Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Problem z glonami nitkowymi oraz brakiem wzrostu roslin
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z glonami nitkowymi oraz brakiem wzrostu roslin  (Przeczytany 7434 razy)
rav80
Nowy
*

« : Maj 25, 2011, 20:56:52 »

Witam,
mam duży problem z glonami nitkowymi oraz z praktycznie zerowym wzrostem roślin. Najwięcej nitek ma mech jawajski, taiwan moss, peacock moss oraz mniej nitek na pozostałych roślinach.

Moje akwa to:
112l owal
Podłoże: żwir, ziemia ogrodowa, keramzyt, kulki gliniane, torf
Oświetlenie: 1x18W Philips Aquarelle 10000K, 1x18W Philips Master 865 6500K, 1x18W Osram Fluora, świecę 12h na dobę
Filtracja Aquael Unimax 150
Temp. 26 stopni
Podmiana wody 30litrów 2x na tydzień
Parametry wody:
pH 8
GH 10
KH 8
NO2 0,03mg/l
NO3 0 mg/l
testy Kropelkowe Tropical
Karmię 2x na dobę

Fauna:
10x Neon Innesa
4x danio czerwony
4x kirysek weloniasty
3x gupik
10x krewetka red chery

Flora:
Moczarka argentyńska 6szt
Rogatek 6szt
Wywłócznik 2szt
Ludwigia 2szt
Limnobium gąbczaste 5szt
Rotala green 1szt praktycznie nie rośnie zbrązowiała
bacopa 2szt
Wgłębka
Hygrophila Corymbosa 'Thailand' - Nadwódka Tajlandzka 1szt
Kabomba wodna 2 szt
Hygrophila corymbosa 'Aroma 1szt
Sagittaria Platyphylla - Strzałka Szerokolistna 3szt

Oprócz rogatka i moczarki rośliny praktycznie stoją w miejscu. Niczym nie nawożę

Proszę Was o radę i pomoc jak pozbyć się tych glonów i spowodować wzrost roślin
Z góry bardzo dziękuję
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Maj 25, 2011, 21:05:38 »

Czy Twoje akwarium jest calkiem na ziemi?Jak długo stoi?
Ja miałam Low Tech przez półtorej roku i powiem, że po ponad rocznym wzroście roślin nastąpił gwałtowny spadek formy i zastój.

Jeśłi niczym nie nawozisz, problemem może być brak potasu: często brakuje go w akwariach na ziemi, możesz spróbować lekko dozować albo produktami gotowymi albo solami. Jak na mój gust masz za niskie NO3 więc może mógłbyś lekko ponawozić KNO3?

Czy Twoje rośliny są już porządnie rozrośnięte, widać jakieś ubytki w liściach?

Póki co nitki usuwaj ręcznie, ja miałam tylko raz, na szczęście dość szybko zniknęły. Mam nadzieję, że w czymś pomogłam.

Ja teraz borykam się z plagą sinic, masakra.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 25, 2011, 21:08:21 »

kiedy zalane akwarium ?

masz ziemie jako podłoże - chcesz prowadzić Low-tech'a ?

no3 na zerowym poziomie to niedobrze , może trzeba zacząc nawozić, wtedy o co2 by trzeba pomyśleć , ale to już High-tech, więc sam zdecyduj najpierw

rav80
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 25, 2011, 21:24:20 »

dzięki za szybka odpowiedź  Smiley Smiley Smiley
Do Atria_C:
1. akwa zalane 2 miesiące temu. Nie jest całkiem na ziemi, na dnie ziemia wymieszana z piaskiem, keramzytem, kulkami gliniastymi i torfem kwaśnym. wszystko to przykryte żwirem około 8cm
2. Też myślę, że NO3 jest nie takie jak powinno. Jakie proponujesz nawozy? chodzi mi o konkretne nazwy bo nie znam się kompletnie jeszcze na nawozach.
3. rośliny rozrastają się średnio, na moje oko zbyt wolno za to glony maja się świetnie. niektóre rośliny żółkną i tracą liście

Do tomes:
Akwa zalane 2 miesiące temu. chciałbym Low-techa ale ze wspomaganiem techniki o ile mogę się tak wyrazić. A może bimbrownia?

czy ilość i czas oświetlenia mam ok?
jak często mam robić podmiany wody. podmieniam na kranowa odstaną

tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Maj 25, 2011, 21:56:06 »

rośliny rozrastają się średnio, na moje oko zbyt wolno za to glony maja się świetnie. niektóre rośliny żółkną i tracą liście

zła kondycja roślin to jedna z przyczyn zakwitu glonów, związki jaki rozkładające rośliny uwalniają do wody są świetną pożywka dla glonów

czy ilość i czas oświetlenia mam ok?
jak często mam robić podmiany wody. podmieniam na kranowa odstaną

ilość światła dobra pod warunkiem że masa roślinna odpowiednia (może daj fotke akwarium)
roslinom wystarczy 9-10 godzin oświetlenia

podmiany w czasie walki z glonami   30litrów 2x na tydzień może być

no i nawozy :

najtaniej to kupić na aukcji KNO3, K2SO4, KH2PO4, MgSo4 - czyli macro, i jakieś micro ja stosuje intermag
http://allegro.pl/zestaw-do-estimative-index-ei-z-plynnym-mikro-i1634180733.html
nie sugeruj sie ze to zestaw do EI (rozrobić sole można dowonie) no i nie ma w tym linku K2So4, osobno bys musiał dokupić

lub jakieś firmowe nawozy np. lini PG ale jest drożej i w czasie walki z glonami nie ma możliwości korygowania ilości podawanych składników

« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2011, 22:00:27 wysłane przez tomes » Zapisane

rav80
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 25, 2011, 22:16:35 »

Dzięki wielkie za info. Zastosuję się do Twoich porad. Fotkę wstawię
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #6 : Maj 26, 2011, 07:29:47 »

NO3 0 mg/l
Nie ma azotu. Jeśli nie nawozisz to brakuje wszystkiego - i makro i mikro. Jeśli nie podajesz węgla w żadnej formie to brakuje także i jego jako budulca.

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
kankanik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Maj 26, 2011, 07:52:06 »

Ja nic nowego nie wniose, ale jeżeli masz EC, to warto parę dni przedakwować, efekty są imponujące. Jak przyniosłem mech akwarium całe zarosło nitkami nawet o długości 15 cm. Akurat miałem EC i po 4 danich było widać efetky, a po 8 już po nitkach.
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #8 : Maj 26, 2011, 08:16:07 »

Ja nic nowego nie wniose, ale jeżeli masz EC, to warto parę dni przedakwować, efekty są imponujące
Na nic tu EC jeśli rośliny głodują i przegrywają konkurencję pokarmową z glonami.

rav80
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Maj 26, 2011, 11:35:09 »

Ja nic nowego nie wniose, ale jeżeli masz EC, to warto parę dni przedakwować, efekty są imponujące
Na nic tu EC jeśli rośliny głodują i przegrywają konkurencję pokarmową z glonami.

w takim razie co proponujesz na brak azotu?
kankanik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Maj 26, 2011, 14:09:19 »

EC może podać zapobiegawczo żeby zatrzymać dalszy rozwój. A napisałem że nic nie wniosę więcej bo już inni już powiedzieli że mu brakuje azotu. Więc nie będę pisał 10 razsy tego samego. A co do azotu to idź do sklepu kupa saletre potasową to jest KNO3. Czyli azot.
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #11 : Maj 27, 2011, 07:42:46 »

w takim razie co proponujesz na brak azotu?
Nawozy. Albo gotowe makro ze sklepu, albo osobo azot (KNO3), osobno potas (K2SO4), osobno fosfor(KH2PO4), do kupienia na allegro.

W przypadku gotowego nawozu, jeśli już kupisz, to zacznij podawać 1/2 dawki zalecanej przez producenta i obserwuj rośliny. Nie wykluczone, że w zbiorniku kumuluje ci się właśnie fosfor, bo brak azotu blokuje jego pobieranie. A glonom to pasuje.

rav80
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Maj 29, 2011, 18:17:08 »

no i nawozy :
najtaniej to kupić na aukcji KNO3, K2SO4, KH2PO4, MgSo4 - czyli macro, i jakieś micro ja stosuje intermag
http://allegro.pl/zestaw-do-estimative-index-ei-z-plynnym-mikro-i1634180733.html
nie sugeruj sie ze to zestaw do EI (rozrobić sole można dowonie) no i nie ma w tym linku K2So4, osobno bys musiał dokupić

Prawdopodobnie jutro dostanę powyższy zestaw oprócz K2SO4. Czy musze koniecznie stosować się do instrukcji EI czy macie jakieś sprawdzone dawki i częstotliwości podawania.

Cytat z artykułu o EI:
"W oryginalnym eksperymencie EI użyto K2SO4, jako dodatkowego źródła potasu, jednak po czasie okazało się, że ilość potasu zawarta w KNO3 jest wystarczająca by pokryć potrzeby roślin i K2SO4 zostało usunięte, aby uprościć nawożenie"
W takim razie czy konieczne jest K2SO4?
No i czy Co2 jest niezbędne?

Pozdrawiam
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Maj 29, 2011, 20:42:43 »

Jeśli chcesz stosować metodę EI, to raczej bez podawania CO2 się nie obędzie.

Jeśli nie będzie Co2 to początkowo podnieś NO3-10mg/l , K- 15mg/l (nie masz K2SO4) , PO4 - 0,8 mg/l , Mg- 6mg/l  a micro aby Fe było 0,2-0,3 mg/l
potem obserwując rośliny można zwiększać dawki (choć bez CO2 może nie byc takiej potrzeby)

może jednak pokuś się o bimbrownię

tu masz kalkulator do obliczania stężęń, najlepiej wszystkie sole rozrób osobno.

http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem.php
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2011, 20:45:38 wysłane przez tomes » Zapisane

rav80
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Maj 29, 2011, 21:18:44 »

Będę musiał dokupić K2SO4
Ok, ilości odmierzone. A jak często podawać te ilości?
Aha, jak dozować te micro aby Fe było na poziomie podanym przez Ciebie? W kalkulatorze trzeba podać ilość Fe a w micro w zestawie nie wiem jaka jest jego zawartość

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: