Arron
Zainteresowany

|
 |
« : Kwiecień 15, 2011, 22:23:51 » |
|
Akwarium: 112 l profil Filtr:Aquael Fan-2 450L/h Oświetlenie:2x t8 18w od rana do nocy przeważnie od 10-23 Podłoże:Czarny bazalt a pod nim mieszanka żwirku biały i niewielkie kamienie . Nawożenie:Aquapotas,nawóz ,K2S4 Dekoracje:Kamienie Kokos Flora:Limnofilia Sessiflora Ceratophyllum demersum Heterantera zosterifolia Fauna:12xneon innesa 4x mieczyk około 10x gupika do oddania http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5d485815e246c103.html chciałem wgrać zdjęcia na forum ale mi się nie udało. W akwarium dołożyłem trochę roślinek zmieniłem tapetę dodałem neonki w planach dołożenie świetlówki 24W T5.Czekam na opinie Pozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2011, 11:03:52 wysłane przez Arron »
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 16, 2011, 09:15:02 » |
|
A teraz spójrz na swoje akwarium i odpowiedz sobie sam na pytanie: - Dlaczego nie widać roślin? Czy to przez tą okropną fototapetę?  Oczywiście jest lepiej, ale do ładnego akwarium jeszcze sporo wody musi upłynąć. Czytaj, pracuj, czekaj....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bialy23lbj
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 16, 2011, 10:15:50 » |
|
Zgadzam się z gosieks83, że jeszcze sporo pracy przed Tobą... Ale nie ukrywajmy - każdy z nas kiedyś zaczynał (lepiej lub gorzej). 112 litrów pozwala już na ładne zagospodarowanie. Foto tapeta na 100% do kosza. Załóż nawet czarny brystol a będziesz dużo bardziej zadowolony. Roślin mało, ale to można poczekać aż się rozrosną lub jeszcze dosadzić. Oświetlenie standardowe? Te 10 Neonów, 2 Ampuliare i Helena będą zamiast bieżącej obsady czy dodatkowo? I jeszcze jedno - jak powiedziała moja poprzedniczka: "Czytaj, pracuj, czekaj...." 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arron
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 16, 2011, 14:42:12 » |
|
Dodatkowo .I tak na razie akwa niespełniana moich oczekiwań wiec na pewno jeszcze z dwa pól restarty będą miały miejsce zamierzam dodać roślinek może jeszcze jakiś korzeń. Małe pytanko jakie krewetki najlepiej usuwają resztki pokarmu z dna?? Jeszcze oświetlenia standardowe jeszcze doświetlam lampką energooszczędną taką biurkową nie wiem czy to coś daje ale doświetlam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2011, 14:44:14 wysłane przez Arron »
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 16, 2011, 15:16:41 » |
|
Każde krewetki dobrze czyszczą dno, ale najlepiej by było po prostu nie przekarmiać ryb bo to - z krewetkami czy bez - szybko doprowadzi do wielu problemów w akwarium. Zmniejsz dawki karmy o połowę - jak dalej będzie brudno to znowu o połowę mniej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bialy23lbj
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 16, 2011, 16:25:37 » |
|
Jeśli chodzi o lampkę biurkową to nie wiem jak? Tak od boku? I jeśli jest tam odpowiednia żarówka to może coś da, ale jakoś przekonany nie jestem. Lepiej byłoby zmienić świetlówki w pokrywie na odpowiednie dla roślin plus dołożyć coś do nich...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rainbow
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 16, 2011, 17:27:45 » |
|
WYWAL TAPETĘ NATYCHMIAST !!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arron
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 16, 2011, 19:16:08 » |
|
Naświetlam tą lampka z przodu.Oświetlenie jest odpowiednie tylko zbyt słabe a więc licząc w akwarium mam mniej więcej 100l wody do tego około 15l żwirku odejmując miejsce zajęte przez filtr to gdzieś wyjdzie że w akwarium mam samej wody z 80l dzieląc 36/80 wychodzi 0,45 wata na l czyli +,- gdzieś 0,42 na l nie jest aż tak zle 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 16, 2011, 19:28:53 » |
|
Światło światłem, ale ten nawóz który wymieniłeś w swoim pierwszym poście to nim rewolucji nie zrobisz. CO2 z bimbrowni w 112L jak najbardziej się sprawdzi, wiem, bo miałem, ale musisz też z nawozem coś zrobić. Ja sobie dowaliłem w pewnym okresie 0.8W/L i później tego żałowałem. Rozwiązaniem było odpowiednie nawożenie. 0.5W/L to taka średnia - nie za duzo i nie za mało. Ale samym potasem sprawy nie załatwisz. U mnie np. bardzo dobrze sie sprawdzają kulki gliniane, które powciskałem pod roślinki, między ich korzenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arron
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 16, 2011, 19:37:01 » |
|
Wiem że za za dużo nie zdziałam tym ale to zawsze coś .Napiszcie może jakie nawozy proponujecie?? oprócz tych kulek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anubis-RE
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 16, 2011, 20:56:34 » |
|
widze tam muszelki więc taka moja rada nie wszadzaj ich  , nie wiem też czy sprawdziłeś octem kamienie te duże. muszle i niektóre kamienie by tobie wode zatwardziły  nieco mało tam jest a tło zagłusza ci tę pustkę powodując zamieszanie. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arron
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 16, 2011, 20:57:27 » |
|
W akwa niema muszelek wszystkie wywaliłem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anubis-RE
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 16, 2011, 21:00:34 » |
|
daleko od krakowa masz ? jeśli można ?  jeśli nie, to może jakoś bym mógł pomóc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arron
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 16, 2011, 21:15:42 » |
|
Jestem z Rybnika w jaki sposób chcesz pomóc ?? Każde krewetki dobrze czyszczą dno, ale najlepiej by było po prostu nie przekarmiać ryb bo to - z krewetkami czy bez - szybko doprowadzi do wielu problemów w akwarium. Zmniejsz dawki karmy o połowę - jak dalej będzie brudno to znowu o połowę mniej.
Nie mam syfu na dnie tylko się tak pytam bo jednak zawsze jakaś drobinka jedzenia opadnie na dno
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2011, 21:20:47 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
|
Anubis-RE
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 16, 2011, 21:19:53 » |
|
Szkoda, podwiózł bym moze jaki większy kamol czy coś, dobra ja znikam, koledzy i koleżanki dobre rady dają  więc ja więcej nie pomogę od nich tym bardziej, ze dysponują większym wachlarzem wiedzy ode mnie  Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|