Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  
Autor Wątek: DjLazy - [45l] - roslinne  (Przeczytany 14738 razy)
djlazy
Zainteresowany
**

« : Maj 08, 2011, 20:58:56 »

Witam. Wczoraj założyłem w końcu moje pierwsze akwarium które szykowałem już od miesiąca. Zbierałem wszelkie potrzebne rzeczy i mam! Nareszcie się doczekałem.
Umieszczę tutaj fotkę z początkiem zalania baniaka i informacje na jego temat.

Akwarium założone dnia: 7.05.2011
Opis:

Wymiary - 48x34x28
Litraż - 45l
Oświetlenie: 2 x Philips Tornado T3 15W 6500K  [~0,7W/L] + wyłącznik czasowy. Naświetlanie 6h dziennie.
Pokrywa - Konstrukcja DIY z paneli podłogowych
Filtracja: Filtr Kaskadowy Dolphin H-100 (Wydajność 230l/h)
Podłoże: JBL Aquabasis PLUS 1,25l
             JBL MANADO 5l
Ogrzewanie: Grzałka 30W + termoregulator RT2 [W planach grzałka z termostatem]
Temperatura: ~25-26 st. C.
Nawożenie: Bimbrownia CO2 + kostka lipowa, Estimative Index Micro i Macro

Flora:
Trichocoronis rivularis "Liść dębu"
Bacopa monnieri
Anubias minima "Bonsaie"
Hydrocotyle leucocephala "Wąkrotka białogłowa"
Riccia fluitans "Wgłębka:
Staurogyne
Mech Christmas moss
Flame moss
Cryptocoryne legroi

Fauna:
x x Krewetki: Red Cherry
2 x Krewetka filtrująca Atyopsis moluccensis
6 x Krewetka amano
x x Krewetka babaulti

30 kardynałków chińskich.

Jest To moje pierwsze akwarium i pierwszy tak konkretny post. Bardzo chętnie bedę czytał i wdrażał w życie akwarium wasze uwagi, porady i propozycje. Liczę na waszą pomoc i szczere wypowiadanie się w tym temacie.

Pozdrawiam, Bartek.

25.05.2011 (Obecny)

09.05.2011

08.05.2011

P.S. Gorące podziękowania za pomoc dla użytkownika: bialy23lbj za pomoc w przygotowaniu pokrywy i akwarium
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2011, 00:12:32 wysłane przez djlazy » Zapisane

Roślinne 112l (aktualizacja 21.02.2012)
Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Maj 08, 2011, 21:28:26 »

Jakiś trawniczek by się przydał . Na razie fajnie zobaczymy jak wszystko się rozrośnie. Na roślinę mógłbyś zrobić zooma i wstawić inne zdjęcie . Zdaje mi się że to anubias  , ale mogę się mylić .Jeżeli mam racje to wyciągnij go z podłoża i przywiąż żyłką do korzenia, poczekaj na wypowiedzi innych . 
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2011, 21:32:56 wysłane przez Damian12 » Zapisane
djlazy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 08, 2011, 22:02:53 »

Racja, ale trawniczek to będzie wtedy, gdy korzeń nie będzie wypływał i pozbędę się tego ogromnego kamienia ;]

Fakt faktem, ten malutki to anubias minima (on chyba nie musi byc na korzeniu)
Ale chodzi mi o tą roślinkę z tymi większymi listkami. Dalem zooma.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 08, 2011, 22:13:24 »

dębówkę mógłbyś już pociąć i dosadzić szczyty, ładnie się zagęści

ale ta nadwódka ( corymbosa) troche za duża na te akwarium  Huh

trawnik juz teraz bym posadził, niech by sie rozrastał, tymbardziej że te trawnikowe raczej o wiele wolniej rosną niż inne rośliny ( z wyjątkami jak glosia ale w idelanych warunkach)
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2011, 22:15:32 wysłane przez Pethro » Zapisane
djlazy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Maj 08, 2011, 22:31:50 »

Dębówka niech troszkę odbije, to wtedy przytnę. Dopiero wczoraj została wsadzona także jeszcze niech rośnie ;p Zobaczymy czy jej u mnie dobrze.

Więc mówisz, że to nadwódka (corymbosa) - możliwe, ze za duża, bo ona jest z baniaka ze 112l. Ale na razie nie mam co wsadzić w to miejsce,więc niech będzie to - potem jak dokupię coś nowego to zamienię.

A właśnie. Jakie roślinki byście mi proponowali bym dodał do tego zbiorniczka??

djlazy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Maj 08, 2011, 22:34:11 »

trawnik juz teraz bym posadził, niech by sie rozrastał, tymbardziej że te trawnikowe raczej o wiele wolniej rosną niż inne rośliny ( z wyjątkami jak glosia ale w idelanych warunkach)

Sadzenie w tym momencie trawnika graniczyłoby z  cudem i anielską cierpliwością, gdyż podłoże jak na razie jest bardzo "naciupane" powietrzem i ciężko jest w ogole co kolwiek posadzić bo wypływa. A co na trawniczek byś proponował?
Poza tym boję się ataku glonów - wiec one mogłyby mi zniszczyć roślinki wolno rosnące, a z tego co mówisz, trawniczek jest wolno rosnący.

P.S. Przepraszam, że napisałem dwa posty pod sobą... Chciałem zrobić "cytuj" i nadpisać nad postem powyżej.
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2011, 22:38:00 wysłane przez djlazy » Zapisane

QuQi
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 09, 2011, 00:00:17 »

Do sadzenia trawnika polecam używanie pensety. U mnie glosia bez problemu trzyma się w manado od samego początku:)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 09, 2011, 01:49:47 »

posadz jako "trawnik" to co ci sie podoba, a jak sie boisz glonów to np elocharis nawet gdyby sie zaglonił mozna go nożyczkami przycinać jak trawnik na 2-3cm, polecam ci wszystko oprócz elantine tiandra ( to najbardziej kapryśna roslina u mnie, pierwsza mi pokazuje że cos nie tak z wodą, co ma swoje plusy i minusy)

lepiej od razu sadzic wiecej roslin to atak glonów bedzie łagodniejszy a u ciebie te nieobsadzone podłoze straszy

dębówkę bez wahania bym pociął na 10 cm odcinki i powsadzał na miejsce corymbosy którą bym wywalił
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2011, 01:52:05 wysłane przez Pethro » Zapisane
djlazy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Maj 09, 2011, 22:29:33 »

Więc na trawniczek zaczynam poszukiwania  Cheesy

Anubias -  został przymocowany do korzenia.
Jeśli chodzi o Corymbose - to przyciąłem jej te większe liście (chce by została jeszcze z Tydzień)
Dębówce zostały przycięte szczyty i wsadziłem je obok.
Dodatkowo wzbogaciłem się o Wgłębkę którą przymocowałem na kamieniu.

Aktualne zdjęcie wstawiam w pierwszym poście.

greku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Maj 11, 2011, 21:06:56 »

z tym nawozeniem i bimbrownia to sie wstrzymaj, bo bedziesz mial hodowle glonow a nie roslin
djlazy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Maj 13, 2011, 16:23:41 »

Z nawożeniem to jasne że się na razie wstrzymam. Wszystko przecież wyrównuje narazie AquaBasis.

A z CO2 nie zrezygnuję Tongue Czytałem, ze Baniak z niezałożonym CO2 jest bardziej wrażliwy na glony. Zresztą glony tak czy siak by wyszły. Sprawa druga... Mam dużo roślin które potrzebują CO2 do wzrostu wiec jakie jest inne wyjście.

Tak mi się wydaję.

greku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Maj 13, 2011, 18:04:51 »

tyle ze glonom niewiele potrzeba a co2 da im dobry bodziec do rozrostu. Baniak musi dojrzec i roslinom nic przez ten czas nie bedzie.
ziulko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Maj 13, 2011, 21:43:50 »

CO2 daje się właśnie po to od początku żeby rośliny "wygrywały" z glonami.
greku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Maj 14, 2011, 10:05:49 »

co oczywiscie na poczatku nigdy nie jest mozliwe
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Maj 14, 2011, 17:05:15 »

Ładny początek.
Odnośnie planowanej obsady.. Otosków z 6 minimum należało by mieć...a i 10 sztuk nie zaszkodzi..one są mało widoczne, zupełnie nie przeszkadzające innym mieszkańcom a jednocześnie niezwykle pożyteczne.. Lubią trzymać się razem większym stadkiem a rozmnożenie nie jest częste, więc lepiej od razu kupić więcej.
Ze świderka na Twoim miejscu zdecydowanie bym rezygnowała. Masz podłoże w którym strefy beztlenowe raczej nie grożą... a kupując  nawet jednego Świderka szybko będziesz miał plagę w podłożu a następnie na szybach.. i będziesz kupował do ich tępienia Helenki, które ograniczą ilość świderków, ale całkiem ich nie wybiją raczej. Trudno będzie też o trawnik przy świderkach bo będą podkopywały drobne roślinki powodując ich wypływanie.

Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  

Skocz do: