Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Rybki zdychaja - dziwne objawy
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Rybki zdychaja - dziwne objawy  (Przeczytany 9508 razy)
oskarlelystad
Zainteresowany
**

« : Listopad 12, 2011, 20:44:22 »

Witam,

Zaczelo sie to dawno, ale dotknelo tylko skalary i jakis czas byl spokoj. Jednak przez ostatnie 2 dni zdechlo mi kilka teczanek neonowych. Ciezko powiedziec jakie objawy, bo na samych teczankach nic nie zaobserwowalem (podobnie bylo ze skalarami), lecz niektore ryby (ktore nie zdechly) maja takie moze charakterystyczne rzeczy:

-Jedna brzanka ma troche bardziej wystajace oczy
-Niektore ryby maja plaskie brzuchy
-U jednego danio zauwazylem krew (przekrwienie) w okolicach odbytu (moze byla w ciazy?)
-Niektore ryby maja wyraznie czerwone skrzela a danio nawet troche oczy

Moja obsada to kilka gupikow, teczanek neonowych, 2 skalary, kosiarki, danio i brzanki - ogolnie teraz z 30ryb

Zbiornik 450l, podmiana 20% co tydzien. Jak zaczely zdychac to odlaczylem co2, wg testu JBL woda dobra - pasek z roznymi testami (ph ok 7 a reszta na zielono - jezeli ma to duze znaczenie moge wykonac oddzielne testy).
Ryby karmie roznie - kilka rodzajow suchego jedzenie i 2 rodzaje mrozonek.
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Listopad 12, 2011, 21:07:24 »

jakie to mrożonki ? podaj więcej parametrów
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #2 : Listopad 12, 2011, 22:03:41 »

oskarlelystad te charakterystyczne rzeczy które opisujesz wskazują na tasiemce botricefaloza, karofyleoza i triaenoforoza, nie wiem które dokładnie ale jakie to ma znaczenie. Co do tych czerwonych skrzeli to mogą być dodatkowo zainfekowane przywrami skrzelowymi. Po prostu skalary były zarobaczone, możliwe że pływały z paletami, o kwarantannie nowych ryb pewnie się nie słyszało.
Tu masz do poczytania o lekach
http://www.pawiookie.pl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=15
http://www.pawiookie.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=34.

Morlinek po co piszesz żeby podawał więcej parametrów, nie napisałeś nawet jakich skoro nawet nie podejrzewasz co tym rybom może dolegać ?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
oskarlelystad
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 12, 2011, 22:30:36 »

Co do mrozonek to moge napisac jutro, ale to jakies firmowe produkty. Parametrow wody jest wiele wiec podalem najwazniejszy i wszystkie sprawdzilem paskiem JBL.

Amator ze mnie to fakt, co do paletek to racja - poprzedni wlasciciel trzymal je z paletkami. Poczytam jutro o tym i kupie odpowiednie leki + pomysle o jakims zbiorniku pod kwarantanne - mialo byc akwarium 20l ktore poszlo na krewetki dla Gosi Wink
oskarlelystad
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 14, 2011, 13:43:58 »

Nie edytuje gdyz to cos nowego, a mianowicie na pletwie grzbietowej i bocznych pojawily sie biale plamki, ale na samych koncowkach.

Zalecany lek

Tremazol – sera

Kupilem i wlalem JBL EKTOL - moze byc? Ponadto wyczytalem ze trzeba wylaczyc filtr na kilka dni czy to prawda? Czy ograniczyc karmienie na kilka dni?

@Po 1 godzine mozna wyraznie zauwazyc ze danio sie dziwnie zachowuja tzn leza przy dnie, gupiki zaczely sie trzymac razem
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2011, 15:45:26 wysłane przez oskarlelystad » Zapisane
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 14, 2011, 17:38:03 »

No widzisz po to podałem linka żebyś sobie wybrał leki do jakich masz dostęp, jest tego sporo na samym dole strony. Ten JBL EKTOL jest na grzyby i bakterie więc moim zdaniem niepotrzebnie wydałeś pieniądze. Ja w moich okolicach nie mam dostępu do JBL więc nie wiem jak działa, jednak objawy które opisujesz są co najmniej dziwne po zastosowaniu tego specyfiku.
Ten filtr co wyczytałeś to trzeba wyłączyć przy JBL czy tremazolu ?
Mogłeś zapytać przed zakupem.
A jak możesz to daj zdjęcie, ciekawią mnie te białe plamki.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
oskarlelystad
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 14, 2011, 20:25:59 »

No widzisz po to podałem linka żebyś sobie wybrał leki do jakich masz dostęp, jest tego sporo na samym dole strony. Ten JBL EKTOL jest na grzyby i bakterie więc moim zdaniem niepotrzebnie wydałeś pieniądze. Ja w moich okolicach nie mam dostępu do JBL więc nie wiem jak działa, jednak objawy które opisujesz są co najmniej dziwne po zastosowaniu tego specyfiku.
Ten filtr co wyczytałeś to trzeba wyłączyć przy JBL czy tremazolu ?
Mogłeś zapytać przed zakupem.
A jak możesz to daj zdjęcie, ciekawią mnie te białe plamki.

Wlasnei w tym linku byl sera i jakiejs innej firmy. Jak jedyna szkoda to koszta to nie ma problemu Smiley No woda zafarbowala na niebiesko i akcja troche jak z STRASZNY FILM -"PSY SIE DZIWNIE ZACHOWUJA" tzn bojowniki wszystkie nagle zaczely plywac po akwarium, gupiki sie zgrupowaly (u samic okolice brzucha ewidetnie ciemniejsze), danio leza na zwirku. Filtr ze trzeba wylaczyc to wyczytalem przy JBL - dodatkowo zalecaja czyszczenie. Ciezko mi sfotografowac te biale plamki z powodu zaciemnienia akwarium (niedostateczne oswietlenie - nowe bedzie na weekend 4x80 + niebieski lek), wiec nagralem filmik ktory moze pomoze

http://www.youtube.com/user/oskarlelystad#p/a/u/0/so6uRbgGYqs
http://www.youtube.com/user/oskarlelystad#p/a/u/0/SxXOeVF6FVE

Nie wiesz jak bedzie nazywal sie lek na przywry z firmy JBL lub TETRATEC? Moze ten?

- Gyrodactol JBL - pasozyty skrzelowe Gyrodactylus i Dactylogyrus
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2011, 20:32:27 wysłane przez oskarlelystad » Zapisane
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 14, 2011, 23:03:12 »

W obydwu infekcjach działają te same leki, capifos i tremazol są chyba najbardziej dostępne. Ale a linkach są też podane preparaty weterynaryjne.
Co do tej plamki, to trudno coś stwierdzić na razie.

oskarlelystad
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 15, 2011, 18:41:52 »

Mam tremazol, jakies wskazania, przeciwskazania? Temperatura wody 28 stopni, zrobilem podmianke 30%, nie karmie rybek na razie - w instrukcji jest napisane ze lac 1ml/15l albo 1ml/20l - wiec ktora opcja dla mnie? Tam jest napisane ze po 4-5-6h podmienic 80% wody... to prawda? Powtorzyc po 5-7 dniach.
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2011, 19:05:23 wysłane przez oskarlelystad » Zapisane
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 16, 2011, 05:33:20 »

Ja zawsze leje większą dawkę i podmianę zrobiłbym po 6 godzinach. Następnie co drugi dzień lałbym 1ml/15l bo jeżeli są przywry skrzelowe 100% pewności nie ma, ale jeżeli są to nie wiadomo jak długi jest ich cykl rozwojowy. Dlatego żeby utrafić to najlepiej gdyby ryby pływały w leku przez tydzień, jednak nie wiem jak to zniosą i lałbym co drugi dzień, przez tydzień. Z mniejszymi podmianami wody około 30 % ale decyzja należy do Ciebie, jeżeli masz brzęczyk to warto go uruchomić na czas leczenia.

oskarlelystad
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Listopad 16, 2011, 17:55:52 »

W instrukcji jest napisane ze powtorzyc po 7 dniach jezeli chce sie zlikwidowac w 100% - co o tym sadzicie?
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Listopad 16, 2011, 19:55:13 »

Ja sądzę że to bzdura, dlaczego ? A no dlatego że tak na chłopski rozum nie wiadomo tak naprawdę kiedy wylegną się larwy z jaj, a tylko na nie i osobniki dorosłe leki działają. Kto i na jakiej podstawie stwierdził że jeżeli wlejesz lek w poniedziałek, i następną dawkę znowu w poniedziałek to pasożyty wyginą bo wylegną się w następny poniedziałek od podania pierwszej dawki leku ?
Ja według instrukcji tak leczyłem skalary mojego szefa, i co się stało a no po niespełna miesiącu znowu były zarobaczone, leczyłem capifosem. I wtedy zrobiłem po swojemu, dalej lekiem był capifos tylko że tym razem ryby pływały w nim 5 tygodni. Co tydzień podmiana wody i dolewałem leku, trochę więcej od zalecanej dawki, ryby pozbyły się pasożytów na dobre.

oskarlelystad
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Listopad 16, 2011, 22:19:02 »

No ja o tym przeczytalem tutaj:

http://www.kubazoo.com/pl/sera-professional-tremazol-25ml-1886.html

Wg mnie moze miec to sens jezeli osobnik dojrzewa dluzej niz 7dni wtedy zakladajac ze dzien 0 to dzien wlania substancji, powiedzmy ze larwy wykluwaja sie po 1-2 dniach, po 7 dniach maja 5 dni wiec jak sie je zabije to juz nie ma ani jaj ani doroslych osobnikow.

@ Wlasnie przeczytalem:

Złożonych jaj: ok. 12 sztuk / dobę
 Rozwój embrionalny larwy do wyklucia: 3 – 5 dni
 Przeżywalność larw w wodzie: kilkanaście godzin
 Osiągnięcie dojrzałości płciowej: 6 – 8 dni.
 Długość życia formy dorosłej: kilkanaście do kilkudziesięciu dni.

Wleje po 6 dniach ta sama ilosc leku, jezeli pozniej zauwaze jakies pasozyty to przyznam Ci racje Smiley Co do efektow to kiedy beda zauwazalne? Jak na razie to podmieniam wode a rybki maja nadal czerwone i lekko odstajace skrzela
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2011, 22:22:26 wysłane przez oskarlelystad » Zapisane
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Listopad 16, 2011, 22:50:01 »

@ Wlasnie przeczytalem:

Złożonych jaj: ok. 12 sztuk / dobę
 Rozwój embrionalny larwy do wyklucia: 3 – 5 dni
 Przeżywalność larw w wodzie: kilkanaście godzin
 Osiągnięcie dojrzałości płciowej: 6 – 8 dni.
 Długość życia formy dorosłej: kilkanaście do kilkudziesięciu dni.

Gdzie to przeczytałeś? Bo na linku nie ma tych informacji.

oskarlelystad
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Listopad 16, 2011, 23:09:08 »

To w linku od Ciebie jest napisane, a dokladnie to tutaj:

http://www.pawiookie.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=34
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: