Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jakie Roślinki do akwarium  (Przeczytany 1615 razy)
Kamill
Nowy
*

« : Listopad 04, 2011, 14:08:42 »

Witam jeżeli nie ten dział to proszę administratora o przeniesienie
Pewnie takich postów było tysiące. Jestem nowy zawsze myślałem o własnym akwarium i po kilku latach zabrałem się do tego.
Chcę uzyskać kilka pomocnych odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, ale opisze co już mam co chcę jeszcze kupić.

akwarium 112l klasyczne
oświetlenie 1x28w Juwel Colour High-Lite T5 barwa 6800 k i 1x 18w t8 Polamp daylight barwa 6500 k, oświetlenie 10h + pokrywa wyklejona taśmą lustrzaną
filtr zewnętrzny jbl e900
podłoże JBL AquaBasis plus 5l i żwir rzeczny 4mm- 5mm, korzeń i łupek czarny(fyllitowy)
planuje jeszcze własną bimbrownie dodawane 24h + w nocy napowietrzanie, nawożenie PG Classic + ferro + makro
 obsada kirysek spiżowy x4,otoski x4
           neon innesa x5, brzanka wysmukła x 4
           danio pręgowany x 5, molinezja ostrousta x4 lub gupik x5

woda kranówka ph 8 ale przy podawaniu co2 powinno trochę ją zakwasić i się zmniejszy, podmiany raz w tygodniu 20% -30% + sera nitrivec

pytania
1 nie mam pojęcia jakie roślinki propozycje o propozycje lub jakiś zestaw roślinek
2 czy świetlówkę 18w zamienić na t5 28w jeżeli tak to o jakiej barwie 4100k,6800k lub 9000k
3 co2 podawać 24h + w nocy napowietrzać,czy tylko w dzień
4 kiedy zacząć podawać co2 od zalania zbiornika
5 po jakim czasie zrobić pierwszą podmianę wody
6 po tygodniu zamierzam wpuścić 4x ślimaki helenki lub świderki aby zaspokoić ciekawość dzieciaków

jeżeli ktoś ma jakieś sugestie na temat podłoża,dekoracji lub obsady proszę pisać na pewno będę nad tym myślał i rozważa łjavascript:void(0)

pozdrawiam
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Listopad 04, 2011, 19:11:39 »

1. bardzo dobra strona w języku ang. z roślinami http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/all.php
2. 2x18w to mało, więc zmień na 28w w t5. co do barwy - nie wiem ale baniakmaniak jest w tym naszym specem
3. co2 podawać 24h, jeżeli będziesz miał dość dużo roślin nie napowietrzaj, jeżeli mniej to też nie ale obserwuj ryby czy nie ma przyduchy
4. raczej tak
5. polecam przeczytać dział: założenie, pielęgnacja, pokarmy
6. na ślimakach się nie znam ale myślę, że nie będzie problemu Smiley

Kamill
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 04, 2011, 20:47:45 »

Wielkie dzięki za pomoc
lukasz11
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 11, 2011, 23:11:10 »

Co2 podawaj tylko w czasie gdy masz włączone oświetlenie. W nocy roślinki wbrew pozorom oddychają tlenem, a wydalają co2. Pozdrawiam Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: