Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Akwarium 200 L. Czy może tak być?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 200 L. Czy może tak być?  (Przeczytany 1770 razy)
Goplana66
Nowy
*

« : Październik 22, 2011, 22:24:58 »

Mam pytanie czy mogę trzymać w 200l akwa 10 neonów 5 kirysków 2 skalary 2 barwniaki czerwonobrzuche, 2 pielęgniczki ramirezy i 2 pielęgniczki kakadu? I na pewno nie chce jeszcze żadnego innego gatunku. Chcę sie jeszcze zapytać czy te gatunki wogóle mogą ze sobą żyć w jednym akwa. Z góry dziekuje za odp.

Edytuję temat, żeby był przydatny dla innych czytelników. Atria C.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2011, 10:55:57 wysłane przez Atria_C » Zapisane
Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Październik 22, 2011, 23:34:09 »

Gdybym to ja decydował to: neonów 50 (tylko których) albo i 100 (neon simulans), kirysków 10, bez skalarów i barwniaków, a pielęgniczek harem z jednego gatunku. Ale to tylko moja opinia i nie każdy musi się z nią zgodzić.

102L profil: Neon similans, Ancistrus sp.
20L: Red Cherry, 30L: Crystal Red A-SSS, 30L: CPO, Razbora borneanska, 40L: Yellow,
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/stiep-102l-10-l/
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #2 : Październik 23, 2011, 12:45:41 »

Jeśli pytasz o kwestie ilość ryb na dany litraż to nie będzie problemu z tą obsadą. Problemem jest natomiast to jak powinno się hodować konkretne gatunki.

Neony to ryba nie stadna co wręcz ławicowa. 20-30 sztuk uważam za minimum dla tego gatunku.  Z moich obserwacji neona czerwonego wynika, że ta ryba w stadkach mniejszych niż około 15-20 sztuk notorycznie się kryje po akwarium i słabiej pobiera pokarm. Zwiększenie liczebności stada do 30 sztuk sprawiło, że ryby zrobiły się naprawdę aktywne i pływają swobodnie po zbiorniku.
Co do skalarów. Uważam, ze powinno się zakupić stadko kilka sztuk, pozwolić im dobrać się w pary i tym litrażu zostawić 1 parę lub jeśli akwarium jest naprawdę dobrze przygotowane pod kątem skalarów to maksymalnie 2 pary jeśli temperament ryby na to pozwoli.
O skalarach może mrs się wypowie - ma dużo większą wiedzę i doświadczenia z tymi rybami niż ja.

Pozdrawiam, R.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: