Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nietypowe 70 l  (Przeczytany 2856 razy)
walthemar
Nowy
*

« : Październik 10, 2011, 21:25:25 »

Witajcie. Dostałem w pracy zielone światło na postawienie akwarium. Posiadam 70 l (70x25x40).
W zamyśle będą tam pływać albo brzanki sumatrzańskie albo prętniki karłowate. I teraz pytanie: ile szt. mogę optymalnie wpuścić z każdego gatunku ?

A może ktoś ma inny pomysł ? Chętnie wysłucham bo mam poważne rozterki co do obsady.
Pozdrawiam
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 11, 2011, 06:12:32 »

Brzanki ryby stadne - 10 szt powinno być OK.
Prętnik - ryba haremowa - samiec i 2-3 samiczki.

A jaka to "praca"?
Bo jak jakaś chłodna hala to może stadko Kardynałków Chińskich - lubią zimną wodę - można zrezygnowac z grzałki.
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2011, 06:14:03 wysłane przez pietach » Zapisane

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
walthemar
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 11, 2011, 06:30:48 »

Brzanki ryby stadne - 10 szt powinno być OK.
Prętnik - ryba haremowa - samiec i 2-3 samiczki.

A jaka to "praca"?
Bo jak jakaś chłodna hala to może stadko Kardynałków Chińskich - lubią zimną wodę - można zrezygnowac z grzałki.

Praca w ciepłym pomieszczeniu także kardynałki odpadają.

Co do brzanek nie za dużo ? myślałem o 7 szt.
falko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Październik 12, 2011, 18:19:50 »

Zastanawiałem się niedawno nad sumatrzańskimi do trochę większego niż Twoje akwarium, ale doszedłem do wniosku, że mam dla nich za mało miejsca.
Może kup lepiej brzanki wysmukłe (titejki)? Samce bardzo ładne, samiczki też niczego sobie. Rybki kolorowe, małe, zgrabne, nie podgryzają płetw innym rybom, nie skubią roślin. Nie są tak stadne jak inne brzanki, w zachowaniu trochę przypominają niektóre bystrzyki (samczyki często prężą się przed sobą, ale za pyski się nie biorą jak sumatry i krzywdy sobie nie robią).
Myślę, że do titejek pasowałby też harem prętnika karłowatego.
walthemar
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 15, 2011, 13:57:00 »

o, dzięki za podpowiedź. poczytam o tych brzankach. co do pretników to mam taką wizje że albo prętniki albo brzanki, nie chciałbym mieszać gatunków ryb - ot taki już jestem Smiley
walthemar
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 20, 2011, 07:50:37 »

Szanowne grono, powiedzcie mi czy jakieś pyszczaki lub pielęgnice mi się zmieszczą do takiego litrażu ? nie mam na myśli muszlowców czy szczelinowców.
Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Październik 20, 2011, 08:14:52 »

A może załóż roślinny baniaczek z jakimiś zwinnikami, to zawsze cieszy oko Smiley

pietach
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Październik 20, 2011, 09:15:45 »

Pyszczaki raczej nie - za mała bańka.
Ewentualnie Tanganika - parka Księżniczki - skoro muszlowce odpadają.
Z małych pielęgniczek to Ramizerki, Kakadu czy Apistogramma.... coś tam (piszę z pamięci - dokładnych nazw poszukaj w necie)

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: