Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « PROSZĘ POMÓŻCIE ZROZUMIEC TESTY KH
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: PROSZĘ POMÓŻCIE ZROZUMIEC TESTY KH  (Przeczytany 3280 razy)
straszny1982
Nowy
*

« : Maj 19, 2011, 21:28:25 »

mam dośc wymagające rośliny i chciałem stworzyc im dobre warunki do rozwoju. Dla Syngonanthus sp. 'Belem' (Tonina) takie warunki to między innymi KH 3-4.
 mam testy NUTRAFIN (HAGEN) KH/GH. podmieniając wodę RO 100% w końcu doszedłem do jak mi się wydawało wymaganej twardości 4kh.
 jednak rośliny prawie całkowicie przestały rosnąc a tym, które rosły liście się poskręcały, skarłowaciały a nawet całe rośliny przy silnym świetle zaczęły się płożyć a mimo to nie wybarwiały się.
zaniedbałem przy tych podmianach też potas i pewnie magnez, ale do rzeczy
Zauważyłem dopiero po jakimś czasie że na teście jest taki opis
Muliiply the number of drops used by 10 to determine CARBONATE HARDNESS (przy gh x 20)
więc 4x10 to 40 mg/l CaCo3
wyżej jest przelicznik który przeoczyłem
multiply GH or KH (mg/l CaCo3) by
x 0,056=dH* or gH*
x 0,07=Clark H*
x 0,1=fH*
x 1= hardness*
x 0.02=mEq/l
aby uzyskać skalę w stopniach niemieckich bo w tej skali jak myślę dKH powinno się badać mnożę:
40 x 0,056= 2,24 co mogło tłumaczyć problemy
podniosłem kh do 7 kropli co po przeliczeniu daje 7x10=70 mg/l CaCo3 i dalej 70x0,056=3,92 dKH*
rośliny zaczeły rosną, podniosły się, ale daję też więcej potasu i magnezu dodam żę Ca według testu wynosi ok 35-40.
Aby sobie ułatwic kupiłem test SERA KH w stopniach dKH i o dziwo wskazuje dKH właśnie 7 no może 8 O CO TU CHODZI? JAKIEJ SKALI UŻYWAC BO ZGŁUPIAŁEM
przy okazji mieżyłem po4 testem hagen i pokazywał niędzy 0,2 a 0,5, w tym samym czasie test JBL wskazał 1,2- niezła różnica co. używając hagena do NO3 z wynikiem ok 10 może trochę tłumaczyć problemy z wybarwianiem. teraz hagen pokazuje NO3-0 i zaczęły się wybarwiać- wciąż babluja.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 26, 2011, 13:25:53 »

Testy akwariowe na PO4 generalnie wszystkie są niedokładne, każden jeden powinieneś wyskalować sobie z jakimś poważniejszym urządzeniem. Ja bym go używał jedynie do sprawdzania ewentualnych kierunków zmian stężenia PO4 a nie do określania dokładnych wartości.

Z tego co wyczytałem na jakiś anglojęzycznych forach to dobrze liczysz to KH.
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2011, 13:31:28 wysłane przez ducze » Zapisane

8888
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 30, 2011, 16:36:02 »

Mam takie małe pytanie dotyczące testowania wody. Nie wiedziałem, gdzie napisać, a nie chciałem niepotrzebnie zakładać nowego tematu.
Chciałbym zapytać odnośnie pomiarów kH i gH, czy jeśli dodajemy odczynnik (w moim przypadku Tropical) do testowanej wody, to jeśli w przypadku pierwszej i drugiej kropli woda pozostaje niezabarwiona, a pożądaną barwę uzyskuje się dopiero przy trzeciej kropli to pomiar wynosi 0, czy 3 stopnie?
Myślę, że pytanie mniej więcej zrozumiale sformułowane, liczę na odpowiedzi.
Pozdrawiam.
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 01, 2011, 16:37:40 »

Tak to czasami bywa, ze rozwodniony kolor jest mało widoczny. Zrób test używając połowy zalecanej wody - każda kropla będzie oznaczać 2 stopnie - może już po 1 kropli zauważysz barwę. A no i testy koniecznie na białej kartce wykonuj - wtedy zabarwienia, nawet delikatnego - nie przeoczysz.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: