Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Kardynałek chiński -dobry wybór ? Co jeszcze do 200l ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kardynałek chiński -dobry wybór ? Co jeszcze do 200l ?  (Przeczytany 3618 razy)
tomek bydgoszcz
Nowy
*

« : Listopad 15, 2011, 11:53:01 »

W tym tygodniu staruje z nowym baniakiem standard 200l . Moja obsada ze starej 100l to

1. 3 kirysy pstre dorosłe
2. 2 dorosłe zbrojniki niebieskie
3. około 3 sztuk bardzo starych neonów innesa  uratowanych przed śmiercia bo sąsiadowi odechciało sie dbać o swoje  akwa
4. pewnie gdzieś około 100 i więcej  sztuk red cherry , mnożą się jak głupie
5. 3 helenki
6. milion świderków

Parametrów wody nie znam . Musze kupić nowe testy  Embarrassed. Cała obsada czuje sie świetne . Ryby zdychają u mnie tylko ze starości , przyzwyczajone do odstałej kranówki bez dodatkowej chemii . Wody nie dogrzewam temperatura około 22stopnie z małymi wahaniami .

Chciałbym w nowym zbiorniku mieć jakąś ławice i wybór padł na kardynałka bo jest zimnolubny . Rozważam też neona czerwonego lub innesa . Dajcie jakieś propozycje co do liczebności tych ryb ewentualnie coś dodatkowo w kolorze czerwonym lub żółtym .

Kardynałka chcę kupić w tym sklepie  http://allegro.pl/kardynalek-chinski-bydgoszcz-i1932992541.html .

W akwarium mam oczywiscie  rośliny kryptokoryny , lotos, żabienice i inne . Filtracja to wewnetrzny chińczyk oraz kubełek tetra ex 700

Dzięki za pomoc
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1 : Listopad 15, 2011, 13:26:08 »

Witam
Przede wszystkim dobrze było by dokupić więcej kirysków... są bowiem one rybami stadnymi
Jeśli zamierzasz dalej trzymać neony również powinieneś dokupić im towarzyszy
Taka temperatura była by odpowiednia dla kardynałków, na takie akwarium proponuje ci zakupić kilkanaście do dwudziestu paru szt
Pozdrawiam

Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 15, 2011, 14:04:30 »

Zauwazylem w moim akwarium, ze kardynalki poluja na mlode red cherry, jak mialem  narybek platynki( zmienniak plamisty) to tez nie gardzily i urzadzaly huczne polowania.
Troche sie zrazilem przez to do tych rybek.

Polecam microrasbore galaxy - naprawde sympatyczne rybki i po chwilowej plochliwosci i oswojeniu sie z nowym otoczeniem ladnie plywaja po akwarium. ( chociaz nie sa az tak wszedobylskie jak kardynalki.

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #3 : Listopad 15, 2011, 14:38:35 »

Przy dobrze zarośniętym zbiorniku red cherry nie ucierpią, a kardynałki tylko spowodują to że redki się nie namnożą aż nad to... natomiast galaxy ok ale do nieogrzewanego zbiornika bym jej nie wpuszczał...

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 15, 2011, 14:59:16 »

Zresztą wyrośnięte galaxy też będą polować na młode krewety.

Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 15, 2011, 15:20:35 »

mam galaxy u siebie mlode i dorosle sztuki, nie zauwazylem, zeby polowaly na redki, a  red cherry mam cale mnostwo.
natomiast jak mialem kardynalki, to atakowaly niewyrosniete krewecie bardzo czesto.

( moze galaxy sa sprytniejsze i nie poluja jak na nie patrze  Grin)

z tego co wiem, to w naturalnym srodowisku dla galaxy temp jest 22-24 stopnie.

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #6 : Listopad 15, 2011, 15:35:44 »

tak ale bardziej niż na zakres temp w przypadku galaxy zwróciłbym na jej wachania przy braku ogrzewania...

tomek bydgoszcz
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 15, 2011, 19:49:54 »

Myślę że większość ryb będzie polowało na małe redki . Generalnie moje będa miały dużo schronienia bo mam sporo roślin.  

Są w ogóle jakieś rybcie obojętne dla krewetek ?   Myślałem ze kardynałek to spokojne rybki a tu okazuje sie że to mali mordercy  Cheesy

Czy kirysy muszą być tej samej odmiany bo bardzo podobaja mi się pandy ?

Aha   Myslę jeszcze o dodaniu paru akcesoriów z tej aukcji

http://allegro.pl/trixie-dekoracja-zamki-6szt-6-5cm-88271-i1938580478.html    Wink

« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2011, 20:35:09 wysłane przez tomek bydgoszcz » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: