oskarlelystad
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #15 : Listopad 01, 2011, 19:36:58 » |
|
OK zostane przy 4x80 i najwyzej bede regulowac na czasie swiecenia, a moze jedna bedzie nie uzywana. Teraz mam belke T8 120cm i moje pytanie:
-Czy wystarczy zmienic gniazda czy startery tez, a moze cos trzeba dolozyc? -Czy wystarcza 120cm i uklad:
------- ------- ------- -------
Czy zamontowac je klasycznie? Teraz mam odblysniki do T8 czy do T5 moga byc zamontowane w ten sam sposob - tzn wiem ze bede musial zmienic uchwyt ze wzgledu na roznice obu baniek.
Czy mozna jakos inaczej rozwiazac problem oswietlenia? Wydaje mi sie ze musze zbudowac wszystko od nowa wiec kazda propozycja jest do rozwazenia
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2011, 20:18:46 wysłane przez oskarlelystad »
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #16 : Listopad 01, 2011, 21:11:20 » |
|
OK zostane przy 4x80 i najwyzej bede regulowac na czasie swiecenia, a moze jedna bedzie nie uzywana. Teraz mam belke T8 120cm i moje pytanie:
-Czy wystarczy zmienic gniazda czy startery tez, a moze cos trzeba dolozyc? -Czy wystarcza 120cm i uklad:
------- ------- ------- -------
Czy zamontowac je klasycznie? Teraz mam odblysniki do T8 czy do T5 moga byc zamontowane w ten sam sposob - tzn wiem ze bede musial zmienic uchwyt ze wzgledu na roznice obu baniek.
Czy mozna jakos inaczej rozwiazac problem oswietlenia? Wydaje mi sie ze musze zbudowac wszystko od nowa wiec kazda propozycja jest do rozwazenia
Rury t5 80W mają 147cm, więc układ ich nie może być inny niż 'klasyczny'. Belka nie będzie pasowała. Nie wepchniesz ich w standardową pokrywę z pcv-trzeba zaopatrzyć się w pokrywę aluminiową lub zmontować sobie podobną samemu ze spienionego pcv: http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/diy-pokrywa-ze-spienionego-pcv/Trzeba dokupić do tego stateczniki elektroniczne. Starterów przy nich się nie używa. Pytałeś wcześniej jaki czas naświetlania stosuję. Zaczynałem od 5h dziennie, a teraz świecę 10h. Do tego dochodzi listwa led zapalana przed głównym światłem i gaszona po nim, żeby ograniczyć stres ryb przy 'nagłym wschodzie słońca' 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #17 : Listopad 01, 2011, 21:22:24 » |
|
TmaciakZwracam honor  Piękne baniaki, ale w drugim roślinki są rzeczywiście niewymagające. Jeśli chodzi o ten pierwszy, bardziej kolorowy to... W prawdzie było to baaardzo dawno temu, ale pamiętam, że stoi on na parapecie i jest DOŚWIETLANY PRZEZ SŁOŃCE  no chyba, że mi się pomyliło  Pzdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oskarlelystad
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #18 : Listopad 01, 2011, 21:40:05 » |
|
Vento po prostu pytalem czy uzyc 120cm (teraz takie sa czyli oryginalnie) czy 150cm, ale widze ze musza byc 150cm, bo to jedyna opcja na 80w.
Co to za typ oswietlenia HQI? Jest na przyklad belka do sprzedania i:
2x54w T5 2x250w HQI
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2011, 21:47:43 wysłane przez oskarlelystad »
|
|
|
|
|
|
|
oskarlelystad
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #20 : Listopad 01, 2011, 22:18:24 » |
|
Czytalem to, ale moje pytanie brzmi czy takie rozwiazanie jest dobre tzn czy 250w HQI odpowiada 250w bance - nie mowie o powierzchni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tmaciak
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #21 : Listopad 01, 2011, 22:30:39 » |
|
[W prawdzie było to baaardzo dawno temu, ale pamiętam, że stoi on na parapecie i jest DOŚWIETLANY PRZEZ SŁOŃCE  no chyba, że mi się pomyliło  Nie, nie jest doświetlany, a jeśli już to minimalnie bo raczej unikam takiego doświetlenia. Oczywiście przy tak małej ilości światła trzeba uważać na ten zbiornik, ale nie ze względu na brak wzrostu, ale raczej przeciwnie, trzeba pilnować aby rośliny się nie zagłuszały, niestety brak jest marginesu bezpieczeństwa na ten problem. Dlatego, raczej radziłbym coś w okolicy 0,7 W/L. Większe światło, to już z kolei za duży problem z pilnowaniem odpowiedniego nawożenia. No i jak już napisał Vento powyżej, warto zadbać o równomierne oświetlenie dna, i nie tylko w wzdłuż, ale i w poprzek.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Tomek
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #23 : Listopad 03, 2011, 20:17:48 » |
|
przemyśl kwestię tej belki-ma tylko 20cm szerokości a zbiornik 50cm... będziesz miał problem z doświetleniem przodu lub tyłu zbiornika (w zależności jak zamontujesz lampę)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oskarlelystad
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #24 : Listopad 03, 2011, 21:04:38 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oskarlelystad
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #25 : Listopad 13, 2011, 10:20:36 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Listopad 13, 2011, 19:40:47 » |
|
Na tym linku nie ma fotki belki ale patrząc na parametry spokojnie wystarczy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oskarlelystad
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #27 : Listopad 20, 2011, 21:31:24 » |
|
Wiec belka jest,
4x80w 10000K - 2 niebieskie, 2 biale + podswietlanie LED na noc - calosc 140e.
Czy to beda dobre zarowki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Listopad 20, 2011, 21:49:24 » |
|
Nie bardzo rozumiem opisu Wiec belka jest,
4x80w 10000K - 2 niebieskie, 2 biale + podswietlanie LED na noc - calosc 140e.
Jak 4x80W 10000K to czemu opis o 2 niebieskich i 2 białych?.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oskarlelystad
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #29 : Listopad 21, 2011, 17:11:34 » |
|
O widzisz amator ze mnie  Obejrzalem zarowki i wyczytalem: 2x10 000k 2xActinic Poszukalem w google i wychodzi na to ze te Actinic musze na cos zamienic tylko na co? Mam 2 startery wiec moge wlaczac swiatlo parami. Na co wymienic te ACTINIC i jak dlugo swiecic? Dodam ze na noc zostawiam oswietlenie LED - czy to dobrze dla ryb/roslin?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|