Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Mieczyk Koi i dziwna zaraza
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mieczyk Koi i dziwna zaraza  (Przeczytany 3582 razy)
Gupiczek
Nowy
*

« : Wrzesień 10, 2011, 19:34:31 »

Jestem tu nowy więc witam wszystkich !!! Mam 2 problemy L
Jakiś miesiąc temu kupiłem samca mieczyka koi . Niestety na samice mi nie starczyło . Zawsze myślałem , że mieczyki krzyżują się z sobą nie patrząc na kolor czy kształt płetw i dlatego kupiłem do niego czerwoną samicę mieczyka . Obserwując ją stwierdziłem , że może to być jeden z ukrytych samców (budowa ciała i brak jakichkolwiek znaków ciąży).Przełożyłem je do 20L i obficie karmiłem . Nic . Kupiłem tydzień temu ciężarną samicę z typowo kobiecą budową . Nadal nic . Słyszałem też o tym , że formy weloniaste i koi są czasem bezpłodne . Karmię je płatkami Tetry . Może to wina pokarmu ? Wspomnę też to , że samiec nie ma jeszcze miecza .
Drugą sprawą jest dziwna zaraza w 150 L . Ryby padają Sad . Zawsze dzień przed śmiercią chowają się w roślinkach :/ . Nie mam aktualnie testów na ph i nigdzie nie mogę ich dostać . Woda ma 23C . Może winą jest tymczasowy brak napowietrzania ? Nie mam filtra bo mi się zepsuł . Pomocy !
Pozdrowienia
Gupiczek
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 10, 2011, 21:36:12 »

Samczyki mieczyków odmian weloniastych mają zazwyczaj przerośnięte gonopodium i dlatego maja problemy w zapładnianiu. Czasami jest ono tak długie że w ogóle jest niemożliwe zapłodnienie.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 11, 2011, 08:28:05 »

Przeczytaj najpierw TO >>KLIK<<
Gupiczek
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 11, 2011, 12:27:23 »

Dzięki bardzo !
Nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi . Postaram się jak najszybciej zdobyć informacje o moim zbiorniku i edytuję posta .
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2011, 12:29:21 wysłane przez Gupiczek » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: