Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dylemat z Kubelkiem  (Przeczytany 1519 razy)
josetsu
Zainteresowany
**

« : Listopad 26, 2011, 11:14:05 »

Chce wstawic akwariumw sciane tylkonie moge dac kubelka ponizej akwarium. Czytal instrukcje UNIMAX i podaja ze czesc gorna filtra musi byc przynajmniej 10 cm ponizej lustra wody.
Filtr bedzie stal na wysokosci akwarium i musi to byc filtr zewnetrzny- kaskady nie biore pod uwage. Pytanie brzmi jak sadzicie czy kubel da rane jesli ma wysokosc 40cm a woda bedzie miala poziom okolo 40cm??
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 26, 2011, 12:43:54 »

ciężko powiedzieć, jeśli masz filtr to nalej wody do wiadra ustaw na jednym poziomie i się okaże. Przelewając wodę rurką do naczynia położonego niżej np. przy podmianach po jednym zassaniu woda leci sama. Jeśli ustawimy wiadro na tym samym poziomie co akwa trza by było co chwilę zasysać no i człek by się zmęczył... Nie wiem jak na to zareaguje pompa filtra zewnętrznego. Być może spadnie wydajność lub pompa nie pociągnie albo będzie przeciążona. Spóbuj i zobacz co się będzie działo.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Konstruktor88
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 29, 2011, 17:26:45 »

mam UNIMAXA 250 filtr stoi na podłodze, a lustro wody od podłogi jest na wysokości 1metra Smiley

pietach
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Listopad 29, 2011, 19:55:49 »

mam UNIMAXA 250 filtr stoi na podłodze, a lustro wody od podłogi jest na wysokości 1metra
No właśnie - to jest prawidłowo - woda spływająca wężem w dół pomaga zaciągnąć wodę do kubła.
Gdy kubeł będzie stał na tym samym poziomie co akwa to "wspomaganie grawitacyjne" będzie słabe i kubełek może wolniej tłoczyć wodę.
josetsu - zrób tak jak pisze dobraf - zrób próbę z wiadrem

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: