maffdet
Nowy

|
 |
« : Maj 26, 2011, 07:47:10 » |
|
może coś doradzicie, od dwóch dni temp. powietrza w mieszkaniu oscyluje w granicach 25C, temp. wody w baniaku podgrzewana w ciągu dnia tylko przez świetlówki (0,6W/L) wzrosła do 30C. W akwarium mam m.in. rasborki heteromorpha i obawiam się że długo nie pociągną w takiej temperaturze. Jak zbijać latem temperaturę? Może macie jakieś sprawdzone sposoby? Z góry dzięki za wszelkie sugestie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chodys1910
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 26, 2011, 08:05:30 » |
|
słyszałem o wkładaniu butelek z zimną wodą. A ja poprostu odkrywam wieczka. w 450 temp mi spadła o 3-4 stopnie
|
|
|
|
|
|
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
|
|
|
Sirius
Zainteresowany

Akwarystyka i Bonsai
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 26, 2011, 08:20:20 » |
|
1. Do dwóch 1 litrowych (lub większych jeśli pojemność zbiornika na to pozwala) nalać wody z kranu. 2. Butelki włożyć do zamrażalnika. 3. Jak się woda zamarznie, butelki włożyć do akwarium i czekać aż się lód roztopi. 4. Postarzamy czynności z pkt 2 i 3.
Warto przygotować sobie kilka takich butelek, jeśli temperatura nie spadnie znacząco.
Jeśli masz pokrywę i jakiegoś majsterkowicza w domu, to niech Ci ten majsterkowicz wmontuje w pokrywę dwa wentylatorki, których używa się np do chłodzenia procesorów w komputerach. Na dłuższą metę to się sprawdza doskonale, bo latanie z butelkami jak dla mnie jest mało komfortowe.
|
|
|
|
|
|
Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 26, 2011, 10:18:43 » |
|
Jaką masz pokrywę? Bo jeśli oryginalną można coś podłożyć pod spód w miejscu na którym się opiera na akwarium tak aby był lekki prześwit między baniakiem a pokrywą dodatkowo zdjąć przykrywki do karmienia tak aby w pokrywie było więcej otworów wentylacyjnych. Jeśli robioną bądź otwieraną aluminiową to wystarczy ją lekko uchylić tak aby ciepło świetlówkowe mogło wydobyć się ze środka pokrywy. Ale najlepszą metodą jak już kolega napisał są wentylatorki.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2011, 10:25:05 wysłane przez baniakmaniak »
|
|
|
|
|
|
janek144
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 26, 2011, 11:26:20 » |
|
Witajcie ja na upały mam takie cudo mocuje się je na szybie. Moduł ma regulowany kąt nachylenia i nie jest zbyt głośny. Wg. producenta w akwarium 160l może zbić temperaturę od 2 do 4'C wymiary :29x15.2x6.5cm zasilanie 12V/3,8 Watt jak coś to mam pare sztuk na zbyciu do 160 i 240l produkcja niemiecka http://e-akwarium.eu/p2282,marine-klima-4-wentylator.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 26, 2011, 12:14:48 » |
|
Jaka cena tego sprzetu? Tak pytam z ciekawosci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
janek144
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 26, 2011, 12:21:46 » |
|
do 160l- 160 zł a do 240 - 190zł nie długo będę miał pojedynczy i podwójny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anubis-RE
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 26, 2011, 12:34:03 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 26, 2011, 12:53:23 » |
|
do 160l- 160 zł a do 240 - 190zł nie długo będę miał pojedynczy i podwójny
Dobry ale chyba tylko do otwartych zbiorników. Jadnak o wiele taniej można samemu zmajstrować podobne ustrojstwa zwłaszcza do pokryw. Alternatywa dla tych janka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anubis-RE
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 26, 2011, 13:41:37 » |
|
Nie jestem pewien czy to na tym forum, czy może na innym widziałem temat budowy czegoś podobnego z wentylatorów komputerowych i starego zasilacza komputerowego gdzie cena nie przekraczała konstruktora 60zł a było to estetyczne, znajdę temat to pozwolę sobie wkleić linka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mmb22
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 26, 2011, 16:34:46 » |
|
Przepraszam, ale ta cena przewyższa mocno wartość produktu  Koszt zrobienia własnej instalacji, której plusem jest to że dostosujemy ją do własnej pokrywy jest dużoooo niższy. W domu bankowo każdy znajdzie jakiś zasilacz, czy to od komputera, czy do telefonu itp itd. które pogonią wiatraczki ala komputer  Ja osobiście zrobiłem chłodzenie przepływowe na ogniwach peltiera plus sterowanie mikroprocesorem. Patent z butelką dla kogoś kto nie chce się bawić jest dobry, ale polecam także postawienie wentylatora i podniesienie pokrywy tak aby wywołać lekki ruch tafli wody.
|
|
|
|
|
|
Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 26, 2011, 23:55:04 » |
|
mmb22 możesz opisać swoją konstrukcję ? też ostatnio myślałem o czymś podobnym do chłodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maffdet
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 27, 2011, 07:33:16 » |
|
Serdeczne dzięki za rady popróbuję dziś z uchyleniem pokrywy, chociaż pomysł z budową wentylatorka też mi się podoba. Można by go podłączyć do timera, żeby załączał się równocześnie z oświetleniem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mmb22
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 27, 2011, 14:17:23 » |
|
mmb22 możesz opisać swoją konstrukcję ? też ostatnio myślałem o czymś podobnym do chłodzenia.
Schemat, mam nadzieje że nie namieszałem   Uploaded with ImageShack.us
|
|
|
|
|
|
Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 27, 2011, 14:59:48 » |
|
Pamiętajcie o jednej rzeczy: żadne urządzenia pasywne nie sprowadzą temperatury do temperatury niższej od tej w której się znajdują. Dlatego jeśli mamy w chacie latem 30 stopni to wiatraki nie pomogą, ani radiatory z procków montowane na rurki itd. Wiatraki jedyne co robią to zmniejszają grzanie ze strony świetlówek.
W 100 litrach wody o temperaturze 30 stopni po wrzuceniu 1 litra lodu o temperaturze -10 stopni temperatura spadnie zaledwie o 0,4 stopnia - zakładając, ze w tym czasie nie ma źródeł ponownego nagrzewania. Trzeba by na okrągło zmieniać butelki. Rok temu próbowałem tak chłodzic swoja 300tkę. - bez sukcesu. Ostatecznie skończyło się na codziennych niewielkich podmianach wody - i to dopiero pozwoliło uzyskać sensowne efekty. Na ten rok zabezpieczyłem się zamieniajac zamkniętą pokrywę na wiszączy (DIY) reflektor nad akwarium. Latem mam opcję zwiększenia wysokości, dzięki czemu grzanie mniejsze - lub wprowadzenia wiatrakowej cyrkulacji powietrza w celu wyeliminowania grzania. Jednak skutecznosć takich układów w zakniętej pokrywie jest juz znacznie mniejsza.
Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|