Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zmiana obsady po roku  (Przeczytany 4231 razy)
maksionek
Zainteresowany
**

« : Sierpień 23, 2011, 11:20:07 »

Hej,
Mam od roku:
54 l Eheim z pokrywa, filtrem i grzalka, 15 W z odblysnikiem, srednia do duzej ilosc roslinek (m.inn. limnofilie, kryptokoryny i cabomby),
2 molinezje, 3 kiryski, 2 bystrzyki, 4 neonki innesa, podloze standartowy zwirek+piasek,
wymieniam 1/3 (20 litrow) co 10 dni, swiece 9 godzin, nawoze po trochu makro i mikro + czasem Fe, easy carbon
Jako pokarm podaje platki Tetra Menu
Karmie ryby 2 razy dziennie
Wode preparuje za pomoca Microbe Lift X-treme

oto linki do fotek:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f57d2ca6f7826a95.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/247137113744b3ed.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f5914a809141b3b7.html

w ciagu 2 tygodni nieobecnosci z NIEWIADOMYCH powodow bardzo podniosla sie GH (ponad dopuszczalne normy) - patrz moj watek w dziale "woda", nikt nie umial tego wytlumaczyc,
teraz troche sie poprawia, ale w ciagu ostatniego tygodnia stracilem 2 neonki innesa, nie wiem, czy w zwiazku z twardoscia, ale doszedlem do wniosku, ze i tak musze sie pozbyc molinezji (ktorych nie powinienem miec od poczatku) i dokupic male rybki, zeby mialy lepsze srodowisko

chce miec:
12 neonkow, 3 kiryski, 6 bystrzykow

prosze o opinie,czy moge miec taka obsade?

pozdrawiam
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Sierpień 23, 2011, 12:44:56 »

chce miec:

Wg mnie zbiorniczek za mały dla neonów.
Co to za bystrzyki?
Co to za kirysy?

maksionek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 23, 2011, 13:10:34 »

chce miec:

Wg mnie zbiorniczek za mały dla neonów.
Co to za bystrzyki?
Co to za kirysy?

kiryski pstre (ok 3 cm)
bystrzyki  barwne (ok.2,5cm)

zostaly mi tylko 4 neonki, myslalem, ze 10-12 sztuk bedzie dla nich OK, sa roslinki i troche miejsca na plywanie (molinezje wyprowadzam) - patrz fotki

dziekuje za rady,czekam na wiecej Wink
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 23, 2011, 19:15:49 »

Kirysy pstre docelowo będą za duże do Twojego litrażu, poza tym to ryba stadna-3szt to za mało.
Skoro chcesz koniecznie mieć kirysy to proponuje stadko 8szt  Kirysa karłowatego(pigmeja)- Corydoras pygmaeus

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
maksionek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 23, 2011, 20:06:01 »

Kirysy pstre docelowo będą za duże do Twojego litrażu, poza tym to ryba stadna-3szt to za mało.
Skoro chcesz koniecznie mieć kirysy to proponuje stadko 8szt  Kirysa karłowatego(pigmeja)- Corydoras pygmaeus

nie chce miec innych kiryskow, bo bardzo jestesmy przywiazani do naszych Wink
ale powiedz co sadziszo propozycji obsady jaka opisalem??
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Sierpień 24, 2011, 05:42:52 »

kiryski pstre (ok 3 cm)

zostaly mi tylko 4 neonki, myslalem, ze 10-12 sztuk bedzie dla nich OK, sa roslinki i troche miejsca na plywanie (molinezje wyprowadzam) - patrz fotki

Wg mnie, dla ryb ławicowych potrzeba nieco więcej wody niż Twoje 54l.
Oczywiście, jeśli liczysz, że ktoś Cie w tym poprze - znajdziesz takich ludzi.
Ja zrezygnowałbym z ryb ławicowych i pomyślałbym o czymś odpowiedniejszym do takiego litrażu.

maksionek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Sierpień 24, 2011, 15:19:34 »

kiryski pstre (ok 3 cm)

Wg mnie, dla ryb ławicowych potrzeba nieco więcej wody niż Twoje 54l.
Oczywiście, jeśli liczysz, że ktoś Cie w tym poprze - znajdziesz takich ludzi.
Ja zrezygnowałbym z ryb ławicowych i pomyślałbym o czymś odpowiedniejszym do takiego litrażu.

wedlug zasad sztuki pewnie masz racje, szkoda, ze zakladajac akwarium nie wiedzialem tego, co wiem dzisiaj - ale jest jak jest Wink
zdecydowalem juz pozbyc sie molinezji, ale myslalem, ze obsada, ktora sobie wymyslilem, tzn.:
10-12 neonkow, 3 kiryski, 5-6 bystrzykow (czyli np. 10 neonkow, 3 kiryski, 5 bystrzykow)
bylaby do przyjecia?? wydaje mi sie, ze to redukcja zarybienia w stosunku do tego, co mialem od poczatku (2 molinezje, 10 neonkow, 2 bystrzyki, 3 kiryski), czyli z dlugosci rybek, a takze oczywiscie objetosciowo 1 molinezja to chyba okolo 7-8 neonkow lub 3 bystrzyki,

popatrzcie na moją obsade na dzien dzisiejszy i poradzcie, co na tym zbudowac, bo juz oddanie molinezji bardzo boli Wink

dziekuje i pozdrawiam

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Sierpień 24, 2011, 15:59:57 »

To Twój baniak, zrobisz co chcesz.
Jeśli już zdecydujesz się na te neony i bystrzyki, pilnuj podmian wody, kontroluj jej parametry i nie przegnaj z karmieniem.

maksionek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Sierpień 24, 2011, 17:50:56 »

To Twój baniak, zrobisz co chcesz.
Jeśli już zdecydujesz się na te neony i bystrzyki, pilnuj podmian wody, kontroluj jej parametry i nie przegnaj z karmieniem.

hej,
dziekuje, ale czy moglbys rozwinac te propozycje? czy np.:
1) wymiana 30% raz na 10 dni to OK?
2) jakie powinny byc parametry wody dla takich gatunkow rybek razem w baniaku? (NO2 oczywiscie 0, NO3 powiedzmy do 20, ale GH, KH, Ph? - jakie powinny byc Twoim          zdaniem
3) wiem, ze nie nalezy przekarmiac, ale mam pewne trudnosci z ustaleniem odpowiedniej ilosci, wszystko jest na oko, czy mozesz cos podpowiedziec?

jestem b. wdzieczny za rady Wink
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #9 : Sierpień 24, 2011, 19:26:59 »

hej,
2) jakie powinny byc parametry wody dla takich gatunkow rybek razem w baniaku? (NO2 oczywiscie 0, NO3 powiedzmy do 20, ale GH, KH, Ph? - jakie powinny byc Twoim          zdaniem
3) wiem, ze nie nalezy przekarmiac, ale mam pewne trudnosci z ustaleniem odpowiedniej ilosci, wszystko jest na oko, czy mozesz cos podpowiedziec?

1. Staraj się wymieniać wodę raz w tygodniu. 30% będzie ok. To małe szkło przy jednocześnie sporej obsadzie, jeśli chcesz utrzymać ryby w dobrym zdrowiu, nie możesz zapominać o regularnej podmianie. Reasumując, wymiana wody raz na 10 dni to za mało.
2. Nie zawracaj sobie głowy twardością wody. W sklepach te ryby pływają w zwykłej kranowce. Zadbaj raczej o stabilne parametry wody, a będzie dobrze.
3. raz - dwa razy dziennie. Więcej nie trzeba. Zwracaj uwage na to by zbyt duża ilość pokarmu nie opadała na dno. Tak mały zbiornik który zbyt wielu błędów tolerować nie będzie.

maksionek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Sierpień 24, 2011, 19:33:06 »

hej,

1. Staraj się wymieniać wodę raz w tygodniu. 30% będzie ok. To małe szkło przy jednocześnie sporej obsadzie, jeśli chcesz utrzymać ryby w dobrym zdrowiu, nie możesz zapominać o regularnej podmianie. Reasumując, wymiana wody raz na 10 dni to za mało.
2. Nie zawracaj sobie głowy twardością wody. W sklepach te ryby pływają w zwykłej kranowce. Zadbaj raczej o stabilne parametry wody, a będzie dobrze.
3. raz - dwa razy dziennie. Więcej nie trzeba. Zwracaj uwage na to by zbyt duża ilość pokarmu nie opadała na dno. Tak mały zbiornik który zbyt wielu błędów tolerować nie będzie.

Bardzo Ci dziekuje, to mniej wiecej tak, jak sobie wyobrazalem, ale potrzebne mi bylo potwierdzenie kogos doswiadczonego.
Zaczalem rzadziej podmieniac wode po tym, co zaobserwowalem po powrocie z 2-tygodniowych wakacji,podczas ktorych lampa swiecila automatycznie, a rybki zywily sie kostka "wakacyjna", myslalem, ze po powrocie zastane tragedie, a zastalem wszystko w dobrym stanie - tylko GH bardzo wysokie (opisalem dokladnie w dziale "woda"kilka dni temu).

Pozdrawiam
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #11 : Sierpień 24, 2011, 19:37:32 »

Pochwal się jeszcze baniakiem w dziale nasze akwaria Smiley

maksionek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Sierpień 24, 2011, 19:54:21 »

Pochwal się jeszcze baniakiem w dziale nasze akwaria Smiley