Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: 112l - aranżacja + dobór roślin  (Przeczytany 12366 razy)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Marzec 28, 2011, 23:25:32 »

na pewno o wiele wczesniej rozpoczną fotosyntezę niż o 13, z tym ze bez doswietlania do 13 bede miały za mało swiatła.. łatwo rozpoznac na wiekszosci roslin o której godzinie sie budzą a o której zasypiają np rotale składają listki jak przestają prowadzić fotosyntezę a rozkładają jak zaczynają ( analogicznie wiele roslin podobnie postepuje)
komanch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Marzec 29, 2011, 11:57:33 »

Jestem w trakcie zakładania akwarium ....
a ja zapytam, podobają mi się te kamienie + korzenie, gdzie takie ładne znalazłeś? i co to za kamienie?
aarfy
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Marzec 29, 2011, 19:19:25 »

dzięki za pomoc!

zaryzykowałem i dałem do jednego koszyczka w filtrze watę bawełnianą - po paru godzinach woda zrobiła się prawie idealnie przejrzysta. chciałem mieć jeszcze czystszą i dołożyłem w nocy dodatkową watę, zostawiając starą, która zrobiła się bardzo brązowa - widocznie zmętnienie spowodował syf z niedokładnie wypłukanego podłoża - i to chyba było błędem... dziś po południu wróciłem do domu (rano nie patrzyłem na akwarium - wyszedłem zanim świetlówki się włączyły) i na korzeniach zobaczyłem biały nalot - nie mam pojęcia, czy to efekt zostawienia waty na tak długo, co spowodowało że włókna przedostały się do akwarium, czy korzenie zostały zaatakowane przez pleśń,

jak sądzicie, co to może być? nie mam zdjęcia, bo ten nalot starłem i obecnie go nie widać. po ściągnięciu z korzeni unosiły się w wodzie takie małe półprzezroczyste płatki.

co do kamieni i korzeni: kamienie znalazłem sam w rzece niedaleko Krakowa, a korzenie kupiłem na giełdzie akwarystycznej w Krakowie.

może też błędem było wrzucenie tych korzeni od razu do akwarium - z założeniem, że były do tego przygotowane - bez wcześniejszego wygotowania i stąd ten nalot - nie wiem.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Marzec 30, 2011, 14:16:53 »

jak masz krewetki to zjedzą ten nalot ( to pewnie jakieś grzyby) - to normalne objawy niedojrzałego akwarium z czasem to samo minie
nie kombinuj za dużo przy akwarium niech dojrzewa miesiąc, po tym czasie woda bedzie krystalicznie czysta wolna od NO2 amoniaku, obedzie sie bez waty bawełny i zdychających rybek od zatrucia amoniakiem, no2 itp  Tongue Wink
aarfy
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Marzec 30, 2011, 21:30:13 »

na razie nie mam żadnej fauny - wolę nie ryzykować i nie wpuszczać niczego jeszcze, zbiornik jest zbyt młody, cały osprzęt nowy.

no cóż, muszę chyba uzbroić się w cierpliwość, a non stop nosi mnie żeby włożyć rękę do środka i coś pokombinować Wink
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Marzec 31, 2011, 00:10:33 »

ze 2 krewecie mozesz juz wpuszczać i kolejne partiami po tygodniu, aż tyle amoniaku nie produkują by sie potruć a przyda sie jakas ekipa sprzątająca. Z rybkami tylko zaczekaj do miesiaca i też wpuszczaj partiami a nie wszystko na raz
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: