Boomer
Zainteresowany

|
 |
« : Lipiec 05, 2011, 22:01:29 » |
|
Witam Jestem w trakcie zakładanie swojego drugiego akwarium. Tzn. stoi ono już praktycznie 4 tydzień i dojrzewa. Może opiszę po kolei jak wyglądało dojrzewanie: Początek 1.Wrzuciłem żwirek posadziłem roślinki no i oczywiście zalałem wodą. Wszystko ładnie pięknie ale niestety to chyba był mój pierwszy błąd. Jako że w aranżacji planowałem sporo roślin trawnikowych i dwa drzewka, to część roślinek zaraz padła. Cóż mogłem zalać i wrzucić roślinki szybko rosnące pomagające w dojrzewaniu baniaka. Człowiek uczy się na błędach, więc na kolejne dwa tygodnie odpuściłem sadzenie roślinek. Po dwóch tygodniach zakupiłem kilka roślinek w żelu i uczyniłem podejście numer dwa. Atak nitek 2. W między czasie podczas mojej trzydniowej nieobecności akwarium zaatakowane zostało przez nitki ciągnące się wzdłuż całego akwarium. Masakryczny glon. Zrobiłem podmiankę, usunąłem to co mogłem mechanicznie, odpaliłem bimbrownię. Oświetlenie zostawiłem na stałym poziomie 5h. Nitki po raz kolejny 3. Sielanka nie trwała zbyt długo minął kolejny tydzień i nitki uderzyły po raz kolejny. Poczyniłem praktycznie te same kroki jak poprzednio, czyli usuwanie mechaniczne, bimbrownia na maksa, zaciemnienie zbiornika oraz podmiana wody. I teraz uwaga na następny dzień powtórzyłem podmianę jednak zwiększyłem ilość do około 50%. Niestety brakło odstanej wody i tutaj nie wiem co mnie podkusiło. Totalna amatorka, wlałem wody prosto z kranu jakieś 20L. Akwarium pozostało zaciemnione kolejny dzień, wpuściłem około 70 RC, budzę się rano i woda mętna jak skurczybyk. Za cholerę nie wiedziałem od czego, dopiero po dłuższej chwili zastanowienia biłem się po głowie i już wiedziałem że zachwiałem stabilność zbiornika. Z tego co wyczytałem na forum, są to pierwotniaka. Teraz pytanie co najlepiej zrobić żeby się ich pozbyć i żeby nie zaszkodziło to krewetkom oraz roślinom. Już za dużo się na nie wykosztowałem więc nie mam zamiaru po raz kolejny płacić ;/ Ratujcie....;(
Zrobiłem dzisiaj testy: No2- 0,2 ppm No3 - 15-20 ppm PO4 - 0 kh - 11 gh -14 ph 7,6
Chciałbym już wpuścić ryby ale teraz nie wiem czy przy takim stanie wody im nie zaszkodzę.
|