Bobek666
Nowy

Cort katana - "Enter Sadman"
|
 |
« : Czerwiec 15, 2011, 19:53:54 » |
|
Siemka! Mam akwa 200 litrów a w nim 8xrazbora klinowa 1xmieczyk 3xkirys spizowy 1xzbrojnik niebieski 4xbrzanka brokatowa 2xdanio malabarskie. Chcem uporządkować swoją obsade. Napewno danio i brzanki do oddania. Dodam 2 kirysy, zwiększę stado razbor do 25szt. Chcem jakieś większe ryby typu skalary ( ale takie które nie zjedzą razbor ) myślałem też nad krewetkami jak sądzicie co tu można zmienić. Czekam na wasze propozycje. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 15, 2011, 19:58:19 » |
|
Dlaczego zadałeś pytanie w dziale Ameryka? Rasbory to Azja, zagli nie polecam - masz za małe akwarium. Z większych ryb, pomyśl o mniejszych gat. gurami - będą biotopowo pasowały do rasbor i na pewno ich nie zjedzą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bobek666
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 15, 2011, 20:09:26 » |
|
Wiem wiem ze razbory to azja. Interesują mnie ryby z ameryki ale szkoda wyrzucać razborek bo sa juz bardzo wyrosniete ewentualnie mogę je zamienić na neony:-). Gurami odpada bo poprostu mi sie nie podobają(oprócz gurami całującego ale na nie to raczej za małe akwa). Wiec jakie jeszcze większe niegroźne i ciekawe ryby mogę trzymać w akwa 200l( 100x40x50)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 15, 2011, 20:21:02 » |
|
Wiec jakie jeszcze większe niegroźne i ciekawe ryby mogę trzymać w akwa 200l( 100x40x50)
8 na 10 osób powie Ci, że żagle się nadają ale to bzdura więc w tym kierunku nie idź. Jeśli bardzo zależy Ci na czymś w miare spokojnym i większym pomyśl o pielęgnicy skośnopręgiej - podobna do żagli ale spokojniejsza i mniejsza. Mała grupa 5-6 ryb powinna dać rade. Możesz też pomysleć o akarze z maronii - bardzo spokojna i w takim zbiorniku kilka sztuk da rade.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 15, 2011, 20:27:45 » |
|
pomyśl o pielęgnicy skośnopręgiej - podobna do żagli ale spokojniejsza i mniejsza.
Poza tym razem występują w naturze. Połączenie jak najbardziej ok. Przerabiałem ten temat i wszystko grało, także polecam z czystym sumieniem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 15, 2011, 20:31:02 » |
|
Przerabiałem ten temat i wszystko grało, także polecam z czystym sumieniem.
Fajne rybcie, mnie niestety szybko padły.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bobek666
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 15, 2011, 20:38:27 » |
|
Bardzo zacna rybka z tej pielęgnicy skośnopregiej.:-)Mam nadzieję ze nie bd tak agresywna jak barwniaki których parka zabijała mi po 8 ryb dziennie:-( Czyli moze być tak: 9x p.skośnoprega 25x razbora klinowa 5xkirys spizowy 1xzbrojnik niebieski. Jakieś porady? Uwagi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 15, 2011, 20:44:50 » |
|
Bardzo zacna rybka z tej pielęgnicy skośnopregiej.:-)Mam nadzieję ze nie bd tak agresywna jak barwniaki których parka zabijała mi po 8 ryb dziennie:-( Czyli moze być tak: 9x p.skośnoprega 25x razbora klinowa 5xkirys spizowy 1xzbrojnik niebieski. Jakieś porady? Uwagi?
Nie utrzymasz tylu skośnopręgich. Max 5-6 sztuk i to na styk.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bobek666
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 15, 2011, 20:55:17 » |
|
Oks wiec resztę podanej obsady zostawiam a liczbę pielęgnic zmniejszam do 4. A co z krawetkami? Mam akwa 30l , w którym mógłbym urządzić krawetkarium. Po rozmnozeniu krewetek młode służyłyby jako żywy pokarm(mój kolega tak róbi). Co o tym sadzisz??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 16, 2011, 05:36:03 » |
|
Oks wiec resztę podanej obsady zostawiam a liczbę pielęgnic zmniejszam do 4. A co z krawetkami? Mam akwa 30l , w którym mógłbym urządzić krawetkarium. Po rozmnozeniu krewetek młode służyłyby jako żywy pokarm(mój kolega tak róbi). Co o tym sadzisz??
Wątpie by skośnopręgie na krewety polowały. Zmniejszenie pielęgnic do 4 sztuk nie jest dobrym pomysłem, przynajmniej na początku. Ryby muszą mieć się z czego dobrać w pary, kupując 4 sztuki zwiększasz ryzyko, że trafisz na samych panów lub panie. Kup max ilość jaka wejdzie do Twojego baniaka czyli 6, po dobraniu się ryb w pary (w zależności od tego ile będziesz miał par) trzeba będzie interweniować i albo dominującą pare oddać albo zmniejszać ilość obsady albo nie robić nic - w zależności od temperamentu ryb.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2011, 05:38:49 wysłane przez mrs »
|
|
|
|
|
Bobek666
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 16, 2011, 07:58:14 » |
|
Wiec zrobię tak jak mówisz kupię 6 sztuki a po dobraniu sie w pary zostawię 1-2pary. Czyli krewetki będą pasować do tego zbiornika i nie ma potrzeby zakładania osobnego akwa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 16, 2011, 08:11:08 » |
|
Wiec zrobię tak jak mówisz kupię 6 sztuki a po dobraniu sie w pary zostawię 1-2pary. Czyli krewetki będą pasować do tego zbiornika i nie ma potrzeby zakładania osobnego akwa.
Krewety szkodzić na pewno nie będą a czy będą pasować? To zależy od właściciela baniaka i jego wizji zbiornika  To czy będzie trzeba zmniejszać ilość pielęgnic zależy tylko i wyłącznie od samych ryb, jeśli będą się dogadywać to po co? Kup, pielęgnuj, obserwuj 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 16, 2011, 09:51:38 » |
|
Czyli krewetki będą pasować do tego zbiornika i nie ma potrzeby zakładania osobnego akwa.
Myślę, że z dużymi pielęgnicami żadne krewetki nie dadzą sobie rady. U mnie ramirezy ganiają nawet amano-nie są w stanie ich zjeść, ale gonić lubią. RC są za to w stałej diecie. Większe pielęgnice spokojnie poradzą sobie i z amano. Możesz ewentualnie spróbować z jakimiś wielkoramiennymi, bo te akurat potrafią się bronić przed atakami większych ryb.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 16, 2011, 10:59:25 » |
|
[Myślę, że z dużymi pielęgnicami żadne krewetki nie dadzą sobie rady.
Większe ryby raczej nie interesują się taką drobnicą, wpuściłem kiedyś z ciekawości kilka RC do dorosłych, agresywnych żagli i krewety śmigały w zbiorniku a żagle nic sobie z nich nie robiły, za to zakochały się w neonach  Mniejsze pielęgnice i pielęgniczki mogą atakować krewetki choć i to nie jest regułą. Moim zdaniem do skośnopręgich można wpuścic kilka krewetek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bobek666
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 16, 2011, 11:55:13 » |
|
Ok dzięki za wszystkie porady. Najpierw kupię ryby a potem dokupię kilka krewetek i bd obserwował.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|