Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada do 112l [pomocy]  (Przeczytany 5877 razy)
dewey
Nowy
*

« : Kwiecień 13, 2011, 15:22:36 »

Witam !
Drodzy forumowicze potrzebuje waszej pomocy otóż . Postanowiłem zrestartować akwarium [ akwarium już jest po resie ] Lecz osiedlać je będe dopiero ok .10 maja . Mam problem ponieważ nie wiem jaką faune najlepiej dobrać szczerze mówiąc myślałem nad
- parką ramirezek
- haremem neonków
- parką zbrojników
Jeżeli obsada wam niekoniecznie podoba to napiszcie jak wy byście ten baniak osiedlili , będe bardzo wdzięczny !
   Pozdrawiam  Dawid

bialy23lbj
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 13, 2011, 15:43:59 »

Jeśli masz dość miękką wodę, dla Ramirez to spokojnie może ta obsada być. Tylko zamiast Zbrojników proponowałbym coś mniejszego (np. Otoski). Co masz na myśli mówiąc harem Neonków? Napisz coś więcej o zbiorniku, który masz to będzie trochę łatwiej. Ja mam podobny litraż i podobną obsadę. Poniżej link możesz podejrzeć:

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/112-litrow-dekoracyjne/

Przejrzyj całość, bo od początku zachodziły różne zmiany, a jutro kolejne więc będzie aktualizacja.
dewey
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 13, 2011, 16:15:05 »

A więc tak  :
Baniak :  112 litrów 80x35x40 cm 
Oświetlenie :  2x18 W (świetlówka)
Filtracja : FAN 3 Plus [150-250 l]
Podłoże : czarny bazalt / bialy kwarc
Fauna : jakieś chwasty są [  microsorium / cabomba itp ]
Dekoracje : Korzeń / Kamienie z pola  Afro

co do tych neonków liczylem na +/- 10 [napiszcie ile wy byście zamieścili ]

Pozdrawiam
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 14, 2011, 13:34:27 »

co do tych neonków liczylem na +/- 10 [napiszcie ile wy byście zamieścili ]

Spokojnie z 20 sztuk możesz wpuścić przy takiej obsadzie jak proponujesz.

bialy23lbj
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 14, 2011, 13:39:26 »

Zgadzam się... Może być 20 nawet ale jak chcesz to może być mniej, ale ja najpierw miałem 10 to były mało widoczne. Więc dokupiłem drugie tyle. Może coś pośrednio 14/16? Wtedy spokojnie coś do tego może być jeszcze. Tylko jak dla mnie te Zbrojniki nie pasują (ze względów wyglądu tylko) Może z dennych Kirysy jakieś, albo Otoski?
dewey
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 14, 2011, 15:04:11 »

Acha zapomniałem dodać mam z starego baniaczka giętkoząby x2
zdjęcia z google.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7c/Synodontis_Eupterus_3.JPG/240px-Synodontis_Eupterus_3.JPG
\\
http://www.superakwarium.pl/galeria/images/e9ca96c73551876184c7451247cd25521235600142.jpg
Takie dwa osobniki posiadam i niewiem czy będą one pasować do tej obsady ?
Ten mniejszy ma ok.6cm a ten większy 8\9 będą one odpowiednie za zbrojniki ?
[obrazki z google ale doskonale pasuja do moich osobników]
bialy23lbj
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 14, 2011, 15:18:35 »

Teraz to już nie wiem... Cheesy Na szybko zerknąłem te Twoje i chyba one będą większe niż Zbrojnik. Zależy jakiego Zbrojnika chciałeś, bo te Twoje Giętkoząby to będą miały koło 18 cm z tego co wyczytałem. Więc jak na moje oko to oba wyjścia są podobne. Na pewno ani jedno ani drugie nie powinno zrobić krzywdy pozostałym mieszkańcom.
dewey
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 14, 2011, 15:42:10 »

A jakie byś proponował ?

Ja chciałem parke zbrojnika niebieskiego tego standardowego , ponieważ udało już mi się go 2 x rozmnożyć

Acha jeszcze pytanko jak bym wziął 4 x ramirezki to jak wygląda to płciowo ? 3 samiczki na samca czy jak ? Proszę o pomoc ; )
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2011, 15:58:59 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
bialy23lbj
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 14, 2011, 16:07:23 »

Ja mam cztery Ramirezki (2 dobrane pary) na ogół jest spokój, czasem się pogonią ze swojego terytorium ale bez ekstremalnych bijatyk. Teraz troszkę zwiększyły agresję ale to ze względu na młode. Myślę, że jeśli 4 sztuki to właśnie 2 pary. Ale ja się zastanawiam na wymianie jednej pary na jakieś inne ryby. Zostawię tylko tą jedną parę.

Jeśli chodzi o Zbrojnika Niebieskiego to pewnie lepszy niż ten Giętkoząb, bo mniejszy. Też kiedyś miałem młode i to sporo - to jeszcze w 54 litrach za czasów dziecka.
dewey
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 17, 2011, 09:05:53 »

To niemal ostateczna obsada :
4 x Zbrojnik niebieski       
15 x Neon innesa   
2 x Pielęgniczka Ramireza 
4 x RC
I oto moje kolejne zapytanie :
Jakie spośród tych ryb zamieścić i ile ?
a) Molinezje [orange/srebrna/czarna]
b) Gupiki
c) Mieczyki
I jakie podłoże dla tej obsady było by najbardziej odpowiednie .

Pozdrawiam Dawid ! papa
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 17, 2011, 12:48:45 »

"......I oto moje kolejne zapytanie :
Jakie spośród tych ryb zamieścić i ile ?
a) Molinezje [orange/srebrna/czarna]
b) Gupiki
c) Mieczyki
I jakie podłoże dla tej obsady było by najbardziej odpowiednie . ....."

Witam.
nie wiem czy moj tok myślenia dobry jest, ale czy oby każda z tych ryb nie mnoży sie na potęgę  Shocked ?
Mógł byś mieć wtedy spore problemy z utrzymaniem odpowiednich parametrów w akwarium oraz z zachowaniem miejsca dla pozostałych rybek  Undecided

ile kg żwiru bedzie w akwa ?
czy będą jakieś inne kamienie, korzenie ?
i ile miejsca zajmie filtr ?
do jakiej wysokości zalejesz zbiornik?

Bo to są główne czynniki wpływające na prawdziwy litraż zbiornika, myślałeś już nad tym iloma litrami wody na prawdę dysponujesz ?

W dodatku nie wiemy czy będziesz nawoził akwa co2 jeśli tak to może być później lekka przyducha dla ryb.

Pozdrawiam.

dewey
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 17, 2011, 13:17:37 »

Mianowicie :
-Najprawdopodobniej będe miec czarny bazalt / piasek kwarcowy +/- 13 kg myślę że powinno wystarczyć ?
-korzeń mangrowca , kokos i niewiem może jeszcze dobiore jakieś elementy dekoracyjne
-filtr jak filtr jakąś część zajmie ale mało widoczną [ lewy górny róg akwarium ]
-zaleje na oko tak 5/6
- nie biore sie za CO2 , ponieważ nie wiem jak się za to wziąść

Jakie polecacie roślinki z niżej wymienionych ?
Rośliny koszyk (bacopa, cabomba, moczarka,hydrocotyle, hydrofilia,              -
lagarosiphon,Ludwiga, mikrosorium pteropus i windelow,sagitaria eatoni,       -     5 zł
żabienica bleheri i martii)                                                                        -
Kryptokoryna                                                               6zł
Aponogeton siatkowany i sałatnicowy                              14zł
Anubias barteri                                                             14zł     
  Pozdrawiam !
rainbow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 17, 2011, 13:17:40 »

nie wrzucaj wszystkiego co ci się podoba , pomyśl , zastanów się , co do rybek dennych giętkoząb czyli opaczek rośnie do 8 cm ( chyba że jakaś inna odmiana to i może żeczywiście większy może być) co do ramirezek to nie polecam do RC , stadko może być neonków ale one lubią zarośnięte baniaki a w łysych są płochliwe i moga cały dzień siedzieć w kącie , a jak chcesz mieć też rośliny to swietlówki 2*18w to mało na 112l i słabo będą rosły , także się zastanów jeszcze , ja mam też 112l i mam 10 brzanek sumatrzańskich , 4 gurami mozaikowe , 3 prętniki karłowate , 2 kosiarki , zbrojnika , opaczka - wszystko jest ok , jestem zadowolona z takiej obsady , brałam ją z książki o akwarystyce

to co może u ciebie rosnąć to : kryptokoryny , anubiasy , rogatek , wąkrotka białogłowa , mikrozorium - może ale nie musi , te inne co wymieniłeś przy takim słabym świetle jakie masz to nie będą rosły
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2011, 13:19:36 wysłane przez rainbow » Zapisane
dewey
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 17, 2011, 13:29:06 »

A jakie światło musiał bym zamontować  ? mile widziane linki z allegro
rainbow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 17, 2011, 13:33:58 »

np http://allegro.pl/belka-oswietleniowa-2x30w-akwarium-max-120cm-i1549420868.html

wpisz w allu belka oświetleniowa i sobie wybierz chyba że wolisz sam zrobić , rób tak żeby wyszło ok 0,7w/L to powinno wystarczyc dla większości roślin

tu masz linka na moim wątku , jest zdjęcie jak ja zrobiłam oświetlenie w moim 112l
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-112l-od-poczatku-sugestie-pomysly/
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2011, 13:37:09 wysłane przez rainbow » Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: