Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: KREWETKARIUM 25L PYSZCZAK_2010  (Przeczytany 2475 razy)
PYSZCZAK_2010
Zainteresowany
**

« : Lipiec 11, 2011, 20:13:58 »

[Witam i pozdrawiam forumowiczów,mam 240 malawi,ale założyłem małe krewetkarium bo brak mi zieleniny w baniaku ,szczególnie mchu ,który mnie fascynuje,jeżeli dobrze rośnie.
Akwarium 25l proste
Filtracja
aquael fan mikro
Ogrzewanie
na razie brak,zimą grzałka 25w
Rośliny
STRINGY MOSS
MINI PELIA
PEACOCK MOSS
GAŁĘZATKA
WĄTROBOWIEC subwassertang
oświetlenie
żarówka 5w energy saver
Obsada
yellow 5szt i potomstwo??
redy 5szt i potomstwo???

obok są raczki,ale akwarium jeszcze w trakcie aranżu

240l Malawi
19ak82
Zainteresowany
**

KIELCE

« Odpowiedz #1 : Lipiec 11, 2011, 21:50:50 »

Bardzo udana aranżacja! Good ! Tylko ten termometr na przedniej szybie razi w oczy. Jeśli chodzi o krewetki to będą Ci się krzyżować między sobą dając mało ciekawe potomstwo z czasem przezroczysto-brązowe. Yellow, fire red, blue pearl i white pearl to ta sama rodzina. Wlot do filtra zasłoń siateczką lub pończochą bo będziesz miał mielone krewetki.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2011, 21:52:21 wysłane przez 19ak82 » Zapisane

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 11, 2011, 23:51:43 »

korzenie bardzo fajne, ale całą kompozycję psuje ta sztuczna kolumnada po środku. Ciekawiej by było gdyby ścieżka zmierzała w nieznane, a nie pod ceramikę

Możesz też w miejsce tej bacopy po lewej wrzucić jeszcze jeden korzeń z mchem i będzie cudownie-zakryje Ci filtr.

pozdr

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #3 : Lipiec 12, 2011, 01:26:41 »

Witam
Co do kompozycji: Cholernie ciężko jest zrobić udaną kompozycję z centralnym kadrem, tzn z mocnym punktem w centrum akwarium/kadru. Polecałbym kombinowanie z tą ścieżką i bramą w lewo albo prawo, ale na pewno nie na środku.
Praktycznie wszystko co się urządza żeby to potem oglądać kieruje się pewnymi zasadami wspólnymi nie zależnie czy jest to urządzenie mieszkania, fotografia krajobrazu czy akwarium. Polecam w wygooglować hasła "trójpodział"/"reguła trójpodziału", po czym zastosować i zobaczyć jak najpopularniejszy sposób układania scenerii potrafi wyglądać lepiej niż kompozycja centralna.

Jeśli wystawiasz baniak i chcesz, żeby ktoś poświęcił czas i wypowiedział się w tym wątku to sam dołóż starań by wątek prezentował się dobrze: np. daj choć jedną fotkę na której jest cała przednia szyba akwarium i niech ta fotka będzie prosta tzn dowolna krawędź foty (najlepiej podstawy) niech będzie równoległa do krawędzi akwarium.

Termometr radzę schować gdzieś na boczną ściankę i obrócić tak, żeby można było go podejrzeć od frontu.

Pozdrawiam, R.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2011, 01:29:59 wysłane przez rodia » Zapisane
wilk6121997
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 12, 2011, 10:20:08 »

Siema

Akwarium nawet fajne dużo mchów itp.ale ten kamień na końcu ścieżki i termometr wszystko psują i mam parę pytań :

-nawozisz lub dodajesz Co2
-jakie to podłoże
- jakie są parametry
- te rośliny ci tak bomblują
-i jakie masz oświetlenie

Pozdrawiam Kamil
PYSZCZAK_2010
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Lipiec 12, 2011, 17:01:20 »

Siema

Akwarium nawet fajne dużo mchów itp.ale ten kamień na końcu ścieżki i termometr wszystko psują i mam parę pytań :

-nawozisz lub dodajesz Co2
-jakie to podłoże
- jakie są parametry
- te rośliny ci tak bomblują
-i jakie masz oświetlenie

odp;
-podaję Co2 w płynie + potas
-podłoże FLORAN u góry czarny żwirek bazaltowy
-dokładnie nie wiem?leje wodę z kranu odstaną parę godzin,podmiana co tydzień,nieraz dwa.
-żarówka philips energy 5w (co w sumie daje 25w)
kamol, na środku to piaskowiec,ale nie zatwardza wody,bedzie bo mi się podoba.

240l Malawi
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: