Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Twarda woda z kranu-co zrobić?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Twarda woda z kranu-co zrobić?  (Przeczytany 14168 razy)
lesnik
Zainteresowany
**

"Początkiem wszechrzeczy jest woda" Tales z Miletu

« : Listopad 11, 2011, 01:30:23 »

Witam
W najbliższym czasie mam zamiar zalać 126 litrów wodą "kranówką" o następujących parametrach"
ph - 8
TWW(KH) - 21 stopni n
TWO(GH) - 31 stopni n
Czy od razu na początku zastosować jakieś środki chemiczne do zbicia twardości i ph wody, czy może woda ma sama się klarować?
W zbiorniku chcę trzymać ryby i rośliny z biotopu Ameryki Północnej. Ryby wpuszczę po 2 tygodniach, ale rośliny chciałbym posadzić przed
nalaniem wody i zastanawiam się czy pierwsze dni w tak twardej  wodzie nie wpłyną źle na ich dalszy rozwój. W sklepach są w sprzedaży różne uzdatniacze wody, warto je stosować? Słyszałem już, że najlepiej jak woda by się "odstała"przed nalaniem, ale nie mam takich możliwości technicznych, aby przygotować wodę. Proszę o pomoc. Huh Undecided
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 11, 2011, 09:27:22 »

W zbiorniku chcę trzymać ryby i rośliny z biotopu Ameryki Północnej.

Czy mógłbyś zdradzić jakie gatunki ryb tego biotopu masz zamiar zdobyć i hodować,

Preparowanie wody o zamierzonych /niższych/ twardościach na dłuższą metę najlepiej przeprowadzać poprzez mieszanie wody kranowej z wodą z filtra RO.

taki filtr:       http://allegro.pl/osmoza-akwarystyczna-ro-3-75-zobacz-i1917616351.html

Słyszałem już, że najlepiej jak woda by się "odstała"przed nalaniem, ale nie mam takich możliwości technicznych, aby przygotować wodę. Proszę o pomoc. Huh Undecided

Do zalania świeżego akwarium możesz użyć wody prosto z kranu - i tak będzie dojrzewać 2-3 tyg.
Do podmian warto jest odstawiać wode kranowa na jedną dobę.
Chcesz powiedziec że nie masz możliwości technicznych odstawić wiaderka wody na jeden dzień.

Co do chemi, to ja jej wogóle nie używam, nawet cudownego EC Grin

lesnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 11, 2011, 11:01:16 »

Przymierzam się do hodowania pielęgniczek kakadu,Ramireza, mieczyków, molinezji, neonów, żałobniczek. Z roślin: echinodorus, cabomba, saggitaria, lilaeopsis
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 11, 2011, 11:23:10 »

Pomyliły Ci sie Ameryki, gatunki które wymieniłeś to Ameryka Południowa.

Wode masz zdecydowanie za twardą i jeśli chcesz odwzorować w miare dokładnie parametry tego biotopu, wg. mnie filtr RO jest niezbędny.

Aha, i te wszystkie gatunki jednocześnie w jednym akwarium tez nie do końca OK.

Musiałbyś jakąś selekcję zrobic bo 126L. to nie wcale tak dużo.
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2011, 11:28:09 wysłane przez tomes » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #4 : Listopad 11, 2011, 11:30:01 »

Przymierzam się do hodowania pielęgniczek kakadu,Ramireza, mieczyków, molinezji, neonów, żałobniczek. Z roślin: echinodorus, cabomba, saggitaria, lilaeopsis
Jeśli nie chcesz odzwierciedlać konkretnego biotopu w którym woda jest miękka i kwaśna, olej parametry wody.
Ryby są przyzwyczajone do twardej i zasadowej wody bo własnie w takiej wodzie pływają w sklepie.
Znaczne obniżenie kh/gh/ph w Twoim przypadku najpewniej zaszkodzi.

lesnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 11, 2011, 11:36:22 »

Sorry pomyliło mi się z tymi Amerykami Cheesy Chodzi o Południową. A gatunki to wiem, że nie wszystkie w akwarium razem. A bez tego RO się nie obejdzie? Nie ma innych możliwości zbicia twardości wody?
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 11, 2011, 11:50:27 »

A bez tego RO się nie obejdzie? Nie ma innych możliwości zbicia twardości wody?

jeżeli na dłuższą metę to filtr RO jest najtańszym rozwiązaniem

są inne metody np. przepuszczanie wody przez żywice jednowymienne albo kupowanie wody destylowanej w markecie

możesz jednak zrobić tak jak proponuje mrs, ryby  będą żyć w gh 30 i ph 8

lesnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 13, 2011, 19:54:37 »

A czy zastosowanie wkładu typu, np.HUMOS pomogło by zbić ph i twardość wody, czy HUMOS można stosować na dłuższą metę (zamiast np. ZEOLITU, który stosowałem wcześniej jako główny wkład) w filtrze? Huh
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #8 : Listopad 13, 2011, 20:00:41 »

A czy zastosowanie wkładu typu, np.HUMOS pomogło by zbić ph i twardość wody, czy HUMOS można stosować na dłuższą metę (zamiast np. ZEOLITU, który stosowałem wcześniej jako główny wkład) w filtrze? Huh
Wszelkie tego typu zabawy kończą się tylko i wylącznie niepotrzebnym wydawaniem kasy.
RO, ewentualnie kationit - tylko to jest warte uwagi przy zmiękczaniu wody.
Jeśli tak Ci zależy, zbij najpierw twardość, a następnie myśl o ph.

lesnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Listopad 13, 2011, 20:05:06 »

A z tym kationitem to o co chodzi Huh Roll Eyes
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Listopad 13, 2011, 20:16:04 »

A z tym kationitem to o co chodzi Huh Roll Eyes

kupujesz np. Filtrax K

i budujesz kolumne filtracyjną

http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/jeden-ze-sposobow-zmiekczenia-wody-kationit/75/

dużo babraniny troche, ale sam kiedyś stosowałem kolumne nawet stoi w piwnicy

oczywiście kationit nie jest wieczny, trzeba go po pewnym czasie regenerować /kwasem/
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2011, 20:17:48 wysłane przez tomes » Zapisane

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #11 : Listopad 13, 2011, 20:40:29 »

kupujesz np. Filtrax K

i budujesz kolumne filtracyjną

http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/jeden-ze-sposobow-zmiekczenia-wody-kationit/75/

dużo babraniny troche, ale sam kiedyś stosowałem kolumne nawet stoi w piwnicy

oczywiście kationit nie jest wieczny, trzeba go po pewnym czasie regenerować /kwasem/

Gotowe woreczki zmiękczające można też wpakować do działającego już zbiornika i trzymać je tam do uzyskania odpowiedniej twardości wody. Woreczki też miżna regenerować.
Najtańsze to chyba http://www.zoolek.pl/index.php3?id=opis_produktu&id_produktu=aquafix_kh&id_lang=pl
zoolek http://www.zoolek.pl/index.php3?id=opis_produktu&id_lang=pl&id_produktu=aquafix_gh
Proces regeneracji opisany jest w instrukcji.
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2011, 21:29:59 wysłane przez mrs » Zapisane

tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Listopad 13, 2011, 21:20:17 »

woreczki zmiękczające można też wpakować do działającego już zbiornika i trzymać je tam do uzyskania odpowiedniej twardości wody. Woreczki też miżna regenerować.
Najtańsze to chyba zoolek http://www.zoolek.pl/index.php3?id=opis_produktu&id_lang=pl&id_produktu=aquafix_gh
Proces regeneracji opisany jest w instrukcji.

tylko że zastosowanie tych woreczków podniesie ph, i wtedy jeszcze dodatkowo zakwaszać wodę ?

żywica w formie wodorowej /takiej używałem/ oprócz obniżania gh i kh, zakwaszała też wode.
odpowiednie wymiesznie z wodą kranową pozwalało mi przygotować wodę o porządanych parametrach

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #13 : Listopad 13, 2011, 21:24:26 »

tylko że zastosowanie tych woreczków podniesie ph, i wtedy jeszcze dodatkowo zakwaszać wodę ?
Dlaczego zastosowanie woreczkow miałoby podnieść ph?
Ten link dałem jako przykład woreczków zmiękczających.
Oczywiste jest, że bardziej "opłacalne" jest stosowanie woreczków z kationitem wodorowym (kh).
Zrobie edycje postu wyżej żeby kogoś niechcąco w błąd nie wprowadzić.
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2011, 21:29:02 wysłane przez mrs » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: