Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Roślinki  (Przeczytany 3598 razy)
blotex
Nowy
*

Akwarium 126l

« : Sierpień 09, 2011, 20:49:41 »

Witam będe robił 150l akwarium i w tym akwarium będzie 1 zamek i 2 korzenie i jakie roślinki mam do tego akwarium dać ?
Konstruktor88
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 09, 2011, 20:56:19 »

a jakie się podobają?

blotex
Nowy
*

Akwarium 126l

« Odpowiedz #2 : Sierpień 09, 2011, 21:00:37 »

No żeby miały kolor ziolony to napewno i jakiś mech czy coś takiego i jeszcze jedno żeby szybko nie gniło i żeby nie maiło dużych wymogów na światełko Wink))))
blotex
Nowy
*

Akwarium 126l

« Odpowiedz #3 : Sierpień 09, 2011, 21:07:33 »

A świetlówki pierwsza POWER-GLO a druga AQUA-GLU
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 09, 2011, 22:32:04 »

po pierwsze-zamiast zamku, daj trzeci korzeń!!!
po drugie-musisz podać kilka dokładniejszych danych na temat warunków w planowanym akwarium, żeby można było dobrać pasującą do niego roślinność. Jakie podłoże? Jaka moc świetlówek? Czy planujesz nawożenie? Jeśli tak, to jakie? Czy będzie Co2? Jakie ryby?

blotex
Nowy
*

Akwarium 126l

« Odpowiedz #5 : Sierpień 10, 2011, 08:52:37 »

Po 1 nie mam trzeciego korzenia a naworzenie  jak będzie czeba to się kupi co nie  Wink a narazie myślałem o mchu i o trawce czy to może być ? Czy jeszcze coś by się przydało a rybki to takie :
Skalary 5
Głupiki 4
Danio 4
Glonojady zbrojniki 3
Bocje siatkowane 4
Kiryski pstre i spiżowe po 2
długonose 2
piskorki 2
i jeszcze takie jedne rybki ale nie pamiętam nazwy ale mają czerwone płetwy a ciało mają srebne Wink
Ślimaki:
Devile 2
Zebra 1
i tego ślimaka nazwy nie pamiętam ale mogę go opisać ma kolor miodu i ma takie grube kolce Wink
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #6 : Sierpień 10, 2011, 09:05:53 »

Nie dawaj tego zamku do akwa bo ten zamek będzie psuł wygląd baniaka. Wybierz rośliny które Ci się podobają i poczytaj o ich wymaganiach. Masz straszna obsadę.Tyle rodzajów ryb nie może być w jednym akwarium gdyż jest za małe a do tego niektóre ryby są stadne i nie powinno ich się trzymać pojedynczo.
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Sierpień 11, 2011, 17:46:54 »

Obsada tragiczna,co do roślin to na początek radziłbym Ci kabomby,moczarki i nurzańce.
Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Sierpień 11, 2011, 17:50:47 »

Jeżeli chcesz mieć zbrojniki to zamiast zamku sprezentuj im kokosa - lepiej wygląda niż sztuczny zamek
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #9 : Sierpień 11, 2011, 18:54:39 »

Jeżeli chcesz mieć zbrojniki to zamiast zamku sprezentuj im kokosa - lepiej wygląda niż sztuczny zamek
albo korzeń będą go "czyścić"

blotex
Nowy
*

Akwarium 126l

« Odpowiedz #10 : Sierpień 12, 2011, 17:25:28 »

Morlinek nurzanica to na sto procent kupię tylko moczarke miałem i mi tylko zrobiła syfu w akwa, a tą roślinke na k to jej nie kupie ale tego nurzanica kupie i mech może być ?
ak008
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Sierpień 12, 2011, 17:39:38 »

Faktycznie obsada jest lekko nieodpowiednia.
Jednak myslę, że to jest też każdego koncepcja co chce mieć w akwarium za obsade.
Ważne , żeby wybierane ryby sie zgadzały ze soba i nie były samotne.
Należy pamietać o parametrach wody które też co do ryb maja decydujace znaczenie.
Ale te rybki nie pasują do siebie, tz skalary, piskorki i długonosy beda podganiać małe rybki i obgryzać im płetwy.
Przy wyborze rybek powinienes też patrzeć na ich wielkość i szybkość poruszania się.
Ja posiadam akwarium wielogatunkowe i dobierałem obsadę przez cały miesiąc, więc też trafiłem w 10 z rybami, chociaż mieczyki mi nie wypaliły, ale Platynki swietnie się mają Smiley

Jesli byś chciał co do obsady, to mogę coś poradzić Wink
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Sierpień 13, 2011, 08:15:50 »

Morlinek nurzanica to na sto procent kupię tylko moczarke miałem i mi tylko zrobiła syfu w akwa, a tą roślinke na k to jej nie kupie ale tego nurzanica kupie i mech może być ?
Możesz spróbować z anubiasem i microsorium,chodzi głównie o to aby akwarium zarosło,aktualnie u siebie mam wąkroty białogłowe i rosną jan szalone a to tylko 15W.
blotex
Nowy
*

Akwarium 126l

« Odpowiedz #13 : Sierpień 14, 2011, 20:13:49 »

Ej powiedzcie mi jakie nawóz kupić do nurzańca i lilaeopsis ?
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Sierpień 14, 2011, 20:36:16 »

Ja bardzo długo używam nawozy Tropicala i nie narzekam są bardzo dobre jak na tą cenę.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: