Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Baza roślin Wodnego Świata - propozycja
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Baza roślin Wodnego Świata - propozycja  (Przeczytany 3623 razy)
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« : Sierpień 03, 2011, 14:37:41 »

Witajcie

W roku chyba 2005 a więc kawał czasu temu powstał pomysł stworzenia bazy roślin akwariowych na stronie wodnego świata. Jak widać baza taka nie powstała, pomimo że jakieś prace były już poczynione. Moja propozycja jest tak ażeby do tego tematu powrócić i wspólnymi siłami taką bazą stworzyć. Za wzorową bazę można było by uznać tę znajdującą się na stronie: http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/all.php  Jest ona co tu dużo mówić bardzo fajna.

To, co kiedyś udało się przygotować to opisy 42 gatunków roślin akwariowych. Jak się okazało pomimo zmiany komputera udało mi się tę sporządzoną w excel-u bazę odnaleźć. Teraz trzeba było by ją uzupełnić o kolejne gatunki oraz zdjęcia. Od roku 2005 poczynił się wielki skok w akwarystyce stąd 42 gatunki roślin to zdecydowanie za mało by bazę można było uznać za ok. Jeśli chodzi o opisy gatunków to mogę się podjąć tego aby je sporządzić dla nowych gatunków. Największy problem jest jednak ze zdjęciami. W moim akwarium mam zaledwie kilkanaście gatunków z czego część na razie do zdjęć się nie nadaje Sad . Stąd prośba, aby każdy kto ma ochotę pomóc w budowie tej bazy podsyłał swoje fotki. W tym miejscu należy zaznaczyć że:

1. Za fotki roślin nie jesteśmy w stanie zapłacić
   2. publikowane były by one ze znaczkiem © oraz imieniem i nazwiskiem autora co jest jednoznaczne z tym, że nigdzie indziej w sieci (ani poza nią) nie mogą być one wykorzystane bez jego zgody przez osoby trzecie.
   3. wysłanie fotki oznaczało by świadome udostępnienie dla serwisu wodny Świat w celu wykorzystania fotki w bazie roślin.

Ponadto, jeśli ktoś chciałby sporządzić opis jakiejś rośliny to nie widzę problemu. Układ bazy w postaci kolumn tabeli wygląda następująco:

Rząd|Rodziona|Gatunek łac|Gatunek pol.|Pochodzenie|długość max|zalecane pH|Zalecana TWO|zakres temperatur|wymagania świetlne| kwiaty| opis ogólny| dodatkowe informacje|miejsce w akwarium|sposób rozmnażania| Trudność| Tempo wsrostu|

Na dzień dzisiejszy mamy opisy takich gatunków:

Elodea canadensis Moczarka kanadyjska

Ceratophylum demersum Rogatek sztywny

Ludwigia repens Ludwigia płożąca

Cryptocoryne wendtii "Green" Kryptokoryna Wendta odm. Zielona

Cryptocoryne crispatula Kryptokoryna Balansa

Cryptocoryne pontederiifolia Kryptokoryna Pontederiolistna

Bacopa monnieri   Bakopa drobnolistna

Bacopa caroliana Bakopa karolińska

Blyxa japonica Blyksa japońska

Cabomba caroliana Kabomba karolińska

Ceratopteris cornuta Paprotnica szerokolistna

Ceratopteris thalictroidesa Paprotnica sumatrzańska

Anubias barteri var. nana Anubias niski

Aponogeton crispus Aponogeton Kędzierzawy

Echinodorus osiris Żabienica Ozyrysa

Echinodorus ozelot Zabienica ocelot

Echinodorusz uruguayensis Żabienica urugwajska

Eleocharis acicularis Sitowie igłowate

Eleocharis vivipara Sitowie żyworodne

Glossostigma elatinoides Języcznik australijski

Hemianthus micranthemoides Hemiantys zwyczajny

Heteranthera zosterifolia Heterantera paskowana

Hydrocotyle leucocephala Hydrokotyle nerkolistne

Hygrophila corymbosa Hygrofila

Hygrophila polisperma Hygrofila wielonasienne (Nadwódka wielo nasienna)

Hygrophila difformis Hygrofila zmienna

Limnophila aquatica Limnofila wodna

Limnophila senssiflora Limnofila bezszypułkowa

Lysimachia nummularia Tojeść rozesłana

Microsorum pteropus Mikrozorium uskrzydlone

Nymphaea lotus Grzybień tygrysi (Lotos)

Pistia stratiotes Pistja osokowata

Riccia fluitans Wgłębka pływająca

Rotala rotundifolia Rotala okrągłolistna

Sagittaria subulata Strzałka skrzydlasta

Salvinia minima Salwinia mała

Vallisneria spiralis Nurzaniec spiralny

Vallisneria  Tortifilia Nurzaniec skrętolistny

Vallisneria asiatica Nurzaniec azjatycki

Alternanthera reineckii Alternatera Reineckiego

Nymphea alba Grzybień biały

Monosolenium tenerum Pellia

Taxiphyllum barbieri Mech jawajski

Zdjęcia należy przysyłać na dwa adresy mailowe (oba na raz, np. przez użycie opcji DW): przemek@akwarium.net.pl  i  jakub.typiak@akwarium.net.pl  Muszą być opisane imieniem i nazwiskiem oraz zawierać podpis gatunku roślinki.

To tyle co miałem do napisania na ten temat. Napiszcie co o tym myślicie...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2011, 19:37:24 wysłane przez Tramal » Zapisane

112,25
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 03, 2011, 20:37:01 »

Projekt bardzo ambitny, oby udało się go zrealizować.

Przesłałem juz kilka zdjęć i popracuję nad kolejnymi.

Będę zadowolony, jeśli choc jedna moja fotka, trafi do takiej bazy  Smiley

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #2 : Sierpień 04, 2011, 10:07:53 »

Tramal, jestem za.
Zobaczę co mam z fotek z roślin i podeślę.
Postaram się zrobić kilka fotek u znajomych jak będą mieli coś wartego pokazania w encyklopedii.
Jeszcze jedna rzecz: jak będziecie publikować te opisy?, w forumowej wiki czy jak ? Pytam bo mogę pomóc w sprawach technicznych. Fajnie, żeby to dobrze wyglądało bo forumowa wiki wyglądem nie zachęca.

Pozdrawiam, R.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #3 : Sierpień 04, 2011, 10:45:51 »

Cześć

Zgadzam się że obecna wiki nie zachęca ani do dodawania ani do oglądania. Pomysł jest taki żeby zrobić nazwijmy to „hybrydę” wiki z czymś taki do wyszukiwania jak tu: http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/all.php chodzi o to by najpierw można było sobie znaleźć roślinkę „po wyglądzie” i ogólnych informacjach jak nazwa czy wymagania światła a potem przejść na stronę wikową, gdzie znalazł by się pełny opis i reszta zdjęć. Same zdjęcia powinny pokazywać nie tylko roślinkę w akwa, ale także jej wersję emersyjną oraz sposób wykorzystania na tle całego akwarium. Ostatnie słowo jeśli chodzi o technikę zamieszczenia bazy będzie należało do Przemka, ja tu jestem tylko merytoryczno-składowo-treściowy Wink. Nie mniej dobrze jest układać ogólny zarys tego jak by to miało wyglądać.

Od Siebie dodam, że wykonałem właśnie 3 kolejne opisy (tylko mnie nie wydajcie bo zrobiłem to w pracy Wink ). Postanowiłem opisy wykonywać do podesłanych już zdjęć jeśli takowego opisu jeszcze brakuje a jak widać po liście to brakuje sporo... Pamiętajcie że rośliny które są wymienione w moim pierwszym poście tez nie mają zdjęć!...

Dziękuje tomes za fotki bo są naprawdę dobre. Takich roślin to ja mogę tylko pozazdrościć, wywłócznik pierwsza klasa…

Jeszcze jedna uwaga na koniec. Zanim cokolwiek wrzucimy na stronę to chciał bym żeby kilka osób obeznanych w temacie roślinnym rzuciło na teksty okiem fachowca. Prawda jest taka, że ja lubuję się w roślinkach, ale nie wszystkie je miałem okazję dotknąć poznać, pouprawiać. Trzeba to będzie uważnie sprawdzić żeby przez przypadek nie wpadł nam jakiś merytoryczny bubel! Tym bardziej, że część opisów będzie bazowała na informacjach zawartych na różnych stronach www zarówno polsko jak i anglojęzycznych (tu uwaga do mojej pracy - nic nie kopiuję tylko piszę od siebie a to także sprzyja merytorycznym bublom…). Na szczęście opisy nie będą jakieś koszmarnie długie…
Efekt końcowy może być dumą każdego z nas…

P.S.
Jeszcze do wiki, ja na niej zbudowałem moją stronę o ptakach gdzie znajdują się opisy gatunków np. tu: http://ptasieogrody.pl/wiki/Bogatka chyba nie przedstawiają się najgorzej. Najistotniejsza będzie główna stronka z roślinami…

pozdrawiam
Tram.

112,25
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #4 : Sierpień 04, 2011, 10:52:31 »

Kilka fot jak obiecałem:
http://akwarium.rodia.eu/rosliny/

Pozdrawiam, R.
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Sierpień 04, 2011, 11:06:50 »

pomysl swietny, zdjecia Rodii rowniez. niestety nie pomoge Wam, bo jestem zielony jak wasze rosliny Smiley ale chcialem zwrocic uwage na pewna kwestie. szukam roslin do swojego baniaka i korzystalem ze strony podanej przez Tramala w tym watku. po wybranu rosliny chcialem poczytac jeszcze o niej na polskojezycznych stronach i tutaj pojawia sie kupa, gdyz informacje sa czesto sprzeczne jezeli chodzi o takie sprawy jak swiatlolubnosc, trudnosc uprawy, koniecznosc dozowania co2 i nawozow. komu wierzyc?? rozumiem, ze jest ciezko wymagac by kazda roslina byla opisana na bazie wlasnych doswiadczen z hodowli (tym bardziej, iz kazdy baniak jest inny) ale wartosc takiego materialu, bylaby trudna do przecenienia. trzymam kciuki i z niecierpliwoscia czekam na odslone nowego projektu.

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #6 : Sierpień 04, 2011, 12:12:01 »

rodia - dzięki za fotki już zgrane. Może udało by się jeszcze  zrobić kilka zbliżeń np Cabomby i Eleoharis vivipara (?)

rafalkudlaty Tak to bywa. Bierze się to stąd, że metod uprawy danej rośliny jest tyle co akwarystów, którzy ją uprawiają... Tego nie przeskoczymy. Pozostaje mieć nadzieje, że tworząć naszą bazę uda nam się wyłowić jak najwięcej prawdy... Tworząc opisy dla nas, myszkuję po kilku stronach na raz czasem szukam opinii o jakiejś roślince na forach dyskusyjnych...

Tram.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2011, 12:16:34 wysłane przez Tramal » Zapisane

112,25
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #7 : Sierpień 04, 2011, 13:49:31 »

Cabomby juz dawno nie mam, a vipara na razie w przechowalni kilka sadzonek; myślę ze za kilka tygodni będzie można ją pofocic. Wiem o co chodzi z prezentacją roślin i jakie kadry są potrzebne, Te foty co podesłałem to wycinki z ogólnych fot akwarium. Jak będę robił fotki do bazy roślin to zrobię już odpowiednie. Na razie jednak moje rośliny nie bardzo nadają się na pokazywanie zbliżeń. Jednak jak się rozbujają ponownie co mam nadzieje nastąpi w najbliższych tygodniach to sfotografuję je na pewno.

Pozdrawiam, R.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #8 : Sierpień 04, 2011, 16:47:01 »

Spoko mamy czas Smiley world press foto to to być nie musi i nawet wycinki z ładnych zdjęć się nadadzą. W moim akwa też jest sporo gatunków, ale wiele z nich się nie nadaje - albo są to pojedyncze łodygi, które dużo w życiu przeszły albo roślinki noszą znamiona heroioicznj walki z glonem mrocznej strony mocy o nazwie Compsopogon...
Jak się akwa ustabilisuje i rośliny odbiją to przystąpię do fot. Mam taki chytry plan żeby zaadaptować małe akwa 12l jako studio fotograficzne dla roślin oświetlane fleszem przez softbox DIY. Efekty mogą być niezłe całkiem ale to zobaczymy. Na razie teksty, kto wie może zabiorę ze sobą część tej roboty na urlop na bagna Smiley jeśli będzie padało będę miał co robić ...

pozdr.

Tram

112,25
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: