Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: szczudlo - 102l - ala low tech  (Przeczytany 6819 razy)
szczudlo
Nowy
*

« : Wrzesień 03, 2011, 01:03:36 »

Witam chciałbym przedstawić moje małe 100litrów założone 28.08.2011, jeszcze w niepełnej obsadzie, ale już powoli przybywa.
Docelowo planuję obsadę:
16 x neon innesa
4 x cierniooczek kuhla
8 x razy razbora klinowa
2 może 4 x pielęgniczka ramireza
krewetki red cherry
Chciałbym by wyszło z tego akwarium low-tech, ale czy to się uda to się dopiero okaże.
Proszę o cenne komentarze i porady.

Akwarium - wymiary: 91 x 30 x 38

Filtr - Eheim Biopower 200

Oświetlenie:
1x25W , Arcadia Original Tropical (umieszczona z tyłu),
1x8W tania świetlówka firmy nieznanej (umieszczona z przodu)
1x18W firmy POLYLUX cool white 840 1350 lumenów

Grzałka - 150watt tetra

Podłoże - ziemia doniczkowa ok 4cm (najtańsza jaką znalazłem w sklepie) ziemia zmieniona na ziemię wykopaną w parku ... przysypana drobnym żwirem około 20kg 4-7cm

Woda - z kranu, parametry:
ph - 7,5
kh - 4    
gh - 8    
no2 - 0.3mg/l  
co2 - 4mg/l (według tabeli)

Nawożenie - po restarcie CO2 + czekam na dostawę KNO3

Flora - kupione na ebay mix roślin wszystkich nazw nie znam.
- cabomba,
- moczarka kanadyjska,
- anubias
- eleocharis parvula
- ceratopteris thalictroides
- mech płaczący (Vesicularia ferriei)
- moczarka wąskolistna (Egeria Najas)
- pistia
- salvinia natans żabienica amazońska (Echinodorus amazonicus) lub Żabienica Blehera (Echinodorus bleheri)
- bacopa monnieri
- rogatek
 ... więcej nie znam postaram się uzupełnić braki.

Fauna - na dzień 25.02.2012 :
16 9 x neon innesa (Paracheirodon innesi) 7 neonów padło w dwóch pierwszych tygodniach, - oddane
4 x cierniooczek kuhla (Pangio kuhlii syn. Acanthophthalmus kuhli)
- pielęgniczka ramireza (parka) - oddane
4 3 x krewetka red cherry - pielęgniczki ramireza polują
1 x ślimak Anentome Helena
oraz niezliczona ilość innych niepożądanych ślimaków

Zdjęcie z 02.09.2011

29.09.2011

02.10.2011 - po znacznym przycięciu gnijącej cabomby

3 tygodnie po restarcie (pierwszy dzień nawożenia co2)

co2 domowej roboty (ocet + soda)

« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2012, 22:45:58 wysłane przez szczudlo » Zapisane
tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 03, 2011, 12:02:38 »

Podoba mi się Smiley ale zmieniłabym tu kolor podłoża, na czarny Wink
3runer
Zainteresowany
**

Grunt to Bunt

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 03, 2011, 13:24:22 »

rozumiem, ze baniak ma 4 dni? jest niedojrzałe, po trujesz ryby...

sam baniaczek ładny, miło się go ogląda

Betta splendens
Betta unimaculata
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 04, 2011, 22:15:14 »

Skoro jest to low-tech na ziemi, to nikogo nie truje

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 04, 2011, 22:42:24 »

Skoro jest to low-tech na ziemi, to nikogo nie truje
Niby tak ale czy w marketowej glebie są odpowiednie bakterie   Huh, to jest jednak coś innego niż gleba pozyskana z naturalnego stanowiska ( najczęsciej ta najtańsza marketowa ziemia to stara gleba z szklarni po nie wiadomo jakich opryskach... )

Ale mimo wszystko raczej kłopotów być nie powinno ze względu na rośliny które raczej sobie poradzą z amoniakiem.

3runer
Zainteresowany
**

Grunt to Bunt

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 05, 2011, 05:40:51 »

to mój błąd wydawało mi się, że low tech też musi swoje dojrzeć

Betta splendens
Betta unimaculata
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 05, 2011, 08:04:48 »

Nie musi, na tym cały jego urok polega Smiley

Ja zakładając pierwsze akwarium na ziemi z ciekawości przez kilka tygodni regularnie dwa razy dziennie mierzyłam parametry i naprawdę było wszystko w porządku.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
3runer
Zainteresowany
**

Grunt to Bunt

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 05, 2011, 13:32:13 »

to przy następnym się pobawię, teraz miałem substrat pod żwirem, ale i tak wyjeżdżałem na dwa tygodnie więc ryb tak czy siak by nie było, a bawił się ktoś z was w przygotowanie ziemi, przesiewanie, dodawanie gliny itd. jak w tych przepisach z sieci??

Betta splendens
Betta unimaculata
szczudlo
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 05, 2011, 18:52:44 »

Podoba mi się Smiley ale zmieniłabym tu kolor podłoża, na czarny Wink

No tak, patrząc teraz na akwarium uważam, że ciemniejsze podłoże lepiej by wyglądało. Niestety musi pozostać tak jak jest,zbyt dużo pracy włożyłem w ten zbiornik, może następnym razem zadbam o ciemniejsze podłoże.

Zastanawiam się, czy zrobić podmianę wody, NO2 cały czas na poziomie 0.3mg/l. Rośliny jeszcze się nie zabrały za siebie, jakieś leniwe, nie wiem czy coś nie tak z ziemią czy po prostu trzeba swoje odczekać. Myślałem o podmianie wody by obniżyć NO2. Wiem że przy low-tech nie powinno robić się podmian zbyt często, ale rośliny jeszcze się nie wyrabiają jak widać. Poza tym doradźcie mi czy oświetlenie 25W wystarczy czy może używać 25W+8W razem. Przez ostatnie 3dni używałem obie lampy 25W i 8W, myślałem że przyspieszy to trochę wzrost roślin, ale nie widzę różnicy. Mogę śmiało stwierdzić, że przez mocniejsze oświetlenie pojawiły się dziwne włoski na roślinach czyli glony :/ , mam nadzieję że znikną. Jeszcze jedno pytanie odnośnie filtra, czy stosować bio-wkład czy zostawić filtr bez bio-kulek.
szczudlo
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 07, 2011, 21:21:28 »

Padły mi 2 neonki, jedna wczoraj jedna dzisiaj. Postanowiłem podmienić wodę, chyba no2- za wysokie, nie wiem co jest nie tak w moim low-tech. Dobra nowina to taka, że rośliny biorą się do życia.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 08, 2011, 12:29:47 »

W LT wbrew pozorom ryby także mogą padać (w moim padły razborki które kupiłam na giełdzie, kiedy pierwszy raz zakładałam akwarium).
To może być No2 lub amoniak, dobrze jest sobie zmierzyć.
Z tego co widzę masz trochę mało roślin jak na początek w LT.
 Podmianka wody do dobry pomysł, na wierzch puściłabym np. pistię (rzęsa wodna strasznie Ci zabrudzi wodę) - pomoże ustabilizować się zbiornikowi.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
szczudlo
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 29, 2011, 22:06:48 »

Cześć

Zrobiłem aktualne zdjęcie po upływie równego miesiąca, niestety rośliny nie chcą zabrać się do życia, rosną bardzo powoli, niektóre w ogóle nie rosną wręcz przeciwnie marnieją.
Kabomba przez pierwsze 3 tygodnie rosła bardzo ładnie, potem zaczęła gnić od góry, przycięta parvula w ogóle nie ruszyła ze wzrostem wygląda tylko gorzej i gorzej, a żabienice męczą jakieś brązowe plamy. Myślę że może to być wina bardzo taniej ziemi doniczkowej, dlatego też mam już przygotowaną ziemię wykopaną w parku... Mam zamiar zrobić restart w celu wymiany ziemi, mam nadzieję, że będzie to dobry ruch. W ciągu dwóch pierwszych tygodni padło 7 neonów, prawdopodobnie zabiło ich zbyt wysokie no2. Pojawiły się również glony, nie jest to jakaś straszna ilość ale jednak są.
Parametry wody:

12.09.2011   ph 7,5   kh 7      gh 12   no2 0   no3  20
17.09.2011   ph 7,5   kh 7            gh 13   no2 0   no3  5
25.09.2011   ph 7,5   kh 8            gh 14   no2 0   no3  40

Przy poziomie no3 - 5  zwiększyłem dawki pokarmowe, po tygodniu no3 wzrosło do 40.

Zachęcam do komentowania.
Pozdrawiam

szczudlo
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Październik 02, 2011, 21:25:49 »

Umieściłem nowe zdjęcie zbiornika, zaraz po znacznym przycięciu gnijącej cabomby. Pod korzenie parvuli wsadziłem kulki JBL 7 Kuglen Balls, zobaczymy czy rośliny wezmą się za siebie. Zauważyłem, że młode pędy moczarki wąskolistnej również zaczynają gnić, robią się takie bardzo jasne i miękkie, wystarczy lekko dotknąć i się rozsypują.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Październik 04, 2011, 02:10:44 »

W LT wbrew pozorom ryby także mogą padać (w moim padły razborki które kupiłam na giełdzie, kiedy pierwszy raz zakładałam akwarium).
To może być No2 lub amoniak, dobrze jest sobie zmierzyć.
Z tego co widzę masz trochę mało roślin jak na początek w LT.
 Podmianka wody do dobry pomysł, na wierzch puściłabym np. pistię (rzęsa wodna strasznie Ci zabrudzi wodę) - pomoże ustabilizować się zbiornikowi.
a pamietasz może jakiej gleby uzyłaś ? z tego co ostatnio czytałem to czesto "ziemia inspektowa" jest steryzlizowana, może to jest przyczyną duzego skoku NO2, bo brakuje bakteri  Huh
szczudlo
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Listopad 15, 2011, 22:50:01 »

Dodałem nowe zdjęcia mojego akwarium. 3 tygodnie temu zrobiłem restart, zmusiły mnie do tego gnijące rośliny. Wymieniłem tanią ziemię doniczkową z marketu na ziemię z parku mając nadzieję na lepsze efekty. 3 tygodnie od restartu nie byłem specjalnie zadowolony przyrostem roślin, kolejny raz pojawiły się glony nitkowate, które zmobilizowały mnie do założenia co2 (domowa robota ocet + soda). Co2 działa dopiero 2 dzień więc jeszcze trudno cokolwiek stwierdzić. Dzisiaj kupiłem dwie pielęgniczki ramireza niestety chyba 2 samce, kilka dni temu zawitały 4 krewetki red cherry oraz ślimak Anentome Helena który ma za zadanie zwalczyć plagę nieproszonych gości... Dodałem świetlówkę 18w firmy POLYLUX cool white 840 1350 lumenów, znacząco przyczyniła się do wzrostu glonów nitkowatych, mam nadzieję że pomoże tutaj co2. Świetlówka podłączona za pomocą elektroniki świetlówki kompaktowej 20w.
Dobre rady mile widziane.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: