Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: niszczenie pletw  (Przeczytany 1616 razy)
zelazo
Zainteresowany
**

« : Sierpień 30, 2011, 13:30:50 »

Witam
Mam pytanie po zmianie aranzacji zbiornika stsre rybki czuly sie dobrze dokupilem nowe dwie mialy zniszczone pletwy ogonowe jedna zdechla drugiej sie zgoila i zwinnie plywa dokupilem potem jeszcze cztery rybki i po czterech dniach jednej zniszczyla sie pletwa ogonowa zyje przerzucilem do kwarantanny z napowietrzaczem i dalem cmf dotyczy to tylko nowo wpuszczonych ryb jak widac czy to jest powodem nieprzystosowania sie do srodowiska ugryzieniem czy w najgorszym wypadku infekcja? Rwszta ryb jest w najlepszym porzadku
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 30, 2011, 15:13:03 »

Nie wiem jakie to ryby, ale na mój gust to za szybko je wpuszczasz. Nowe ryby zapewne siedziały w innej wodzie i po wpuszczeniu do Twojego baniaka, gdzie woda ma drastycznie inne parametry, pali rybom pletwy. Potrzebna jest aklimatyzacja (preparowanie wody od takiej w jakiej pływały to takiej jakie masz w akwarium) i kwarantanna. Ale kwarantanna nie po odłowieniu ze swojego akwarium, a przed ich wpuszczeniem.
Najlepiej będzie jak wogole podasz parametry wody.

pozdrawiam
asmi
zelazo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 30, 2011, 17:24:21 »

Nie znam niestety ale mnie uspokoiles ze to nie jakies tam bakterie i sie to ustabilizuje, dzieki za odpowiedz
Mam jeszcze jedno pytanie jak ja leczyc jest w osobnym zbiorniku jak pisalem dalem cmf dac moze jeszcze heltosan
I drugie pytanko mam mloda samice mieczyka i platki maja 1cm-1,5cm kiedy beda gotowe do rozmnazania bo samce sie nimi nie interesuja.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2011, 17:31:24 wysłane przez zelazo » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: