Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 3 4 [5]
  Drukuj  
Autor Wątek: DjLazy - [45l] - roslinne  (Przeczytany 14752 razy)
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #60 : Wrzesień 07, 2011, 10:56:14 »

Daj nowe fotki Wink

djlazy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #61 : Wrzesień 09, 2011, 17:38:01 »

będą jutro wieczorem Wink

Roślinne 112l (aktualizacja 21.02.2012)
djlazy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #62 : Wrzesień 17, 2011, 23:21:45 »

Przepraszam, że tak długo musieliście czekać na aktualizację, ale miałem kilka problemów. Jeden z nich to problem z glonem w akwa. Wygląd obecny jest najlepszym przykładem jej walki. Musiałem wszystkie rośliny przyciąć przy samej ziemi ;/ Niestety kuracja dwutlenkiem węgla nic nie pomogła na te wredne krasnorosty. Ani tego wytępić, ani mechanicznie oczyścić! Nie miałem na to sił już i roślinki musiałem przyciąć.

Za to kupiłem trzy młode kosiareczki. Smiley

Aktualny (brzydki) wygląd akwarium Sad 17.09.2011

I fotki roślin.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2011, 23:23:57 wysłane przez djlazy » Zapisane

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #63 : Wrzesień 18, 2011, 01:45:51 »

jeśli już nic innego nie pomoże, to wytępisz krasnorosty węglem w płynie. Podwojenie, lub potrojenie zalecanych przez producenta dawek rozpuszcza te glony. Niestety, czego nauczyłem się na własnym doświadczeniu, nadmiar węgla w płynie rozpuszcza również niekóre rośliny-valissnerię, hemianthusa.

EDIT:
właśnie połapałem się, że udzielałem już tej rady  Embarrassed

Lałeś węgiel?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2011, 01:48:54 wysłane przez vento » Zapisane

djlazy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #64 : Wrzesień 18, 2011, 08:47:34 »

No, już o tym mówiłeś.

Nie lałem, bo czekam na przywiezienie go przez mojego akwarystę z miasta... I chyba będę musiał przez Allegro się w to zaopatrzyć. Drogie takie coś możne być? Jak długo taka kuracja może trwać?

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #65 : Wrzesień 19, 2011, 09:36:03 »

Za to kupiłem trzy młode kosiareczki. Smiley

Gratuluję zakupu, hehehe Cheesy, najpierw zjedzą mchy jak podrosną a potem dopiero wezmą się za glony Cheesy

Już to przerabiałem, Gosiek też choć z początku mi nie uwierzyła Cheesy

djlazy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #66 : Wrzesień 19, 2011, 09:42:45 »

Kosiarki kosiarkami, właśnie myślę, że to są fałszywki ;/ a nie kosiarki wrr...

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #67 : Wrzesień 19, 2011, 09:47:00 »

Daj foto  Tongue to zobaczymy.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #68 : Wrzesień 19, 2011, 09:58:29 »

Nie lałem, bo czekam na przywiezienie go przez mojego akwarystę z miasta... I chyba będę musiał przez Allegro się w to zaopatrzyć. Drogie takie coś możne być? Jak długo taka kuracja może trwać?

Są dwa dostępne rodzaje węgla w płynie: Easy Carbo (Easy Life'u) i Carbo (Aqua Art'u). Ten pierwszy jest na rynku dużo dłużej, przez co zdobył większą popularność u akwarystów, jednak czytałem na jakimś forum dyskusję, z której wynika, że skład i działanie obu środków są identyczne. Aqua Art'u ma ten wielki plus, że jest dużo tańszy. Za EC trzeba zapłacić ponad 30zł, zaś za Carbo 24zł. Tu masz link:
http://allegro.pl/wegiel-w-plynie-planta-gainer-carbo-aqua-art-500ml-i1816066352.html

U siebie leję teraz węgiel Aqua Atr'owski, nie na glony ale jako wspomagacz dla rozrostu roślin. Też nie widzę żadnych różnic między nim a EC, które stosowałem wcześniej.
Poleciłem ten środek znajomemu, który w 100L miał od krasnorostów dosłownie "pluszowe" korzenie, kamienie i nawet trawnik z krasnali mu się zrobił Wink Po dwóch tygodniach lania trzy krotnej dawki, nie ma śladu po glonach, a rośliny wystrzeliły jak szalone.
Butelka 500ml powinna starczyć na Twój zbiornik na dwu/trzy tygodniową kurację przy zwiększonych dawkach i później jeszcze na długi czas stosowania zgodnie z zaleceniami producenta.

djlazy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #69 : Wrzesień 19, 2011, 10:15:31 »

Oto moja kosiarka hehe

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #70 : Wrzesień 19, 2011, 10:22:58 »

Cechy pozwalajace odróżnić prawdziwą kosiarkę od tej fałszywej to :

Dwa wąsy ( a nie cztery lub ich brak ) - widoczne także u bardzo młodych ryb
    Pasek dochodzi do konca płetwy ogonowej, ale tylko cienkim paskiem
    Boczny pas - jest tylko jeden, górna krawędz kończy się zygzakiem - widoczne także u bardzo młodych ryb. Możliwe jest ciemniejsze ubarwienie grzbietu w okolicy płetwy grzbietowej, ale uwidacznia się to u starszych osobników. Jeśli ryba ma dwa paski prawie tego samego koloru blisko siebe , mamy do czynienia najprawdopodobniej z Crossocheilus oblongus, która jednak od kosiarki jest bardziej pękata.
    Grzbiet - widoczne łuski a nie gładka skóra
    Płetwa grzbietowa - przezroczysta. Możliwe jest jednak słabe ubarwienie mniej więcej do dwóch trzecich długości płetwy licząc od jej nasady, jeśli poprzednie cechy są spełnione też jest to kosiarka. Jeśli czubek płetwy jest biały a nie przezroczysty jest to Epalzeorhynhos kalopterus

Jako iż to nie moje foto to masz linka do foty :

http://holendry.republika.pl/img/kosiarka_1.jpg

Mam nadzieję, ze pomogłem Tongue
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2011, 10:25:10 wysłane przez Anubis-RE » Zapisane

djlazy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #71 : Wrzesień 19, 2011, 10:27:39 »

U siebie leję teraz węgiel Aqua Atr'owski, nie na glony ale jako wspomagacz dla rozrostu roślin.

Czyli mam rozumieć, że nie stosujesz dawkowania CO2 poprzez bimbrownie? I jedynym sposobem podawania CO2 u Ciebie to jest to dozowanie?

Cechy pozwalajace odróżnić prawdziwą kosiarkę od tej fałszywej to :

Dwa wąsy ( a nie cztery lub ich brak ) - widoczne także u bardzo młodych ryb
    Pasek dochodzi do konca płetwy ogonowej, ale tylko cienkim paskiem
    Boczny pas - jest tylko jeden, górna krawędz kończy się zygzakiem - widoczne także u bardzo młodych ryb. Możliwe jest ciemniejsze ubarwienie grzbietu w okolicy płetwy grzbietowej, ale uwidacznia się to u starszych osobników. Jeśli ryba ma dwa paski prawie tego samego koloru blisko siebe , mamy do czynienia najprawdopodobniej z Crossocheilus oblongus, która jednak od kosiarki jest bardziej pękata.
    Grzbiet - widoczne łuski a nie gładka skóra
    Płetwa grzbietowa - przezroczysta. Możliwe jest jednak słabe ubarwienie mniej więcej do dwóch trzecich długości płetwy licząc od jej nasady, jeśli poprzednie cechy są spełnione też jest to kosiarka. Jeśli czubek płetwy jest biały a nie przezroczysty jest to Epalzeorhynhos kalopterus

Jako iż to nie moje foto to masz linka do foty :

http://holendry.republika.pl/img/kosiarka_1.jpg

Mam nadzieję, ze pomogłem Tongue

Pomogłeś pomogłeś, i tylko upewniłeś mnie, że to kosiarka nie jest. Bo ma dwa paski, czarny pasek nie dochodzi do końca płetwy ogonowej natomiast kończy się przy początku. Jednak ma dwa wąsy. I jednak coś na liściach zeruje.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #72 : Wrzesień 19, 2011, 10:32:53 »

podaję co2 z butli wysokociśnieniowej a węgiel leję dodatkowo.
Tak "kosiarka" wygląda trochę jak ryba sprzedawana w akwarystycznych pod nazwą "glonojad syjamski"

Strony: 1 ... 3 4 [5]
  Drukuj  

Skocz do: