maksionek
Zainteresowany

|
 |
« : Sierpień 06, 2011, 15:34:17 » |
|
Hej, Mam akwa od roku, parametry mierzone paskami JBL praktycznie niezmienne (wymiana wody okolo 30% raz na tydzien), leje EC codziennie, troche nawozow: NO2 0 NO3 20 PO4 0,5-1,0 (test kropelkowy Zoolek) GH <14 KH okolo 5 Ph okolo 7 Wyjechalem na 2 tygodnie, wyrzucilem ze zbiornika dosc duza skalke (taka chyba udajaca piaskowo-zolto-czerwonawy koral) druga mala zostawilem, zostawilem automat wlaczajacy swiatlo na 9 godzin, nalalem podwojne dawki nawozow, wrzucilem kostke pokarmu "Holiday" (czyli na okres do 30 dni). Wracam i co widze: rosliny super, wyrosly lepiej niz kiedykolwiek, rybki maja sie swietnie (chyba mozna polecic "Holiday"  ), ale kiedy zrobilem testy tymi samymi paskami co zawsze, wyszly takie same wyniki co zawsze oprocz jednego jedynego: GH bardzo wysokie, ponad 21 czyli moze byc znacznie wyzsze, bo to koniec skali zrobilem podmiane wody 18 l (okolo 30% odstana kranowa, twardos okolo 200 wedlug MPWiK, co przeliczylem 200/17,9 = okolo 11 GH), zmierzylem i wyszlo dokladnie tak samo, GH sie nie zmieniloco robic??Pozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2011, 15:42:11 wysłane przez maksionek »
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 06, 2011, 18:54:21 » |
|
każdy Ci powie, że testy paskowe przekłamują. Druga sprawa to zbadałbym tym testem, również kranówę bo z Twojej wypowiedzi wynika, że wartość twardości kranówy znasz tylko z obliczeń. Jeśli rzeczywiście miałbyś w baniaku 21 to przy takiej podmianie musiałaby spaść ta wartość. Istnieje jeszcze możliwość, że wartość wykracza znacznie poza skalę i test tego nie łapie. Wedle mnie na pewno test jest skopany. Proponuje test kropelkowy nawet zooleka jest tani i dobry.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maksionek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 06, 2011, 19:23:16 » |
|
każdy Ci powie, że testy paskowe przekłamują. Druga sprawa to zbadałbym tym testem, również kranówę bo z Twojej wypowiedzi wynika, że wartość twardości kranówy znasz tylko z obliczeń. Jeśli rzeczywiście miałbyś w baniaku 21 to przy takiej podmianie musiałaby spaść ta wartość. Istnieje jeszcze możliwość, że wartość wykracza znacznie poza skalę i test tego nie łapie. Wedle mnie na pewno test jest skopany. Proponuje test kropelkowy nawet zooleka jest tani i dobry.
wiem, ze testy paskowe sa niedokladne, ale wierz mi - od roku zrobilem tymi paskami okolo 80 testow i wszystkie pokazywaly zawsze taki sam poziom GH, w KH i Ph wystepowaly male roznice, najwieksze wahania pokazywal NO3 (od okolo 15-30, co bylo zgodne z "wygladem i zapachem wody"  ) teraz po 14 dniach wakacji zbiornik jest praktycznie czysty jak nigdy dotad, roslinki i rybki super - tylko ten wynik GH 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 06, 2011, 19:30:58 » |
|
a sprawdzałeś tym testem kranówę?
twardość podnosi się np. w wyniku parowania ale trza wykluczyć bo to proces bardzo wolny w zasadzie jest.
Imho jeśli nic nowego do bańki nie wsadzałeś co by zatwardzało wodę, to raczej wina testu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maksionek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 06, 2011, 20:11:57 » |
|
a sprawdzałeś tym testem kranówę?
twardość podnosi się np. w wyniku parowania ale trza wykluczyć bo to proces bardzo wolny w zasadzie jest.
Imho jeśli nic nowego do bańki nie wsadzałeś co by zatwardzało wodę, to raczej wina testu.
zrobilem tym samym paskiem test wody prosto z kranu: nizsze troche NO3 GH mniejsze od 14wiec to nie wina testu, tak jak podejrzewalem - sprawdzilem tez (6 godzin po podmianie i dolaniu easy carbo) wode w zbiorniku: lekki zazielinl sie czwarty czerwony kwadracik (ostatni), co by wskazywalo, ze GH spadlo odrobine ponizej 21 WIEC CO??KTO MA JAKIS POMYSL? POZDRAWIAM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 07, 2011, 09:55:53 » |
|
czyli test reaguje.
węgiel (EC) na twardość nie może mieć wpływu ewentualnie na ph.
może nawozy? może coś dodałeś do bańki co zatwardza wodę? - twardość sama z siebie tak nie wzrasta. Wodę badałeś bezpośrednio przed wakacjami czy jakiś dłuższy okres?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maksionek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 07, 2011, 12:53:32 » |
|
czyli test reaguje.
węgiel (EC) na twardość nie może mieć wpływu ewentualnie na ph.
może nawozy? może coś dodałeś do bańki co zatwardza wodę? - twardość sama z siebie tak nie wzrasta. Wodę badałeś bezpośrednio przed wakacjami czy jakiś dłuższy okres?
jak napisalem: okolo 80 razy w ciagu 12 miesiecy (czyli srednio raz na 4 dni), wyniki byly zawsze takie same, z opisanymi wahaniami, wyjalem skalke, jedyne co wlozylem, to ta kostka pokarmowa "Holiday" - czy ona mogla to spowodowac? chyba nie...zmienilem tez swietlowke na Sylvania daystar 15 W (czyli taka sama moc) i swiecilem 9 godzin zamiast 11 normalnie ciekawe, ze to tylko GH jest wysokie, Kh jest takie samo jak zawsze (okolo 5-6)dziekuje za zainteresowanie  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 07, 2011, 14:05:23 » |
|
dla pewności pozostaje zbadać wodę testami kropelkowymi, no i patrz co dzieje się po podmianach, ewentualnie podmień kilka razy częściej i badaj parametry. Sytuacja wygląda tak, że zgodnie z Twoim opisem nie miała prawa wzrosnąć twardość wody, także wątpię aby ktokolwiek był Ci w stanie wyjaśnić przyczynę tego stanu rzeczy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maksionek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 07, 2011, 14:20:17 » |
|
dla pewności pozostaje zbadać wodę testami kropelkowymi, no i patrz co dzieje się po podmianach, ewentualnie podmień kilka razy częściej i badaj parametry. Sytuacja wygląda tak, że zgodnie z Twoim opisem nie miała prawa wzrosnąć twardość wody, także wątpię aby ktokolwiek był Ci w stanie wyjaśnić przyczynę tego stanu rzeczy.
Dzieki, nie miala prawa, ale wzrosla  moze ktos jednak cos podpowie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 07, 2011, 18:46:28 » |
|
moze ktos jednak cos podpowie?
A może sam coś podpowiesz? Zacznne za ciebie: Mam akwarium o pojemności (xxxxxx), w którym podłoże stanowi (xxxxxxxxxxx). Obsada to (xxxxxxxxxxx). Mam/Nie mam (xxxxx roślin), (xxxxxx korzeni), (xxxxxxx innych dekoracji). Podaje/ Nie podaje (xxxxxxxx nawozów). Filtracje stanowi (xxxxxxxxxxx). Jako pokarm podaje (xxxxxxxxxx). Karmie ryby (xxxxxx razy dziennie). Wode: (leje prosto z kranu), (preparuje za pomocą xxxxxxxx). Wode podmieniam (xxxxxxxxxxxx)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maksionek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 07, 2011, 20:43:40 » |
|
moze ktos jednak cos podpowie?
A może sam coś podpowiesz? Zacznne za ciebie: Mam akwarium o pojemności (xxxxxx), w którym podłoże stanowi (xxxxxxxxxxx). Obsada to (xxxxxxxxxxx). Mam/Nie mam (xxxxx roślin), (xxxxxx korzeni), (xxxxxxx innych dekoracji). Podaje/ Nie podaje (xxxxxxxx nawozów). Filtracje stanowi (xxxxxxxxxxx). Sorry, pisalem juz w wielu watkach, wiec myslalem, ze sam sobie znajdziesz 
Oto dane: 54 l Eheim z pokrywa, filtrem i grzalka, 15 W z odblysnikiem, srednia do duzej ilosc roslinek (m.inn. limnofilie, kryptokoryny i cabomby), 2 molinezje, 3 kiryski, 2 bystrzyki, 6 neonkow innesa, akwa ma juz rok woda "normalnie zawsze byla: NO2 = 0, NO3 = 20, GH = ok. 10, KH = ok. 4, pH = ok. 7,5PO4 ok. 1,0 wymieniam 1/3 (20 litrow) co 5 dni, swiece 11 godzin, nawoze po trochu makro i mikro + czasem Fe, codziennie 3-5 ml easy carbonJako pokarm podaje platki Tetra MenuKarmie ryby 2 razy dziennieWode: preparuje za pomoca Microbe Lift X-treme czy teraz cos wymyslisz?? nie pisalem o wszystkim, tylko o parametrach, ktore zmienilem - wyszedlem z zalozenia, ze jesli przez rok to cholerne GH stalo w miejscu, a teraz w ciagu 2 tygodni tak wzroslo, to ma to cos wspolnego z tym dwutygodniowym okresem...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 08, 2011, 05:55:59 » |
|
A podłoże? Nic nie zmieniałeś?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2011, 05:59:10 wysłane przez mrs »
|
|
|
|
|
maksionek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 08, 2011, 09:45:52 » |
|
przeczytaj dokladnie powyzej  wyjalem przed wyjazdem skalke (opis wyzej)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 08, 2011, 12:02:00 » |
|
przeczytaj dokladnie powyzej  wyjalem przed wyjazdem skalke (opis wyzej) Zdaje mi się, że zapytałem o podłoże.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maksionek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 08, 2011, 12:15:03 » |
|
przeczytaj dokladnie powyzej  wyjalem przed wyjazdem skalke (opis wyzej) Zdaje mi się, że zapytałem o podłoże. dobrze Ci sie zdaje  przeczytaj uwaznie (oczywiscie, jesli chcesz) co napisalem powyzej na temat zmian w zbiorniku w zwiazku z wyjazdem, tam jest wszystko, nic wiecej sie nie dzialo (nic wiecej nie bylo dodawane lub usuwane) przed chwila zmierzylem znowu wode paskiem JBL, wszystko OK, jak zawsze: NO2=0 NO3=20 Ph=okolo 7 GH>21 KH=okolo5 nie moge zrozumiec jak GH moze byc tak wysokie przy niezmienionym KH, ale po prostu sie na tym nie znam chyba pojade po test kropelkowy, chociaz jestem przekonany, ze pokaze to samo, bo kiedy zmierzylem wode z kranu wczoraj, ten sam pasek pokazal ponizej GH ponizej 14
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2011, 12:36:16 wysłane przez maksionek »
|
|
|
|
|
|