro green +clasiiic planta gainer ( od niedawna , polecony żonie w sklepie ) , w starym zbiorniku kólki ,itp. Co do roślin to testowane różne : od moczarek , poprzez jakieś liściaste , wszystkie odmiany zielone a ostatnio trawa .... generalnie na poczatku miałem jakaś odmianę liściastą która dośc dobrze sie rozrastała na podłożu : zwykły piasek + żwir . po paru przycinkach zaczeła padać . obecnie piasek wyrzuciłem a dodałem podkład do roślin ale objawy są te same - czyli gnijace rośliny z glonami paskowymi . raczej wolałbym nie wchodzić w Co2 - co proponujecie ? akwarium mam od 3-4 lat
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sumik
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 13, 2011, 19:09:49 » |
|
Napisze w ten sposób;) Problem mam ten sam co TY kolego, 112L, podłoże kamyczki, testowałem już kilka rodzai roślin, i każda potrafi ,,zgnić". Filtr marki HAILEA HL-BT700, Może ktoś się wypowie i nam pomoże;)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian12
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 13, 2011, 19:22:20 » |
|
Macie 0,321 W/l to za mało żeby rosła większość roślin chyba że cieniolubne. Musicie dołożyć światła aby wyszło ok 0,5 w/l można więcej ale nie radze jak już macie problemy z glonami. skifbaca nie napowietrzaj wody (najlepiej tylko w nocy) chyba, że masz akwa przerybione - wytrąca to co2 z wody. glony paskowane   ? co to jest
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2011, 19:23:56 wysłane przez Damian12 »
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 13, 2011, 19:53:07 » |
|
No cóż, CO2 to podstawa. Ponieważ węgiel oprócz wody jest podstawowym budulcem, to tzw super macro. Rosliny potrzebują go najwięcej. Macro - to już pierwiastki potrzebne w mniejszych ilościach, takie jak azot potas siarka i fosfor, micro- pierwiastki potrzebne ale tylko w śladowych ilościach. Jakieś ilości CO2 powstają w procesach zachodzących w akwarium( oddychanie ryb, rozkład substancji organicznych przez mikroby) W pewnych warunkach ta pula CO2 wystarczy ( mało światła, brak silnego napowietrzania,stosunkowa duża ilość ryb, mało roslin) jednak nie wszystkie rosliny są do tego przystosowane, urosną tylko te najsilniejsze potrafiące odzyskać węgiel też z trudniej dostępnych związków jak weglany. Takie niezniszczalne zielsko to np: paprotnica, anubias, echinodorus Gdy jest więcej światła jak 0,3W/l rośnie też zapotrzebowanie na wegiel, w dalszej kolejności na pozostałe macro i micro, w tedy raczej niestarcza tego co samo powstaje i już na pewno trzeba suplementować wegiel, albo pod postacią CO2 albo przez węgiel w płynie ( aldechyd glutarowy) np: easy carbo lub PG carbo Wiecej światła i suplementowanie micro macro i co2 daje jednak mozliwosc uprawy wszelkich roslin jakie sobie wymyslimy.. coś za coś 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2011, 19:57:22 wysłane przez Pethro »
|
|
|
|
|
skifbaca
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 14, 2011, 16:36:39 » |
|
Mam orginalną pokrywę z dwoma świetlówkami więc mam ja przerobić ? Podobno przy zbyt dużym świetle bardziej rozwijaja sie glony - napisano mi własnie na innym forum żeby ograniczyć światło ?Aco do napowierzania to zrezygnować z niego czy tylko ograniczyć np. wyłaczyć napowietrzanie na powrocie filtra. Nie glony piaskowe tylko piasek zasyfiony , glony mam na szybie ,kamieniach i nitkowe na resztkach roślin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian12
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 14, 2011, 17:52:45 » |
|
Zmniejszysz światło to rośliny dostaną po d***e nic to nie da przez jakiś czas glon zniknie ale znowu odrośnie. Dokup zestaw do pokrywy coś w tym stylu np. : http://allegro.pl/dodatkowe-oswietlenie-do-pokrywy-60cm-1x24w-i1969225883.htmlTylko, że to jest do pokrywy 60 cm a Ty masz 80 poszukaj czegoś innego ,albo napisz do baniakmaniaka fachowca od oświetlenia on napewno Ci coś doradzi .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 14, 2011, 19:55:51 » |
|
skifbaca a jakie masz tam zielsko? jak nie znasz nazw to daj dokładne wyraźne zdjęcie. Jeszcze nic nie kupuj, może się obędzie bez dodatkowego światła. Wiecej światła to wieksze zapotrzebowanie na wegiel, a brak wegla to glony murowane  Ale juz dzisiaj możesz coś zmienić, wystarczy sama filtracja bez napowietrzania o ile masz rozsądną ilość ryb na wielkość swojego akwarium. Więc zakładając że nie przerybiłeś baniaka wyłącz napowietrzacz, wylot wody z filtra tak skieruj by nie tworzyły się fale na powierzchni. Wytnij wszystkie porażone przez glon liście. Gnijące czesci roslin też usuń. Dokładnie wyczyść żwirek i szyby z glona. Podmień przy tym wszystkim 50% objetości wody z akwarium. W wodzie którą spuściłeś z akwarium wypłucz dokładnie gąbkę z filtra ( nigdy nie płucz gabki pod bierzącą woda z kranu)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skifbaca
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 14, 2011, 22:02:23 » |
|
wywaliłem dyszę napowietrzającą z filtra , zostawiłem sam napowietrzacz , wczoraj włożyłem nowe rośliny kupione na giełdzie , prosiłem gościa żeby dał takie które mają najmniejsze wymagania , stare zielsko poszło w kosz woda jest po restarcie zbiornika w którym wywaliłem stary zasyfiony piasek ( reszta w moim poscie dot wody ) zobaczymy co dalej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skifbaca
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 15, 2011, 16:29:19 » |
|
jak to po co ? w zeszłym roku miałem rodzinny spęd w domu , ulokowałem ich w pokoju gdzie jest akwarium - zeby im nie szumiało wyłączyłem na noc napowietrzacz efekt : 2 dorosłe kosiarki , bocje i kiriśnik plywajace rano na plecach ....
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2011, 23:56:14 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 15, 2011, 16:50:12 » |
|
To dziwne że bez napowietrzacza ryby ci zdychają, pewnie przerybiłeś zbiornik.. ja bym najpierw to rozwiązał a w dalszej kolejności brał się za glony 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skifbaca
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 15, 2011, 20:39:38 » |
|
zero przerabiania
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 15, 2011, 20:46:37 » |
|
a ile masz tam ryb? napisz też jakie gatunki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 07, 2012, 21:39:39 » |
|
Napowietrzanie bardzo skutecznie usuwa NH3... skoro ryby Ci padły to masz skopany cykl azotowy. jest niepełny. jak wyłączyłeś napowietrzanie stężenia NH3 wzrosło do toksycznego poziomu to i ryby padły.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|