Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Zdechły rybki.prosze o pomoc.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zdechły rybki.prosze o pomoc.  (Przeczytany 5128 razy)
jagoda-s-22
Nowy
*

« : Maj 18, 2011, 16:50:47 »

kto mi pomoże !!!!!mam doła założyłam akwarium i po tyg zdechły mi już 5 rybek!!!!!!!!co się dzieje?Huh
PYSZCZAK_2010
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Maj 18, 2011, 17:41:43 »

WITAM,napisz jakie akwarium (litry),jakie ryby ,kiedy założyłaś,temp.itd,pozdrawiam

240l Malawi
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 18, 2011, 18:49:03 »

Witam,
 następnym razem niech woda odstoi sobie wcześniej ze 3-4 tygodnie z włączonym filtrem a dopiero potem kup rybki i wpuść
(oczywiście temperaturę dostosuj do wymagań gatunków, które będą tam pływać) po tych zabiegach przyjrzyj się dobrze wpuszczonym lokatorom czy nie maja jakichś skaz uszkodzeń lub innych oznak choroby. Dostosuj pokarm do danych gatunków, nie zawsze wszystkie rybki jedzą to samo choć większość można karmić podobnie.

W razie zaobserwowania iż rybka ociera się o przedmioty lub nie pływa, siedzi na dnie (lub inne niepokojące objawy) pisz na forum w zakładce choroby, podając wszystkie dane bo w przeciwnym wypadku nikt tobie nawet nie odpisze a najlepiej zrób zdjęcia nawet martwej rybki w akwarium tak jak znalazłaś.

Pozdrawiam i powodzenia następnym razem (nie ma się co zrażać tylko więcej czytaćGood !

Spicy99
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 18, 2011, 19:07:38 »

Zgadza się. Najpierw czytać potem działać Wink

Było m.in.  ~60l
Jest - 128l - ogólne

''Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
[img]http://img221.imageshack.us/img221/
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Maj 24, 2011, 21:47:25 »

Jagodo, skoro zdechły i nadal zdychają to pewnie jak wyżej: akwarium jest niedojrzałe i zatruły się amoniakiem.
Już teraz nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem: często podmieniaj wodę (nawet 50% co dwa dni), czy masz jakieś rośliny ?JEśli nie, wrzuć cokolwiek, choćby rzęsę wodną na taflę i nasadź jak najwięcej szybko rosnących (np. rogatek), obserwuj ryby. Filtr ma chodzić 24h na dobę. Tak jak powyżej proszę o więcej informacji.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #5 : Maj 25, 2011, 11:47:32 »

kto mi pomoże !!!!!mam doła założyłam akwarium i po tyg zdechły mi już 5 rybek!!!!!!!!co się dzieje?Huh

Jest to bardzo częste zjawisko - wielu akwarystów doświadczyło czegoś takiego. Istnieje jedna główna przyczyna i prosta metoda na niedopuszczanie do takich masowych śnięć ryb.
Przyczyną jest zupełny brak wiedzy akwarysty. Wydawałoby się oczywiste, ale jak widać nie jest więc wytłumaczę podstawowy plan zakładania akwarium:
1. zdobycie wiedzy (książka, inny doświadczony akwarysta, ostatecznie internet)
2. założenie zbiornika.
3. cieszenie się z hobby

Niestety w większości przypadków 'akwarysta' wykonuje tylko punkt 2. Pominięcie punktu pierwszego uniemożliwia przejście do punktu trzeciego.

Jeśli wciąż nie jest oczywiste lekarstwo na problem to napiszę: ZDOBĄDŹ POTRZEBNĄ WIEDZĘ

Pozdrawiam, R.
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 25, 2011, 11:55:44 »

Sugeruję zamknąć ten temat lub przenieść do działu kosz !!!

zainteresowana osoba jagoda-s-22 nie bierze ju udziału w konwersacji więc moim zdaniem do usunięcia.  Wściekły

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 26, 2011, 20:48:45 »

zainteresowana osoba jagoda-s-22 nie bierze ju udziału w konwersacji więc moim zdaniem do usunięcia.  Wściekły

Widzę, że masz zapędy na stołek moderatora. Smiley
Nie tędy droga.

Przepraszam za OT

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 27, 2011, 19:28:15 »

Widzę, że masz zapędy na stołek moderatora. Smiley
Nie tędy droga.

Przepraszam za OT

emperor, też cię lubie Wink. Na moda nie mam czasu Cheesy

maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Maj 27, 2011, 21:18:37 »

Lepiej założyc dział "SADYŚCI" i tam przenosic takie tematy.

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 30, 2011, 10:47:33 »

Temat chyba do niczego nie prowadzi. Zamykam

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: