Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: chory welon  (Przeczytany 4900 razy)
seba1121
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 10, 2011, 11:31:58 »

witam mam taki problem przyjechałem z zagranicy  myślałem ze rybki dobrze się mają jak siostra opiekowała się nimi ale niestety parę odeszło na tamten świat i na  złotym welonie   są jakieś brązowe plamki temperatura wody 20-24 stopni z dnia na dzień są coraz większe te plamki co radźcie  zrobić  czy jakieś testy do wody mam kupować bo nie wiem akwarium 60 l woda odstała miesiąc zanim wpuściłem rybki z włączonym filtrem tetratec ex 600
to fotki

tomasz111
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 10, 2011, 18:03:15 »

Masz za małe akwarium na welony. Może to jest jedna z przyczyn padania rybek?
seba1121
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 10, 2011, 20:31:07 »

60 litrów to chyba sporo mam tylko 4 welony
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 10, 2011, 22:22:49 »

Nie wiem co to są te plamki, niestety.

Ale padają na 99% z przerybienia. Welon to ryba z rodziny karpiowatych o ogromnym metabolizmie. Najprawdopodobniej ryby zatruły się amoniakiem i padają (prościej: zatruły się wydzielinami z własnych odchodów).
Welony często padają z tego powodu, wiele osób trzyma je w zamałych zbiornikach (w mojej rodzinie też zamęczyli 4 welony, zanim się dowiedziałam, było już za późno).

Jak temu zapobiec?

1) Welony potrzebują bardzo wydajnej filtracji
i dużego akwarium (około 112 l na jedną rybę. Dlaczego ?Bo dorasta do wielkości pięści dorosłego człowieka, powaznie!). Zdrowe welony żyją bardzo długo, nawet 15 - 20 lat.

Póki co, musisz koniecznie obniżyć poziom azotanów. Proponuję tak:

Natychmiastowa podmiana wodny o 50%, potem 50 % co drugi dzień

Kup sobie testy na NO2 i NO3, najlepiej kropelkowe (Rataj miał dość tanie i dobre, nie wiem czy jeszcze produkują). Zmierz wartości. No2 powinno być zero No3 tutaj różnie - idealnie 15/20 ale niektórzy mają po 50 i też jest.

Na dłuższą metę: większe akwarium plus wydajny filtr (nie wiem czy będziesz mógł sobie na to pozwolić, ale pisze jak powinno być).

Nie popdam Ci lekarstwa na te plamki, bo nie jestem pewna co to jest, ale padanei ryb powinno ustać.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
seba1121
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 10, 2011, 22:47:17 »

no na wieksze akwa nie mam miejsca niestety to jakie rybki  mi proponujesz? mam w planach wlasnie  posadzic trawe żeby się rozrosła ładniej to wygląda niz te kamienie a testy jutro zakupie
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 11, 2011, 07:54:49 »

Proponował bym ci np: bojowniki 1+3 (jeden samiec i  3 samice) + 6 gupików (mnożą się na potęgę) i do tego stadko kirysków panda na dno ew otoski.
seba1121
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 11, 2011, 12:03:43 »

robilem test na NO2 ale nie jestem pewny co do koloru jaki to jest hehe Cheesy

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Lipiec 02, 2011, 21:30:51 »

Nie ważne jakiego jest koloru. NO2 powinno oscylować w okolicy zera 1,0 do 3,0 to zdecydowanie za dużo: jak widać, sprawdziło się to co pisałam o filtracji itp. To może być przyczyna padania z dużym, prawdopodobieństwem.
Staraj się pomieniać wodę plus do0dać wydajną filtrację. Napisz, jakie mnasz NO2 po podmianie wody? Koniecznie zbij  to w dół,. ryby powinny przestać padać.
Doraźnie możesz to osiągnąć podmianami, ale to tylko doraźny środek. Wydajna filtracja + oszczędne karmienie + rośliny (one raczej odpadają w przypadku neonów). Spróbuj puścić na taflę np. rzęsę wodną: chwast jakich mało, ale świetnie wychwytuje azot. Swoją drogą NO3 też możesz mieć b. wysokie.

Czy po podmianach ryby przestały padać?

ps. Pytania dotyczące obsady proszę umieszczać w wątku obsady.
ps2. czy masz grzałkę w akwarium? Mam nadzieje, że nie. 24C dla welonów to dość wysoka temperatura.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2011, 21:32:39 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
bart74
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Lipiec 11, 2011, 00:28:51 »

miałem to samo przy zbyt mocnym oświetleniu, wyglądało to tak jakby rybka się opaliła, zmieniłem świetlówkę na mniejszą i plamy zeszły

45l, danio,panda,neon, 26*C
kaskada 400l,2x11W,CO2,makro+micro
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: