Nabuch
Nowy

|
 |
« : Październik 09, 2011, 10:17:10 » |
|
Witajcie od jakiegoś czasu zaczęły mi regularnie padać neony. Nie jest to jakieś częste ale średnio raz na miesiąc schodzą po jednym. Z zaobserwowanych objawów 1 była zapuchnięta na wielkość była ok 2 razy większa od pozostałych Po uśmierceniu przez rozgniecenie można dostrzec jakieś białe grudki ? Nie wiem czy to normalne wnętrzności ryby czy nie. 2 dziwne wydęcie na spodzie brzuch które ryba czasem wciągała że nie było go widać. Było widoczne niewielkie powiększenie w porównaniu do pozostałych ale nie duże obecnie chora ryba , upośledzenie tylnej płetwy , opadanie tyłu ku dołowi, częste poruszanie płetwami tak jakby nie potrafiła utrzymać się w toni wodnej tylko opadanie na dno . Nie widać jest zapuchnięcia ale widać zniszczone łuski w okolicach tylnej płetwy. Link do opisu mojego akwarium w podpisie. Parametry są sprzed jakiegoś czasu więc trzeba na nie patrzeć z dużym przymrużeniem oka . Generalnie woda jest na pewno twarda, co do PH sam nie wiem. Muszę poprosić kolegę o sprawdzenie parametrów .Czekam na wasze opinie.
|