Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Jaka chemia na start zbiornika? Co bezwzględnie potrzebne?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaka chemia na start zbiornika? Co bezwzględnie potrzebne?  (Przeczytany 3436 razy)
wisionaa
Nowy
*

« : Sierpień 25, 2011, 10:33:59 »

Bardzo proszę o odp. Wszedzie jakies pojedyńcze wątki ale nigdzie sprecyzowanych faktów.
Kompletnie nie wiem od czego zacząc. czy cos na odmulenie wody, na twardosc, na klarownosc.Huh? POMOCY! Sad Undecided
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 25, 2011, 11:02:52 »

Nic nie jest konieczne na start, poza odstaną świeżą wodą, bobrze dobranym do litrażu i rybek żwirkiem oraz dobrze dobraną obsadą po 2-3 tygodniach od zalania akwarium, no i oczywiście filtr dobrany do akwarium chodzący na okrągło od samego początku (w nocy też Wink )

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #2 : Sierpień 25, 2011, 11:22:27 »

Bardzo proszę o odp. Wszedzie jakies pojedyńcze wątki ale nigdzie sprecyzowanych faktów.
Kompletnie nie wiem od czego zacząc. czy cos na odmulenie wody, na twardosc, na klarownosc.Huh? POMOCY! Sad Undecided

1. ustalasz jaką chcesz mieć obsadę roślinną i zwierzęcą
2. na podstawie punktu pierwszego ustalasz jakie parametry wody musisz uzyskać i jakie warunki stworzyć w akwarium
3. ustalenia z punktu 2 wprowadzasz w życie

Jeżeli nie wiesz jak się zabrać do powyższych punktów to znaczy, ze potrzebujesz zdobyć najpierw sporo wiedzy. "Prowadzenie akwarium" to nie jest temat, który można opisać w jednym wątku na forum.
Nie ma czegoś takiego jak "obowiązkowa chemia".

Pozdrawiam, R.
wisionaa
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 25, 2011, 11:34:50 »

Mam mało wymagajace rybki i rośliny. - przede wszystkim gupiki , rosliny to moczarka, nurzaniec itp.

I własnie o to mi chodziło. Jezeli nie ma "obowiazkowej chemii" to nie musze kupowac nic Smiley
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #4 : Sierpień 25, 2011, 12:13:10 »

Żeby nie było, że wprowadzam Cię w błąd: nie ma obowiązkowej chemii PRZY PRAWIDŁOWO ZAŁOŻONYM AKWARIUM Z PRAWIDŁOWO PRZYGOTOWANĄ WODĄ o znanych parametrach.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: