straszny1982
Nowy

|
 |
« : Maj 19, 2011, 21:28:25 » |
|
mam dośc wymagające rośliny i chciałem stworzyc im dobre warunki do rozwoju. Dla Syngonanthus sp. 'Belem' (Tonina) takie warunki to między innymi KH 3-4. mam testy NUTRAFIN (HAGEN) KH/GH. podmieniając wodę RO 100% w końcu doszedłem do jak mi się wydawało wymaganej twardości 4kh. jednak rośliny prawie całkowicie przestały rosnąc a tym, które rosły liście się poskręcały, skarłowaciały a nawet całe rośliny przy silnym świetle zaczęły się płożyć a mimo to nie wybarwiały się. zaniedbałem przy tych podmianach też potas i pewnie magnez, ale do rzeczy Zauważyłem dopiero po jakimś czasie że na teście jest taki opis Muliiply the number of drops used by 10 to determine CARBONATE HARDNESS (przy gh x 20) więc 4x10 to 40 mg/l CaCo3 wyżej jest przelicznik który przeoczyłem multiply GH or KH (mg/l CaCo3) by x 0,056=dH* or gH* x 0,07=Clark H* x 0,1=fH* x 1= hardness* x 0.02=mEq/l aby uzyskać skalę w stopniach niemieckich bo w tej skali jak myślę dKH powinno się badać mnożę: 40 x 0,056= 2,24 co mogło tłumaczyć problemy podniosłem kh do 7 kropli co po przeliczeniu daje 7x10=70 mg/l CaCo3 i dalej 70x0,056=3,92 dKH* rośliny zaczeły rosną, podniosły się, ale daję też więcej potasu i magnezu dodam żę Ca według testu wynosi ok 35-40. Aby sobie ułatwic kupiłem test SERA KH w stopniach dKH i o dziwo wskazuje dKH właśnie 7 no może 8 O CO TU CHODZI? JAKIEJ SKALI UŻYWAC BO ZGŁUPIAŁEM przy okazji mieżyłem po4 testem hagen i pokazywał niędzy 0,2 a 0,5, w tym samym czasie test JBL wskazał 1,2- niezła różnica co. używając hagena do NO3 z wynikiem ok 10 może trochę tłumaczyć problemy z wybarwianiem. teraz hagen pokazuje NO3-0 i zaczęły się wybarwiać- wciąż babluja.
|