greku
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 14, 2011, 17:53:56 » |
|
pochwal sie lepiej nowym nabytkiem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
djlazy
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 14, 2011, 20:11:52 » |
|
No nowy nabytek to 9 sztuk Krewetek Red Cherry  A Świderek, mimo ze jest sam, to też się bd rozmnażał??  Za to słyszałem, że jest on godny polecenia w walce z glonami. Myślałem, że jeden nie zaszkodzi - no ale cóż. Skoro tak mówisz to go będę musiał zlikwidować. Nie chce mieć plagi ślimaków ;] A Greku... Kiedy bd miał trawkę na wydanie? 
|
|
|
|
|
|
Roślinne 112l (aktualizacja 21.02.2012)
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 14, 2011, 20:39:28 » |
|
Świderek się rozmnoży i to szybciej niż myślisz..jeśli jest już dojrzały to pewnie jak tylko się wprowadził to zdążył wypuścić jakiegoś malucha. Co do pomocy z glonami...niestety nie zauważysz jej nawet przy 50ciu świderkach ..a już przy jednym..w życiu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
djlazy
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 14, 2011, 20:51:32 » |
|
To co radzisz do pomocy z glonami? Nie mam ich na razie zbyt wiele, ale to tak profilaktycznie.?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 14, 2011, 22:39:34 » |
|
tak naprawdę jak zaczyna się w zbiorniku coś dziać (czyli chyba niewłaściwe proporcje pierwiastków/substancji odżywczych) to na glony nic nie pomoże za bardzo... a na ich normalną ilość pomagają mieszkańcy akwa . Otoski i Krewetki to świetny wybór pod kontem niektórych glonów. Więc one będą pomagać. Dodatkowo nie przekarmianie rybek i stosowanie nawozów "z głową"...lub wcale - ale o nawożeniu prawidłowym za mało wiem...a raczej nic więc tu Ci pomogą inni jak zechcesz je wprowadzić. Dopóki nie masz problemu z glonami to się nie martw na zapas...a jakby coś to będziesz musiał pytać pod kontem konkretnych glonów. Przy startującym zbiorniku będziesz miał głównie okrzemki ..a na nie Otoski są świetne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
djlazy
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 14, 2011, 22:43:26 » |
|
No Ok. A Kiryski?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 14, 2011, 22:58:53 » |
|
Miałam kilka odmian kirysków ...i nadal mam 3 (pandy, Albinosy i Czarne), ale jakoś nie zauważyłam by szczególnie interesowały się glonami. Natomiast są idealne w utrzymaniu dna w czystości..wciąż rozgarniają piasek, rozdrabniają zanieczyszczenia, i machając nieustannie swoimi ogonkami podczas żerowania sprawiają że zabrudzenia na bieżąco są przeganiane do filtra. ....Tylko że Twoje akwarium trochę za małe na stadko kirysków... tylko na upartego można by było Pandy tam wpuścić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
djlazy
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 14, 2011, 23:00:54 » |
|
No wlaśnie i w tym problem. Nie chce męczyć też rybek - więc zostają tylko otoski i krewecie  Mam zamiar jeszcze dokupic Krewetke Filtrującą - 1szt.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
djlazy
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 25, 2011, 20:24:56 » |
|
Właśnie zrobiłem aktualizację mojego zbiorniczka  Dodatkowo mam pytania: 1. Czy to normalne, że krewetki filtrujące biorą podłoże w te swoje "parasolki", żują i wypluwają? 2. Jak często krewetki czerwone zrzucają pancerzyk? 3.Po jakim czasie krewetki czerwone wybarwiają się na czerwono? Bo mam parę sztuk które są przeźroczyste.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 26, 2011, 12:35:49 » |
|
3.Po jakim czasie krewetki czerwone wybarwiają się na czerwono? Bo mam parę sztuk które są przeźroczyste.
masz na mysli neocardinie heteropode ? już od wyklucia są czerwone z czasem gdy dojrzewają płciowo kolor się intensyfikuje, bardziej u samiczek ( im starsza tym bardziej kolor moze byc nasycony), samczyki zazwyczaj są w czerwony wzorek na przezroczystym tle. Wyjątek to wyselekcjonowana odmiana sakura u których nawet samczyki są całe czerwone. Natomiast jesli krewetka wykluła sie przeźroczysta to najczęsciej taka juz zostaje do śmierci, mogą się też pojawić osobniki zielonkawobrązowe i brązowe a także szare itp wszystko to odmiany barwne tyle ze glonom niewiele potrzeba a co2 da im dobry bodziec do rozrostu. Baniak musi dojrzec i roslinom nic przez ten czas nie bedzie.
co oczywiscie na poczatku nigdy nie jest mozliwe
bzdura  CO2 daje sie od samego początku, jeśli substrat jest jałowy ( żwir bez dodatków) to nawet nawozić micro i macro trzeba od poczatku, dzieki temu własnie pomija się etap glonów w akwarium. Sam testowałem u siebie nie raz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
greku
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 26, 2011, 17:38:16 » |
|
no widzisz, a ja mam doswiadczenia zupelnie odwrotne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
djlazy
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 28, 2011, 16:46:37 » |
|
No w kwestii glonów, powiem szczeze ze uciążliwe nie są - akurat te w moim baniaku. Wszyscy w kółko mi mówili, ze nowe akwaria bd strasznie glonami zachodzić. Jedyne co zauważyłem to mała ilość nitek na niektórych liściach, no i mały zielony osad na szybie. No i średnia ilość okrzemków - ale z nimi to krewetki sobie radzą świetnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
djlazy
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 02, 2011, 20:46:42 » |
|
Witam wszystkich tu zgromadzonych i proszę o pomoc.  Właśnie zakupiłem 15 sztuk Kardynałka chińskiego do akwarium 45l (roślinne) I mam pytanie w związku z ich karmieniem. Jakim pokarmem je najlepiej karmic? I jaki polecacie? Czy potrzebny dla nich będzie też pokarm "na barwienie" jak u neonków? Co o nich powinienem wiedzieć by nie zachorowały? Wiem, że to są rybki zimnolubne - ale też nieźle sobie radzą w wyższych temp. Ja mam w baniaczku temperature 26st. C
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 02, 2011, 22:58:58 » |
|
wystarczą zwykłe pokruszone płatki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
djlazy
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 03, 2011, 08:25:42 » |
|
Dziękuję za odpowiedź Pethro.
a teraz pytanie co do roślin.
Wgłębka zaczyna mi marnieć, tak samo jak liść dębu. Wgłębka robi się brązowawa i zaczyna tak jakby gnić na czubkach, natomiast nowe odrosty liścia dembu zaczynają robić się czerwone, a potem też gniją. Czym to moze byc spowodowane? Może brakiem jakich nawozów?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|